Terveydenhoitajakoulutus
Opiskele hoitotyön, terveyden edistämisen ja kansanterveystyön asiantuntijaksi. Koulutuksesta saat myös sairaanhoitajan pätevyyden.
Voit hakea terveydenhoitajakoulutukseen syksyn yhteishaussa 4.-14.9.2023. Syksyn yhteishaussa koulutus on tarjolla päiväopintoina Tikkurilan kampuksella.
Perustiedot
- Tutkintonimike: Terveydenhoitaja (AMK)
- Tutkinnon nimi: Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ammattikorkeakoulututkinto
- Laajuus ja opintojen kesto: 240 op, 4 vuotta
Terveydenhoitajan työpaikkoja ovat esimerkiksi neuvolat, kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto, työterveyshuolto, kotihoito, avoterveydenhuollon vastaanottotoiminta sekä erilaiset järjestöt.
Terveydenhoitajan työ
Terveydenhoitajana olet hoitotyön ja erityisesti terveydenhoitotyön, terveyden edistämisen ja kansanterveystyön asiantuntija. Asiantuntemus kattaa ihmisen elämänkulun eri vaiheet.
Valmistuvalla terveydenhoitajalla on hyvät vuorovaikutus-, ohjaus- ja yhteistyötaidot sekä vahvat kliiniset hoitotyön perustiedot ja -taidot. Työssään terveydenhoitaja tarvitsee itsenäistä työotetta sekä kykyä ja rohkeutta kehittää palveluita
Koulutuksen sisältö
Laureassa terveydenhoitajatutkinto koostuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Ydinosaamisen opinnot (213 op) kattavat tutkinnon pakolliset osaamisvaatimukset.
Täydentävän osaamisen opinnoissa (27 op) voit syventää ja laajentaa osaamistasi omien uratoiveidesi mukaisesti. Terveydenhoitajan koulutuksesta noin yksi kolmasosa on harjoittelua.
Harjoittelujaksojen lisäksi käytännön toimintaa asiakkaiden kanssa tapahtuu opintojen edetessä opintojaksoilla. Terveydenhoitajaopiskelijana ohjaat ja tuet asiakkaita ja asiakasryhmiä terveyden edistämisen teemoissa. Aiheina voivat olla esimerkiksi elämäntapaohjaus, seksuaalikasvatus ja mielen hyvinvointi. Vuorovaikutus ja ohjausosaaminen on keskeinen osa terveydenhoitajan työssä tarvittavaa ammatillista osaamista.
Terveydenhoitajakoulutus painottaa terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn näkökulmia. Opinnoissasi saat perusvalmiudet lastenneuvolan, äitiysneuvolan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä työterveyshuollon osaamiseen, niin teoriassa kuin monipuolisissa harjoitteluissa.
Ydinosaamisen opinnot
Terveydenhoitajan tutkintoon sisältyy myös sairaanhoitajan koulutus. Koulutuksen alussa perehdyt hoitotyön lähtökohtiin, etiikkaan, kliiniseen hoitotyöhön ja potilasturvallisuuteen. Opintojen edetessä koulutus suuntautuu terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn.
Ydinosaamisen opinnot koostuvat seuraavanlaisesti:
- Asiakaslähtöisen hoitotyön perusteet
- Terveyden edistäminen ja kansansairauksien hoitotyö
- Päätöksenteko kliinisessä hoitotyössä
- Asiakkaan osallisuutta ja hyvinvointia tukeva terveydenhoitajatyö
- Terveydenhoitajatyön asiakkuusosaaminen
- Päätöksenteko perusterveydenhuollossa
Ydinosaamisen opintoja voit kohdentaa lopuksi valinnaisella syventävällä harjoittelulla.
Täydentävät opinnot
Laurean terveydenhoitajakoulutuksessa voit valita täydentävät opinnot laajasta valikoimastamme oman kiinnostuksesi ja uratoiveidesi mukaisesti.
Ydinosaamisen opintoja voit täydentää 10 opintopisteellä valitsemalla esimerkiksi seuraavista kokonaisuuksista:
- Lasten, nuorten ja perheiden monialainen terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen
- Ikääntyneet asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa
- Mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyön asiantuntijuus
Koulutuksen vahvuudet
Laurea on Suomen vetovoimaisin terveydenhoitajien kouluttaja. Laurean terveydenhoitajakoulutus antaa valmiuksia monialaiseen ja moniammatilliseen toimintaan koko koulutuksen ajan. Jo opintojen aikana totut kehittämään toimintaa aidoissa työelämän tilanteissa.
Laurean kehittämispohjaisen oppimisen toimintamalliin (Learning by Developing, LbD) kuuluu tiivis yhteistyö alueen yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa. Teemme jatkuvasti monenlaista yhteistyötä alueellamme olevien kaupunkien ja kuntien kanssa projektimaisesti, mm. ohjaustuokioita ja materiaalia kouluille sekä ohjausta avoimiin päiväkoteihin. Opinnäytetyöt tuottavat myös työelämätarpeiden mukaisia selvityksiä ja materiaalia. Laurea tekee yhteistyötä myös muiden korkeakoulujen kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Kansainvälisyys terveydenhoitajaopinnoissa
Kieliopinnot kulkevat muiden opintojaksojen rinnalla ja niitä voi valita yksilöllisesti. Opintojen kansainvälisyys toteutuu kotikansainvälisyytenä opintojaksoilla, opiskelijatoiminnassa, vapaaehtoistyössä tai halutessasi ulkomaan vaihdossa.
Terveydenhoitajakoulutuksessa toisen opiskeluvuoden jälkeen on mahdollisuus hakea opiskelijaksi ns. sairaanhoitajan kaksoistutkintoon. Tässä Dual Degree -tutkinnossa yksi vuosi opiskellaan Nazareth Collegessa USA:ssa. Opiskelija saa sairaanhoitajan tutkintotodistuksen molemmista maista.
Lue lisää kansainvälisyydestä opinnoissa.
Opetusmuodot
Terveydenhoitajatutkinnon voit suorittaa päiväopintoina tai joustavasti työn ohessa monimuoto-opintoina. Syksyllä 2023 alkavat opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina.
Päiväopinnot edellyttävät sinulta mahdollisuutta olla läsnä kampuksella tai etäopetuksessa arkisin päiväaikaan. Joustavuutta ja vaihtelua päiväopintoihin tuovat harjoittelut, verkko-opinnot ja projektit.
Monimuoto-opinnot sisältävät sekä lähi- että verkko-opetusta. Verkko-opetuksen lisäksi opiskelijat käyvät kampuksella case- ja kädentaitotyöpajoissa sekä simulaatioharjoituksissa. Monimuoto-opinnot sopivat työn ohessa opiskelevalle, mutta se sisältää myös jonkun verran lähiopetusta kampuksella ja tapaamisia, missä on läsnäolovelvoite. Monimuoto-opinnot ovat työmäärältään yhtä laajat kuin päiväopinnot, joten opintoihin tulee varata riittävästi aikaa.
Lue lisää erilaisista opetusmuodoista.
Hyväksiluku ja osaamisen näyttö
Aiemmin hankkimasi tutkintotavoitteiden mukainen osaaminen voidaan tunnustaa osaksi tutkintoasi. Opintojen alussa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa tukenasi on oma opettajatuutorisi.
Hyväksiluku on mahdollista tehdä aiempien korkeakouluopintojen perusteella. Opintojen vanhentuminen arvioidaan suhteessa opetussuunnitelmassa esitettyihin osaamistavoitteisiin. Yli kymmenen vuotta vanhoilla opintosuorituksilla arvioitua osaamista voidaan pyytää täydentämään esim. osaamisen näytöllä, jos työelämän osaamisvaatimukset ovat merkittävästi muuttuneet.
Muualla kuin korkeakouluopinnoissa kertynyttä tutkintotavoitteiden mukaista osaamista voit osoittaa osaamisen näytöllä. Osaamisen osoittamisen tavasta sovitaan joko kanssasi yksilöllisesti tai näyttötapa voi olla jo valmiiksi määritelty opintojaksosta riippuen.
Opintojesi aikana voit hankkia osaamista joustavasti eri tavoin. Lue lisää joustavista tavoista hankkia osaamista osaksi tutkintoasi.
Työllistyminen
Terveydenhoitajien työllisyystilanne on hyvä ja työllistymismahdollisuudet monipuoliset. Tyypillisiä terveydenhoitajan työpaikkoja ovat esimerkiksi neuvolat, kouluterveydenhuolto, työterveyshuolto, kotihoito ja avoterveydenhuollon vastaanottotoiminta. Terveydenhoitajana voit työskennellä myös erilaisissa asiantuntijatehtävissä järjestöissä ja muissa organisaatioissa (esim. Kela, vakuutusyhtiöt, tutkimushankkeet).
Terveydenhoitajana voit työllistyä myös yrittäjänä. Järjestösektorilla on kansallisia ja kansainvälisiä mahdollisuuksia työllistymiseen. Terveydenhoitajana voit työllistyä myös sairaanhoitajan työhön. Koulutuksen aikana saat sairaanhoitajapätevyyden, mikä mahdollistaa työskentelyn sairaanhoitajana EU-alueella ilman lisäkoulutusta.
Jatko-opiskelu
Kun olet ollut työelämässä kaksi vuotta AMK-tutkinnon jälkeen, voit hakea ylempään ammattikorkeakoulutukseen, jossa voit syventää erikoisosaamistasi edelleen. Osaamista voi syventää myös erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa tai erilaisten täydennyskoulutusten kautta.
Terveydenhoitaja voi hakea jatko-opintoihin myös yliopistoon tai muuhun korkeakouluun, josta voi valmistua esimerkiksi opettajaksi tai hallinnollisiin tehtäviin.
Usein kysyttyä
-
Voiko jo valmistunut sairaanhoitaja päivittää tutkintonsa terveydenhoitajaksi suorittamalla vain jäljellä olevan osan?
Suoritettava osuus lasketaan yksilöllisesti ja se on noin 60 op. Opintoihin haetaan erillishaussa terveydenhoitajaksi, (tarkoitettu AMK sairaanhoitaja, kätilö tai ensihoitajatutkinnon suorittaneille) tai yhteishaussa terveydenhoitajakoulutukseen
-
Missä ajassa tutkinnon voi suorittaa?
Terveydenhoitajakoulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja arvioitu kesto on 4 vuotta. Tutkinnon suorittamista voit nopeuttaa mikäli sinulla on aiempia korkeakouluopintoja tai soveltuvaa työkokemusta. Ottamalla kesäopintoja opintopisteesi karttuvat nopeammin. Voit myös aloittaa opinnäytetyösi tekemisen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa
-
Missä terveydenhoitajat voivat työskennellä?
- neuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa
- terveydenhoitajana tai kotihoidonohjaajana kotihoidossa
- terveydenhoitajana digitaalisissa neuvontapalveluissa
- terveydenhoitajana, päihdehoitajana tai tiimivastaavana terveysasemalla
- terveydenhoitajana ikääntyneiden palvelukeskuksissa tai hoitokodeissa
- terveydenhoitajana vammaisten ja kehitysvammaisten palveluissa
- neuvontahoitajana tai toiminnanjohtajana potilasjärjestössä tai yhdistyksessä
- edustajana lääke- ja hoitotarvikeyrityksessä
- tutkimushoitajana esimerkiksi elintapa-, lääke- ja rokotetutkimuksissa
- terveysalan kouluttajana esim. yksityisessä yrityksessä, potilasjärjestössä
- projektipäällikkönä tai projektityöntekijänä terveys- ja sosiaalialan kehittämisprojektissa
- terveydenhoitajana/sairaanhoitajana erikoissairaanhoidossa eri osastoilla ja poliklinikoilla
- terveysalan yrittäjänä
- etuuskäsittelijänä vakuutusyhtiössä tai KELA:ssa.
Haluatko saada lisätietoa koulutuksesta? Liity postituslistalle!
Suomalainen neuvola 100 vuotta
Terveydenhoitaja (AMK), Tikkurila, 40 aloituspaikkaa
- Opetus alkaa: Tammikuu 2024
- Opetustapa: Päivätoteutus
- Opetusaika: Ma - Pe
Terveydenhoitaja (AMK), Otaniemi, 40 aloituspaikkaa
- Opetus alkaa: Syksy 2024
- Opetustapa: Monimuoto-opinnot
- Opetusaika: Tarkempi aikataulu julkaistaan lähempänä hakuaikaa
Hae Laureaan!
Tutustu hakemisen ohjeisiin
Syksyn yhteishaussa 4.-14.9.2023 voit hakea tammikuussa 2024 alkaviin koulutuksiimme.
Tutustu hakemisen ohjeisiin ja aikatauluihin