Siirry sisältöön

Voit hakea fysioterapeuttikoulutukseen syksyn yhteishaussa 4.-14.9.2023. Syksyn yhteishaussa koulutus on tarjolla monimuoto-opintoina Otaniemen kampuksella.

Perustiedot

 • Tutkintonimike: Fysioterapeutti (AMK)
 • Tutkinnon nimi: Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ammattikorkeakoulututkinto
 • Laajuus ja opintojen kesto: 210 op, 3,5 v

Koulutus antaa valmiudet toimia monenlaisissa tehtävissä eri-ikäisten ihmisten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämisen parissa.

Mitä fysioterapia on?

Fysioterapeutti vastaa asiakkaan fysioterapian suunnittelusta, toteutuksesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Tärkeimpänä tehtävänä on edistää ja ylläpitää asiakkaan hyvinvointia, liikkumista ja toimintakykyä. 

Fysioterapeutin osaamisessa tärkeää on vuorovaikutus, asiakkaan kohtaaminen sekä asiakkaan toimintakyvyn ymmärtäminen. Työ on hyvin itsenäistä ja asiakaslähtöistä. Fysioterapeutti työskentelee usein fyysisestikin hyvin lähellä toista ihmistä. Työ edellyttää luottamuksen ja yhteisymmärryksen löytymistä asiakkaan kanssa, jotta kuntoutuminen ja toimintakyvyn edistäminen onnistuvat yhteistyössä.

Koulutuksen sisältö

Fysioterapia liittyy ihmisen liikkeen, liikkumisen, toimintakyvyn ja toiminnan arviointiin ja tukemiseen. Opinnoissa perehdyt hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Opit tukemaan asiakkaan liikkumis- ja toimintakykyä sekä ohjaamaan kuntoutuksessa. Lisäksi opit soveltamaan yrittäjyyttä ja palvelumuotoilun ajattelutapaa hyvinvointialan palvelujen kehittämisessä.

Fysioterapeutin tutkinto koostuu ydinosaamisen opinnoista ja täydentävistä opinnoista. Ydinosaamisen opinnot antavat pohjan tutkinnolle ja ovat kaikille pakollisia. Täydentävät opinnot mahdollistavat osaamisen syventämisen tai laajentamisen.

Ydinosaamisen opinnot

Fysioterapeutin ydinosaamisen opinnot rakentuvat seuraavien kokonaisuuksien ympärille:

 • Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen (30 op)
 • Asiakkaan tutkiminen ja kliininen päättely (30 op)
 • Terapiaosaaminen (30 op)
 • Terapiamenetelmien soveltaminen ja kehittäminen (30 op)
 • Asiakaslähtöiset kuntoutuspalvelut (30 op)
 • Kehittämisosaaja ja työelämän uudistaja (30 op)

Käytännön fysioterapiataitoja opit myös neljän harjoittelujakson aikana sekä opintojaksojen työpajoissa, joissa on mukana asiakkaita. Lisäksi voit halutessasi täydentää opintojasi valinnaisella viidennellä harjoittelujaksolla.

Täydentävän osaamisen opinnot

Fysioterapeuttikoulutus sisältää 30 op täydentävän osaamisen opintoja. Täydentävän osaamisen opinnoilla voit laajentaa osaamistasi esimerkiksi osallistumalla erilaisiin työelämäprojekteihin ja hankkeisiin. Voit syventää osaamistasi myös sairaaloiden, palvelukeskusten tai liikuntatoimen toimeksiannoissa. 

Tuemme valintojasi uraohjauksella, jolloin sinulla on mahdollisuus suunnitella ja käydä opintojasi läpi oman henkilökohtaisen ohjaajasi kanssa. Näin jokainen opiskelija voi rakentaa oman urasuunnitelmaa tukevan henkilökohtaisen opintosuunnitelman.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Opetusmuoto

Elokuussa alkavat opinnot toteutetaan päiväopintoina. Päiväopinnot edellyttävät mahdollisuutta olla läsnä kampuksella lähiopetuksessa arkisin päiväsaikaan. Kampuksella opiskelun lisäksi päivätoteutuksissa hyödynnetään verkko-opiskelua.

Lue lisää opetusmuodoista >>

Hyväksiluku ja osaamisen näyttö

Aiemmin hankkimasi tutkintotavoitteiden mukainen osaaminen voidaan tunnustaa osaksi tutkintoasi. Opintojen alussa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa tukenasi on oma opettajatuutorisi.

Hyväksiluku on mahdollista tehdä aiempien korkeakouluopintojen perusteella. Opintojen vanhentuminen arvioidaan suhteessa opetussuunnitelmassa esitettyihin osaamistavoitteisiin. Yli kymmenen vuotta vanhoilla opintosuorituksilla arvioitua osaamista voidaan pyytää täydentämään esim. osaamisen näytöllä, jos työelämän osaamisvaatimukset ovat merkittävästi muuttuneet.

Muualla kuin korkeakouluopinnoissa kertynyttä tutkintotavoitteiden mukaista osaamista voit osoittaa osaamisen näytöllä. Osaamisen osoittamisen tavasta sovitaan joko kanssasi yksilöllisesti tai näyttötapa voi olla jo valmiiksi määritelty opintojaksosta riippuen.

Opintojesi aikana voit hankkia osaamista joustavasti eri tavoin. Lisätietoa joustavista tavoista hankkia osaamista osaksi tutkintoa löydät täältä

Kansainvälisyys

Osa opintojaksoista toteutetaan englanniksi ja opintojaksoilla pääset opiskelemaan yhdessä vaihto-opiskelijoidemme kanssa. Fysioterapeuttikoulutukseen sisältyy esimerkiksi englanniksi toteutettavat opintojaksot Clinical Reasoning in Physiotherapy sekä Physiotherapy in English.

Opiskelijoita kannustetaan suorittamaan osa opinnoista ulkomailla vaihto-opiskelijana tai työharjoittelussa. Osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä, yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.

Voit myös valita valinnaisia opintoja kielitarjonnastamme, missä on englannin ja ruotsin lisäksi tarjolla myös esimerkiksi venäjän, espanjan sekä ranskan opintoja.

Lue lisää kansainvälisyydestä >>

Koulutuksen vahvuudet

Opiskelet käytännönläheisesti projekteissa ja hankkeissa yhteistyössä työelämän kanssa. Työelämälähtöisyyden ansiosta opit tarttumaan rohkeasti haasteisiin ja toimimaan itseohjautuvasti. Opiskelu pohjautuu Learning by Developing (LbD)-toimintamalliin eli kehittämispohjaiseen oppimiseen.

Fysioterapeutin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi voit hakea rekisteröintiä laillistetuksi ammatinharjoittajaksi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta (Valvira), joka myöntää oikeuden harjoittaa terveydenhuollon ammattia Suomessa.

Työllistyminen

Fysioterapiaopinnoista valmistuvien opiskelijoiden työllistymisnäkymät ovat erinomaiset. Suurin osa valmistuneista työllistyy julkisen tai yksityisen terveydenhuollon työnantajan palvelukseen. Tutkinto mahdollistaa työskentelyn myös EU-alueella ilman lisäkoulutusta. 

Oman yrityksen perustaminen ja itsensä työllistäminen on myös mahdollista. Voit ryhtyä yrittäjäksi jo opiskeluaikana. Fysioterapeutti voi toimia myös asiantuntija- ja konsulttitehtävissä yksityisenä ammatinharjoittajana. Mahdollisia työpaikkoja ovat esimerkiksi:

 • sairaalat ja terveyskeskukset
 • liikunta- ja kuntoutuskeskukset
 • liikunta-alan yritykset
 • urheiluseurat
 • yhdistykset ja järjestöt

Jatko-opiskelu

Kun olet ollut työelämässä kaksi vuotta AMK-tutkinnon jälkeen, voit hakea ylempään ammattikorkeakoulutukseen, jossa voit syventää erikoisosaamistasi edelleen. AMK-tutkinnon suorittanut voi hakeutua jatkamaan opintojaan myös yliopistoissa tai muissa korkeakouluissa.

Usein kysyttyä

 • Voinko saada hyväksiluettua aiempia opintojani? 

  Aiempien opintojen hyväksi lukeminen tehdään aina opiskelijakohtaisesti, mahdollisesti näytön perusteella.

 • Missä voin tehdä työharjoittelun? 

  Harjoittelun voi tehdä kotipaikkakunnalla. Kaikkia harjoitteluja ei voi suorittaa omalla työpaikalla, koska fysioterapeutti tarvitsee monipuolista osaamista.
  Käytännön fysioterapiataitoja opitaan neljän harjoittelujakson aikana sekä opintojaksojen työpajoissa, joissa on mukana asiakkaita. Lisäksi opiskelija voi halutessaan täydentää opintojaan valinnaisella viidennellä harjoittelujaksolla.

Haluatko saada lisätietoa koulutuksesta? Liity postituslistalle!

Rastimalla ruudun hyväksyt myös tietosuojaselosteen ehdot.

 

Laurea Hakijapalvelut

Ratatie 22
01300 Vantaa
Puh. (09) 8868 7293
fax (09) 8868 7298
Hakemiseen liittyvät yhteydenotot: hakijapalvelut@laurea.fi

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu ma-to klo 10 - 12.
Puhelinpalvelumme on kiinni valintakoeviikon ajan, 29.-31.5.

Palvelemme opiskelijahakuun liittyvissä asioissa puhelimitse, sähköpostitse ja voit myös varata etäohjausajan Teams tapaamiseen. Teams ajanvarauksia voi tehdä ma -to klo 12:45 - 15:00 väliselle ajalle -> linkki ajanvaraukseen. Vahvistamme varatun ajan erikseen sähköpostilla. Toimistomme sijaitsee Tikkurilan kampuksella opintotoimiston yhteydessä. 

Mikäli asiasi koskee Avoimen AMK opintoja tai polkuopintoja, olethan yhteydessä Avoimen AMK:n toimijoihin. 

Minkälaista on fysioterapian opiskelu ja mihin voi työllistyä?

Opiskelijatarinoita

Fysioterapeutti (AMK), Otaniemi, 35 aloituspaikkaa

 • Opetus alkaa: Tammikuu 2024
 • Opetustapa: Monimuoto-opinnot
 • Opetusaika: Tarkempi aikataulu ilmoitetaan lähempänä hakuaikaa.
Hae Opintopolussa 

Fysioterapeutti (AMK), Otaniemi, 35 aloituspaikkaa

 • Opetus alkaa: Syksy 2024
 • Opetustapa: Päiväopinnot
Hae Opintopolussa