Siirry sisältöön

Terveydenhoitajaopiskelija Valeria rohkaisee opintojen pariin: "Kohti omia unelmia vain!"

Terveydenhoitajaksi opiskeleva Valeria Bogdanova aloittaa pian kolmatta opiskeluvuottaan Laureassa. Juuri omilta tuntuviin opintoihinsa hän päätyi siirtohaulla sairaanhoitajakoulutuksen kautta.

Terveydenhoitajaopiskelija Valeria rohkaisee opintojen pariin: "Kohti omia unelmia vain!"

Kun terveydenhoitajaopiskelija Valeria Bogdanova ei vuonna 2012 lukion jälkeen löytänyt opiskelupaikkaa, hän muutti töihin ulkomaille. Useamman vuoden muun muassa lentoemäntänä työskenneltyään hän alkoi jälleen tutkia mahdollisuuksia hakeutua korkeakouluopintoihin. Ajatus konkretisoitui, kun oma lapsi aloitteli koulutietään:

– Pohdin silloin, että nyt olisi juuri oikea aika opiskella, jos vielä opiskella haluan, Valeria kertoo.

Koulutusalan valinta oli selvä: Valeria kiinnostui terveysalasta jo lukiolaisena, ja haave alalla työskentelystä oli vain vahvistunut vuosien kuluessa. Kun ovet sairaanhoitajaopintoihin Laureassa aukesivat, unelmasta tuli totta:

– Tiesin, että jos pelkkä motivaatio olisi ollut mittarina, olisin varmasti sisällä, mutta muuten lähdin vain kokeilemaan kepillä jäätä, Valeria kertoo, – se tunne, kun sitten sain tietää päässeeni sisään, oli mahtava!

Työn merkityksellisyys, vauhdikkuus ja itsenäisyys puhuttelevat

Sairaanhoitajaopintojensa ensimmäisen lukuvuoden aikana Valeria pääsi tutustumaan terveydenhoitajan työhön, joka alkoi tuntua omalta:

– Erityisesti terveydenhoitajan laajat työmahdollisuudet ja itsenäinen työnkuva vetosivat minuun, hän kertoo.

Niinpä Valeria haki sairaanhoitajakoulutuksesta siirtohaun kautta nykyisten terveydenhoitajaopintojensa pariin. Vaihto sujui sulavasti, sillä koulutusohjelmilla on runsaasti yhteisiä opintojaksoja ja kaikki Valerian jo suorittamat opinnot sopivat suoraan uuteen tutkintoon. 

Terveysalassa Valeriaa puhuttele työn merkityksellisyys. Hän kertoo, että tarvittava palo työtä kohtaan ei synny, jos työ ei johda omaa kättä pidemmälle:

– Terveydenhoitajan työ on merkityksellistä – se tuo minulle oikeanlaista draivia tekemiseen.

Lisäksi alan töiden luonne sopii Valerialle: hän on huomannut viihtyvänsä hektisessä työympäristössä ja kaipaavansa työltään vaihtelevuutta, vauhdikkuutta ja nopeita käänteitä. 

Harjoitteluiden aikana pääsee peilaamaan omaa tulevaisuuttaan

Valeria suorittaa opintojaan päivätoteutuksessa; lapsen ollessa koulussa opiskeluun keskittyminen onnistuu hyvin. Laureassa opiskelussa Valeria on pitänyt siitä, että opintoja voi tehdä oman elämäntilanteensa mukaan. Koulun joustavuus on mahdollistanut hänelle myös kolmen vuoden opintomäärän suorittamisen kahdessa vuodessa. 

Erityisen tärkeäksi ja antoisaksi osaksi opintojaan Valeria nostaa harjoittelujaksot:

– Koska terveysala on niin moninainen, olen erittäin kiitollinen siitä, että näihin opintoihin kuuluu monta harjoittelujaksoa.

Harjoittelut antavat mahdollisuuden käydä eri osastoilla, sairaaloissa ja organisaatioissa tutustumassa ja oppimassa myös sitä peilaten, missä itse voisi haluta työskennellä. Valeria toteaa, että samanlaista tilaisuutta kokeilla erilaisia työnkuvia ja paikkoja ei valmistumisen jälkeen realistisesti ajateltuna ole. Monipuolisesta harjoittelukattauksesta voi löytyä myös uusia suuntia:

– Esimerkiksi työterveyshoitajan työn löysin aivan uudessa valossa. Sitä en alun perin ollenkaan ollut miettinyt vaihtoehdoksi itselleni, hän kertoo.

Myönteinen kokemus opiskelusta

Valeria on tyytyväinen siihen, että lähti opiskelemaan ja oikeastaan siihenkin että ei jatkanut opiskelua suoraan lukiosta:

– Tuntuu, että saan tästä nyt ehkä enemmän irti kuin mitä olisin saanut heti lukion jälkeen.

Koska ala tuntuu hänestä nyt niin varmasti omalta, myös opiskelumotivaatio on korkea. Lisäksi työelämästä saatu perspektiivi ja kokemukset ovat luoneet hyvän pohjan opinnoille. 

Valeria kannustaa erilaisissa elämäntilanteissa opiskelua harkitsevia yrittämään, vaikka opintojen ja muun elämän yhdistäminen arveluttaisikin. Häntä itseään mietitytti korkeakouluopintojen ja koulua aloittavan lapsen yhtälö. Kaikki on kuitenkin sujunut erittäin hyvin. 

– Opiskelutahti on muokattavissa, ja ymmärrystä löytyy myös opettajilta. Eli kohti omia unelmia vain! Valeria rohkaisee. 

Valmistumisen jälkeen Valeria näkee itsensä ainakin aluksi neuvolatyössä tai työterveyshoitajana. Akuutin puolen taitojaan hän pohtii pitävänsä yllä keikkailemalla sairaalankin puolella. Hieman kaukaisempiin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat myös jatko-opinnot:

– Opiskelusta on jäänyt niin positiivinen tunne, että ehdottomasti ylemmän AMK:n opinnot kiinnostavat joskus tulevaisuudessa.