Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet tälle sivulle Hakijapalveluille usein esitettyjä kysymyksiä. Tältä sivulta löydät myös tilastoja Laurean hakijamääristä ja alimmista hyväksytyistä pistemääristä.

 

 • Miten haen ammattikorkeakouluun? 

  Syksyn 2020 yhteishaussa voit hakea tammikuussa 2021 alkaviin koulutuksiimme. Syksyn yhteishaku on 2. - 16.9.2020.
  Syksyn haussa sinun tulee laittaa hakutoiveesi mieluisuusjärjestykseen ja valintasi on sitova.

  Keväisin korkeakoulujen yhteishakuja on kaksi. Ensimmäisessä yhteishaussa voit hakea englanninkielisiin koulutuksiimme ja kevään toisessa yhteishaussa  voit hakea suomenkielisiin koulutuksiimme. Näissä hauissa haetaan erillisillä hakulomakkeilla, joihin molempiin voit täyttää kuusi hakutoivetta.

  Ensimmäisessä yhteishaussa sinun ei tarvitse laittaa hakutoiveitasi mieluisuusjärjestykseen ja voit tulla valituksi jopa kuuteen koulutukseen.

  Toisessa yhteishaussa sinun sen sijaan tulee laittaa hakutoiveesi mieluisuusjärjestykseen. Tämä tarkoittaa, että toisessa haussa sinulle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa, eli ylintä, johon pisteesi riittävät.

  Voit siis hakea keväällä 2021 yhteensä jopa 12 koulutukseen, mutta voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

 • Onko hakemiseen ikärajaa? 

  Ei ole. Voit valita hakulomakkeelta yhteishaussa mukana olevista koulutuksista sinulle sopivimman opiskelumuodon joko päivä- tai monimuotototeutuksen. 

 • Voinko hakea päivätoteutukseen vaikka käyn töissä? 

  Voit hakea, mutta muista, että ammattikorkeakoulussa opiskelu on kokopäiväistä työskentelyä. Päiväopiskelun rinnalle sopii parhaiten osa-aikatyö, joka painottuu iltoihin. 

 • Voinko hakea korkeakoulujen yhteishaussa, vaikka olen jo aiemmin suorittanut korkeakoulututkinnon? 

  Voit hakea. Korkeakoulujen on kuitenkin lain mukaan varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa. 
  Jos olet jo suorittanut suomalaisen ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinnon tai olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta, et ole ensikertalainen. Ei-ensikertalaiset voivat silti hakea yhteishaussa, ja lain mukaan aloituspaikkojen varaaminen ensikertalaisille ei saa kohtuuttomasti heikentää ei-ensikertalaisten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan. 

 • Voinko muuttaa hakemustani? 

  Voit muokata hakemuksesi tietoja kirjautumalla Oma Opintopolku-palveluun. Kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

  Hakutoiveitasi tai AMK-valintakokeen suorituspaikkaa ja aikaa et voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen!

  Mikäli et pääse tekemään haluamiasi muutoksia tai sinulla on jotain kysyttävää  hakemukseesi liittyen, olethan yhteydessä ylimmäisenä toiveena olevan korkeakoulun hakijapalveluihin.

 • Onko hakutoiveitteni järjestyksellä väliä? 

  Vuodessa on kolme korkeakoulujen yhteishakua;

  Syksyn yhteishaussa sinun tulee laittaa hakutoiveesi mieluisuusjärjestykseen ja valintasi on sitova. Sinulle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa, eli ylintä, johon pisteesi riittävät.

  Kevään ensimmäisessä yhteishaussa sinun ei tarvitse laittaa hakutoiveitasi mieluisuusjärjestykseen ja voit tulla valituksi jopa kuuteen koulutukseen. Tässä haussa voit hakea englanninkielisiin koulutuksiimme.

  Kevään toisessa yhteishaussa sinun sen sijaan tulee laittaa hakutoiveesi mieluisuusjärjestykseen ja valintasi on sitova. Tämä tarkoittaa, että toisessa haussa sinulle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa, eli ylintä, johon pisteesi riittävät.

 • Tuleeko minun toimittaa todistuskopioita hakuaikana? 

  Sinun tulee ladata hakemuksellesi todistuskopiot määräaikaan mennessä vain, jos haet jollain seuraavista tutkinnoista;

  • Suomessa suoritettu ylioppilastutkinto ennen vuotta 1990
  • Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto, joka on suoritettu ajalla 1.8.2015 - 2016.
  • Kansainvälinen ylioppilastutkinto (EB-, IB-, Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla).
  • Ulkomailla suoritettu tutkinto (jos todistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, tulee sinun lähettää myös kopio virallisen kielenkääntäjän tekemästä käännöksestä).


  Syksyn 2020 yhteishaussa nämä todistuskopiot tulee ladata hakemukselle 23.9.2020 klo 15.00 mennessä.

 • Mistä löydän tietoa valintakokeista? 

  Tiedot ja ohjeet ammattikorkeakoulujen uudesta valtakunnallisesta sähköisestä AMK-valintakokeesta on koottu ammattikorkeakouluun.fi -sivustolle.

  Ylempi AMK -koulutusten valintakokeista voit lukea Laurean Opiskelijavalinnat ja valintakokeet -sivulta.

 • Voiko valintakoepäivää tai -aikaa muuttaa? 

  Valintakopäivää tai aikaa ei voi muuttaa.

  Hakuaikana valitsemaasi AMK-valintakokeen aikaa tai paikkaa et voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen. Jos saavut AMK-valintakokeeseen myöhässä tai väärään paikkaan, et voi tehdä valintakoetta.

 • Onko aiempia valintakokeita julkaistu/nähtävillä jossain? 

  Aiempia valintakokeita ei ole saatavilla. Syksyllä 2019 ammattikorkeakoulut ottavat käyttöön uuden sähköisen valintakokeen, eli AMK-valintakokeen.

 • Millä kielellä valintakokeet ovat? 

  Valintakokeet ovat lähtökohtaisesti koulutuksen opetuskielellä, eli suomeksi tai englanniksi. Kokeissa voi myös olla tehtäviä molemmilla kielillä, sillä myös suomenkielisissä koulutuksissa on opetusta englanniksi.

 • Miten opiskelijat Laureassa valitaan? 

  Kaikkiin Laurean tutkintoon johtaviin koulutuksiin on valintakoe. Lisäksi osa hakijoista valitaan ylioppilastutkintotodistuksen tai ammatillisen perustutkinnon perusteella (1.8.2015 tai sen jälkeen ammatillisen perustutkinnon suorittaneet hakijat). Lue lisää Laureassa käytössä olevista valintatavoista.

 • Mitä tarkoittaa yhden korkeakoulupaikan säännös? 

  Yhden korkeakoulupaikan säännös tarkoittaa, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Sääntö koskee sekä yhteishaussa että erillishaussa saatua opiskelupaikkaa.

 • Kuinka paljon saan hyväksilukuja aiemmista opinnoistani? 

  Päätökset hyväksiluvuista tehdään aina vasta opintojen alkaessa. Lisätietoa hyväksilukemisesta.

 • Onko opiskelu maksullista? 

  Opiskelusta suomenkielisissä tutkintoon johtavissa koulutuksissa ei peritä lukuvuosimaksua. Hankittavien opiskelumateriaalien sekä mahdollisen opiskelijayhdistyksen jäsenyyden maksuista vastaa opiskelija itse.

 • Miten voin opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa?  

  Avoimen ammattikorkeakoulun koulutustarjontaan voit tutustua Laurean Avoin AMK -sivulla 

 

Alimmat hyväksytyt pistemäärät

Huom. Syksyllä 2019 käyttöön otettavan AMK-valintakokeen vuoksi valintakokeiden pisteytys muuttuu, eivätkä aiemmat vallintakoepisteet enää ole vertailukelpoisia syksyn 2019 yhteishaussa. AMK-valintakoe ei koske Laurean Ylempi AMK koulutukseen hakevia hakijoita.

Kevät 2019 (pdf)

 

Hakijamäärät

Syksy 2019 (pdf)

Kevät 2019 (pdf)

Syksy 2018 (pdf)

Kevät 2018 (pdf)

Siirtohaku

Opiskeluoikeuden siirto toisesta ammattikorkeakoulusta tai korkeakoulusta ja koulutuksen vaihto kun tutkintonimike muuttuu


Lue lisää

Erillishaku aiemmin vähintään 160 opintopistettä korkeakouluopintoja suorittaneille

Laureaan voi hakea aiemmin suomalaisessa korkeakoulussa suoritettujen tutkintoon johtavien opintojen perusteella.


Lue lisää