Siirry sisältöön

Yhteishaun ohjeet

Tutustu huolella ohjeisiin ennen hakulomakkeen täyttämistä. Autamme mielellämme kaikissa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä!

Ennen hakua

Syksyn 2022 korkeakoulujen yhteishaku 31.8. - 14.9.2022.

Voit täyttää hakemuksellesi kuusi hakutoivetta, jotka sinun tulee laittaa mieluisuusjärjestykseen. Hakutoiveiden järjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että sinulle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa, eli ylintä, johon pisteesi riittävät.

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Voit hakea AMK-koulutuksiin, kun olet suorittanut toisen asteen tutkinnon, esimerkiksi lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, suorittanut ulkomailla toisen asteen tutkinnon tai olet suorittanut korkeakoulututkinnon.

Ylempiin AMK -koulutuksiin voit hakea kun sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto tai aiempi opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (poikkeuksena estenomi YAMK -koulutus) ja lisäksi tutkinnon jälkeen vähintään kaksi vuotta soveltuvaa työkokemusta. YAMK-koulutuksiin on määritelty lisäksi koulutuskohtaiset pohjakoulutusvaatimukset.

Hakijoiden tiedottaminen

Hakijoita tiedotetaan hakemiseen liittyvissä asioissa pääsääntöisesti sähköpostitse.

Huolehdi koko hakemisen ajan, että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä. Tarkista huolellisesti sähköpostisi kansiot, myös roskapostikansiot.

Yhteishaussa mukana olevat koulutukset

Korkeakoulut julkaisevat yhteishaussa mukana olevat koulutukset Opintopolku-palvelussa, jossa myös Laurean syksyn 2022 yhteishaussa mukana olevat koulutukset on julkaistu.

Monimuotototeutusten lähiopetuspäivät ilmoitetaan jo ennen hakuaikaa.
Myös valitankokeiden ajankohdat ilmoitetaan jo hakuaikaan mennessä.

Voit tarkistaa ne joko Opintopolku-palvelussa koulutuksen tiedoista tai Laurean verkkosivuilla koulutuksen esittely-sivuilta.

Sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset

Sosiaali- ja terveysalalle hakevien tulee huomioida sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset. Tutustu terveydentilaa koskeviin ohjeisiin.

Valintatavat

Laureassa käytössä olevista valintatavoista kerromme Opiskelijavalinnat-sivulla.

 

Hakuaikana

Täytä hakemus

Hakemuksen voi täyttää hakuaikana 31.8. - 14.9.2022 osoitteessa www.opintopolku.fi

Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.

Varaa ennen hakemuksesi täyttämistä esille tutkinto- ja työtodistukset ja poimi tarvittavat tiedot niistä. Älä arvaa tietoja hakulomakkeelle. Hakija on vastuussa siitä, että hän on haun yhteydessä antanut oikeat tiedot esimerkiksi koulutustaustasta, arvosanoista ja työkokemuksesta. Opiskelupaikka on ehdollinen niin kauan, kunnes haussa käytettyjen tietojen ja dokumenttien oikeellisuus on tarkastettu.

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat siitä sähköpostiisi vahvistusviestin.

Voit valita hakulomakkeelle yhteensä kuusi hakutoivetta. Hakutoiveet tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen, koska voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät.

Hakutoivejärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen. Hakukohteita ei voi myöskään poistaa tai lisätä enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Sinun tulee hakuaikana ilmoittautua AMK-valintakokeeseen. Hakulomake ohjaa sinua valitsemaan valintakoepaikan, jos olet valinnut hakukohteen, jossa AMK-valintakoe on käytössä.

Hakuajan päättymisen jälkeen et voi muuttaa valitsemaasi AMK-valintakokeen aikaa tai paikkaa. Valintakokeeseen ilmoittaudutaan, vaikka et aikoisikaan osallistua kokeeseen.

 

Ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen

Lisää pyydetyt todistuskopiot hakulomakkeelle

Todistuskopiot tulee liittää hakemukselle, hakemuksella näkyvään määräaikaan mennessä (21.9.2022 klo 15.00), jos haet jollain seuraavista tutkinnoista;

 • Suomessa suoritettu ylioppilastutkinto ennen vuotta 1990
 • Suomalainen lukion oppimäärä ilman ylioppilastutkintoa
 • Ennen vuotta 2017 Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto
 • Ennen vuotta 2018 Suomessa suoritettu ammatti-, tai erikoisammattitutkinto
 • Opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
 • Kansainvälinen ylioppilastutkinto (EB-, IB-, Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla)
 • Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto (Vaihtoehtoisesti voit jakaa hakulomakkeella linkin opintosuoritustietoihisi Oma Opintopolku-palvelusta saatavan linkin avulla)
 • Ulkomailla suoritettu tutkinto (jos todistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, tulee sinun lähettää myös kopio virallisen kielenkääntäjän tekemästä käännöksestä).

Tallenna liitteesi PDF/JPG/PNG-muodossa. Nimeä tiedostot muotoon "Sukunimi_Etunimi_dokumentti", esimerkiksi Meikäläinen_Maija_tutkintotodistus

Jos otat todistuksestasi kuvan, tulee kuvassa näkyä koko todistus ja kuvan tulee olla tarkka, jolloin todistuksen kaikki yksityiskohdat näkyvät.

Tarvittaessa voit myös postittaa liitteet osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Hakijapalvelut, Ratatie 22, 01300 Vantaa. Mikäli posti toimittaa lähetyksen myöhässä, katsotaan liite myöhässä saapuneeksi, eikä liitettä oteta huomioon.

Jos hakija on Suomessa pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin, tulee hänen täyttää taustaselvityslomake. Taustaselvityslomake ja sen liitteet (kopio turvapaikkapäätöksestä tai oleskeluluvasta suojelun perusteella) tulee toimittaa kaikkien hakukohteiden korkeakoulujen hakijapalveluihin 21.9.2022 klo 15.00 mennessä.

Hakemukselle ei tule ladata arkaluontoisia liitteitä.

Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt

Toimita mahdolliset hakemukset sähköiseen AMK-valintakokeeseen liittyvistä yksilöllisistä järjestelyistä määräaikaan 21.9.2022 klo 15.00 mennessä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, jossa teet valintakokeen. AMK-valintakokeen yksilöllisten järjestelyjen ohjeet ja lomake.

Jos haet Laurean ylempiin AMK -koulutuksiin ja tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen, löydät ohjeet ja lomakkeen Laurean sivuilta.

 

Hakuajan jälkeen

Valmistaudu valintakokeisiin

AMK-valintakoe

Ammattikorkeakoulut ovat ottaneet käyttöön valtakunnallisen sähköisen valintakokeen. AMK-valintakokeella voit hakea Laurean AMK-koulutuksiin.

Kaikki AMK-valintakoetta koskea ohjeistus valintakokeisiin tuleville hakijoille on koottu ammattikorkeakouluun.fi-sivustolle:

Tutustu AMK-valintakokeeseen

YAMK-valintakokeet

Ylempiin AMK-koulutuksiin hakevat osallistuvat Laurean koulutuskohtaisiin valintakokeisiin.

Tutustu ylempien AMK -koulutusten valintakokeisiin

Todistusvalintojen tulokset

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen AMK-valintakoetta, eikä todistusvalinnalla valittujen tarvitse osallistua valintakokeeseen, vaikka valintakoeaika ja paikka hakemuksella valitaan.

Todistusvalinnassa ovat mukana ylioppilaat ja 1.8.2015 jälkeen ammatillisen perustutkinnon suorittaneet hakijat.

Syksyllä ylioppilastutkintoon valmistuvat hakijat eivät ole mukana syksyn yhteishaun todistusvalinnoissa.

Valintojen tulokset syksyn 2022 yhteishaussa

Valintojen tulokset julkaistaan syksyn 2022 yhteishaussa viimeistään 25.11.2022.

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan kuitenkin jo ennen valtakunnallista AMK-valintakoetta.

Kaikki hakijat saavat sähköpostitse Opetushallituksen lähettämän henkilökohtaisen tuloskirjeen.

Oikaisumenettelyohje

Mikäli päätöstä opiskelijavalinnasta ei ole tehty valtakunnallisten valintaperusteiden mukaisesti, henkilöllä on mahdollisuus hakea kirjallisesti oikaisua ammattikorkeakoulun johtoryhmältä 14 päivän kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta.

Olethan yhteydessä Laurean hakijapalveluihin ennen oikaisupyynnön lähettämistä. Näin asiasi käsittely voi nopeutua tai se voidaan mahdollisesti selvittää ilman että varsinaista oikaisupyyntöä tarvitsee lähettää.

Kerro oikaisupyynnössä nimesi, yhteystietosi ja miltä osin valintaperusteita ei ole noudatettu tai miltä osin opiskelijavalinta on tehty virheellisesti. Oikaisupyyntö lähetetään osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Johtoryhmä, Ratatie 22, 01300 Vantaa tai sähköpostilla rehtorintoimisto@laurea.fi. Otsikkoon ’’ Oikaisupyyntö Etunimi Sukunimi’’. 

Näin lähetät salatun sähköpostin Laureaan:  

 • Mene osoitteeseen https://securemail.laurea.fi
 • Kirjoita kenttään osoite, josta viesti lähetetään. Esim. etunimi.sukunimi@yritys.fi
 • Syötä sivulla näkyvä varmistuskoodi ja klikkaa ”CONTINUE”

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja tarvittavat tutkintotodistusten tai työtodistusten kopiot toimitettava, sekä lukuvuodelle ilmoittauduttava syksyn 2022 yhteishauissa 2.12.2022 klo 15.00 mennessä. Jos saat varasijalta opiskelupaikan, tulee nämä asiat tehdä 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

Opiskelupaikan saaneet ohjeistetaan opiskelupaikan vastaanottamiseen, tarvittavien todistuskopioiden toimittamiseen ja opintojen alkamiseen liittyvissä asioissa korkeakoulujen Uudelle opiskelijalle –sivuilla.

Varasijavalinnat ja lisähaut

Varasijoilta voi tulla hyväksytyksi tulosten julkaisemisesta lähtien. Varasijalta valinnat päättyvät 13.12.2022.

Oman tilanteen kehittymistä on mahdollista seurata Oma opintopolku–palvelussa. Palveluun kirjautuminen vaatii tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

Ammattikorkeakoulut voivat järjestää lisähakuja tammikuussa 2023 alkaviin koulutuksiin. Mahdolliset lisähaut julkaistaan www.opintopolku.fi palvelussa.

Opinnot alkavat

Opinnot alkavat tammikuussa 2023. Lukuvuoden aikataulut julkaistaan opiskelijavalintojen julkaisun yhteydessä Laurean Uudelle opiskelijalle -sivuilla. 

 

Laurea Hakijapalvelut

Ratatie 22
01300 Vantaa
Puh. (09) 8868 7293
fax (09) 8868 7298
Hakemiseen liittyvät yhteydenotot: hakijapalvelut@laurea.fi

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu ma-to klo 10 - 12.

Hakijapalveluiden asiakaspalvelupiste on auki ajanvarauksella. Ole yhteydessä meihin sähköpostitse tai puhelimitse mielellään 1-2 arkipäivää ennen toivomaasi ajankohtaa. Varaamme pääsääntöisesti aikoja tiistaisin-torstaisin klo 10-14 väliselle ajalle ja vahvistamme varatun ajan sähköpostilla. Toimistomme sijaitsee Tikkurilan kampuksella opintotoimiston yhteydessä.

Toivomme yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse. Voit tehdä ajanvarauksen myös täällä.

TERVETULOA LAUREAAN UUDET OPISKELIJAT

Tutustu jo nyt uuden opiskelijan ohjeisiin!

Syksyn yhteishaun opiskelijavalinnat on julkaistu. Hakijat saavat 25.11. opetushallituksen sähköisen tuloskirjeen OmaOpintopolku-palveluun.

Uudelle opiskelijalle

Yhteishaun opiskelijavalinnat ja valintakokeet

Täältä löydät korkeakoulujen kevään 2023 toisen yhteishaun valintatavat ja valintakokeiden tiedot.


Lue lisää

Opiskelijana Laureassa

Laureassa pääset oikeasti tekemään! Hankit ammattialallasi tarvittavaa osaamista osallistumalla kehittämishankkeisiin ja -projekteihin.


Lue lisää opiskelemisesta Laureassa