Siirry sisältöön

Vaikuttavaa vastuullisuutta

Kuvassa Laurean opintopsykologit Santtu Merjanaho, Taina Laine ja Manne Pyykkö.

Laurea haluaa vahvistaa TKI-toimintansa yhteiskun­nallista vaikuttavuutta ja edistää kestävän kehityksen ta­voitteiden toteutumista. Käytännön toimenpiteenä tämän toteuttamiseksi Laureassa on ryhdytty arvioimaan jokaisen valmisteluvan saaneen hankeidean vaikutukset kestävän ke­hityksen tavoitteiden mukaisesti. Käytössä tässä ovat YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmassa määritellyt 17 glo­baalia tavoitetta.

Kestävän kehityksen tavoitteiden arvi­ointi hankkeissa auttaa Laureaa ymmär­tämään TKI-toiminnan vaikuttavuutta suhteessa kestävän kehityksen tavoit­teisiin. Toisaalta tämä toimii myös sisäisen oppimisen välineenä, jonka kautta on helpompi hahmottaa, miten kestävän kehityksen tavoitteet linkit­tyvät Laureassa esimerkiksi tutkimus­ohjelmien ja koulutusalojen tavoitteisiin.

Kestävän kehityksen ja kiertotalouden aihei­siin liittyviä hankkeita on Laureassa käynnissä useita. Vas­tuullisuuden ekosysteemiyhteistyön kehittäminen on yksi teema, joka oli vuoden 2023 aikana käynnissä olleissa hank­keissa erityisesti edustettuna. Tähän liittyen vuoden aikana käynnistyi muun muassa ruokahävikin hyödyntämiseen liit­tyvä ja restonomikoulutukseen tiiviisti linkittyvä Food Was­te Ecosystem -hanke, Itä-Uudenmaan alueella toteutettava WeCircle - Kestävää kasvua kiertotaloudesta -hanke sekä koulujen ja yritysten yhteistyötä edistävä VISU Village for Sustainable Clothing -hanke.

Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuu­den teemoja (DEI) on Laureassa tarkasteltu muun muassa osana InCITIES-hanketta. Tähän liittyen Laureassa toteutet­tiin työpajoja niin sisäisten sidosryhmien kuin kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Laureassa tarkastelussa ovat olleet esimerkiksi kielellinen tasa-arvo, korkeakoulutus ja yhteis­kunnallinen epätasa-arvo sekä DEI-teemoista viestiminen. Toisaalta kansainvälinen InCITIES-hanke tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden käydä DEI-teemoihin liittyvää dialogia eri maista tulevien yhteistyökumppaneiden kanssa ja tunnistaa näin kulttuurisia eroavaisuuksia sekä jakaa hyviä käytäntöjä.

Tasa-arvoisuuden, moninaisuuden ja osallisuuden edistämiseen liittyvään kehittämistyöhön Laureassa liittyy keskeisesti se, miten korkeakouluyhteisössä huomioidaan äidinkielenään muuta kuin suomea puhuvat. Laurean ja mui­den Suomen korkeakoulujen pyrkimyksenä on lisätä ulko­maalaisen henkilökunnan ja opiskelijoiden osuutta. Siksi on tärkeää, että etniseltä taustaltaan muiden kuin suomalais­ten ja muiden kuin suomenkielisten yhdenvertaiset mahdol­lisuudet työyhteisössä turvataan. Sama koskee myös kan­sainvälisiä opiskelijoita.

Eettisen ajattelun teematiimi perustet­tiin Laureaan vuoden 2023 lopussa. Sen tarkoituksena on muun muassa verkot­taa Laurean etiikan osaajia keskenään ja tuoda esiin laurealaista eettistä osaamista, vahvistaa poikkitieteel­listä ja reflektoivaa lähestymistapaa eettisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin sekä syventää ja jakaa osaamista ajan­kohtaisista eettisistä aiheista.

286 AMK-opiskelijaa on saanut suoritettua kesken jääneen tutkintonsa L160-mallin avulla.

Laureassa on jo usean vuoden ajan työskennelty sen eteen, että opiskelijoiden aiemmin kesken jääneet korkea­kouluopinnot saatetaan loppuun. Kesken jääneiden opintojen loppuun saattaminen tuo onnistumisen tunteen, vahvistaa itseluottamusta sekä avaa uusia mahdollisuuksia työelämään ja jatko-opintoihin. Vuoden 2023 loppuun mennessä tämä niin sanottu L160-malli on Laureassa auttanut jo 286 AMK-opiske­lijaa, joiden opinnot olisivat ilman tätä mallia jääneet kesken.

 

Katsaus vaikuttavuuteen: vastuullisuus

 

Hyvä käytäntö: Kiertotalous Living Lab kokoaa yhteen kestävän tulevaisuuden rakentajat

Laurean Kiertotalous Living Lab juhli yksivuotis­ta taivaltaan vuonna 2023. Living Lab toimii yhteis­työalustana sekä oppimis- ja kehittämisympäristönä opiskelijoille, opettajille, henkilöstölle, kumppaneille ja kansainvälisille verkostoille, sekä verkossa että Leppä­vaaran kampuksella. Living Lab toimii myös Lau­rean kiertotaloustoiminnan ja -tulosten näyteikkunana. Toiminnan keskiössä ovat myös kuukausittaiset kaikille avoimet virtuaaliaamukahvit, sekä yhteis­työn, kehittämisen ja yhdessä op­pimisen fasilitointi. Tutustu Kiertotalous Living Labin toimintaan.

Laurean hyvinvointipalvelut tarjoavat tukea ja ohjausta

Opiskeluun ja opiskelijaelämään voi liittyä monia haastaviakin hetkiä ja siksi Laureassa on tarjolla ohjausta ja palveluja hyvinvoinnin sekä opintojen etenemisen tueksi. Laurean hyvinvoin­tipalvelut auttavat monialaisesti opiskelijoitam­me matkalla kohti parempaa hyvinvointia ja me­nestystä uralla. Opiskeluhyvinvoinnilla tarkoitetaan Laureassa opiskelijoiden kokonaisvaltaista hy­vinvointia sekä opiskelijoiden tukemista opis­kelussa, oppimisessa ja kehittymisessä. Laurea tarjoaa opintopsykologien, kuraattorin ja erityisopettajan palveluita sekä erilaisia oh­jauspalveluita opintojen edistämiseen ja uralla etenemiseen. Tutustu Laurean hyvinvointipalveluihin.

Laurea nosti kestävän kehityksen lipun salkoon syyskuussa

25. syyskuuta 2023 tuli kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun YK:n 193 jäsenvaltiota sopivat kestävän kehityksen tavoitteista. Nostamalla kestävän kehityksen tavoitteiden lipun salkoon kampuksillamme Laurea osoitti tukeaan ja sitoutumistaan tavoitteisiin yhdessä tuhansien muiden instituutioiden ja yritysten ohella. Oh­jelman ytimessä ovat YK:n 17 tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG), jotka ohjaavat maailman kestävän kehityksen työtä vuoteen 2030 saakka. Kestävän kehityksen tavoitteena on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tutustu kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Ihmisyyden monimuotoisuus rikastuttaa korkeakoulumme yhteisöä

Pride-kuukausi tuo hienolla tavalla esiin koko ihmisyyden monimuotoisuuden. Se muistuttaa meitä kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, jotka eivät ole itsestäänselvyys Suomessa, eikä missään muuallakaan maailmassa. Sateenkaariliput liehuivat Laurean kampuksilla muis­tuttamassa asian tärkeydestä. Ihmisten moninaisuuden huomi­oivan ilmapiirin, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden edistäminen on Laureassa yhteinen asia, jota vaalitaan ylpeydellä. Lue lisää.

Laurea mukana Vankimessuilla: kuka ottaa koppia vankien palveluista?

Laurea oli mukana Helsingissä järjestetyssä Vankimessut-tapahtumassa, jossa edistettiin vuoropuhelua, torjuttiin toiseutta sekä puolustettiin rikostaustaisten uusia mahdollisuuksia yh­teiskunnassa. Vankimessujen tarkoituksena oli ohjata ja tuoda tietoa palveluista, joita vangit ja muut rikostaustaiset sekä heidän läheisensä voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. Laurea-ammattikorkeakoulussa rikosseuraamusalalle kouluttautuneiden kokemusasiantunti­joiden mukaan rikostaustaisille ja vangeille suunnatuissa palveluissa on kehittämisen varaa. Lue lisää Vankimessuista.

Learning Life -mysteeri 24/ 7 keräsi voiton Paras suomalainen oppimisratkaisu -finaalissa

Laurean sekä Kajaanin ja Hämeen am­mattikorkeakoulujen yhteistyössä toteuttama virtuaalinen pakopeli Learning Life -mys­teeri 24/7 vei voiton vuosittain järjestettävässä Paras suomalainen oppimisratkaisu -kilpailussa. Pelin tavoitteena on ammatillisessa kuntoutuksessa olevien 16–29-vuotiaiden nuorten opiskeluval­miuksien sekä arjen hyvinvointiin ja hallintaan liittyvien valmiuk­sien parantaminen. Mukana pelin suunnittelussa ja testauksessa oli nuoria sekä heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia. Tutustu Learning Life -mysteeri 24/7 -pakopeliin.

Palvelumuotoilukoulutus korkeasti koulutettujen maahanmuuttajanaisten työllistymisen edistäjänä

Laurean koordinoima DiversCity-hanke pureutui maahanmuuttajanaisten työelämän haasteisiin Suomessa. Hankkeessa toteutettu digitaalisen palvelumuotoilun täydennyskoulutus avasi monille uu­sia työmahdollisuuksia ja edisti siten integroitumista suomalaiseen työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan. DiversCity-hanke tarjosi työllistymisen haasteisiin ratkaisuja kouluttamalla maahanmuuttajanaisia digitaalisen palvelumuotoilun asiantuntijoiksi. Koulutukseen osallistui yhteensä 91 korkeakoulutettua, työttömänä olevaa pääkaupunkiseudulla asuvaa maahanmuut­tajanaista. Mukana oli 21 organisaatiota, jotka tarjosivat koulutuksessa opiskeleville palvelu­muotoilun kehittämistoimeksiantoja. Lue lisää.

Laurea Espoon kaupungin kumppaniksi kohti hiilineutraaliusmatkaa

Espoon kaupunki on allekirjoittanut yhdessä 24 kumppanin kanssa sitoumuksen kohti hiilineutraalia kaupunkia vuonna 2030. Laurea-ammattikorkeakoulu on tunnistanut roolinsa osana hiilineutraaliusmatkaa ja on yksi kaupungin kumppaneista. Espoon kaupungin kunnianhimoinen tavoite edellyttää laajaa yhteistyötä niin kaupungin asukkaiden, yritysten kuin oppilaitosten kanssa. Laureassa kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden vastuullinen edistäminen tapahtuu lukuisissa tutkimus-, kehit­tämis- ja innovaatiohankkeissa, joita toteutetaan yhteistyössä moninaisten sidosryhmien kanssa. Lue lisää yhteistyöstä.