Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Maarit: Leading Transformational Change –koulutus vastaa hyvin tulevaisuuden muutostarpeisiin

Opiskelijahaastattelussa Maarit Ketterer, joka aloitti YAMK-opinnot syksyllä 2019 ensimmäisessä Leading Transformational Change –koulutuksen opiskelijaryhmässä.

Kuvassa YAMK-opiskelija Maarit Ketterer

Leading Transformational Change -YAMK-koulutus toteutetaan Laureassa kokonaan verkossa englanninkielellä. Syksyn alussa opiskelijaryhmällä oli kahden päivän kick off, jonka jälkeen työskentely on tapahtunut täysin verkossa.

Yksi YAMK-koulutuksen opiskelijoista, Maarit Ketterer, asuu tällä hetkellä Kanadassa, Torontossa. Yksi tärkeimmistä kriteereistä opiskelupaikkaa valitessa olikin opintojen joustavuus sekä opintojen toteutus englanninkielellä. 

 - Kaikki opiskelijat tekevät joustavasti töitä yhdessä. Minä esimerkiksi asun tällä hetkellä Torontossa, joten ei ole ollut mahdollista tavata kasvotusten, mutta työskentely verkossa on ollut todella helppoa ja kaikki ovat olleet motivoituneita ja joustavia aikataulujen kanssa, Maarit iloitsee.

Maarit on aikaisemmalta koulutukseltaan tradenomi, jonka jälkeen hän on suorittanut vuoden kestäneet erikoistumisopinnot vuonna 2011. Tällä hetkellä Maarit on opintovapaalla. Ennen opintovapaataan hän on vastannut Nissan-automerkin jälleenmyyntimarkkinoinnista Pohjoismaissa ja Baltiassa.

- Minulla oli jo muutaman vuoden ollut tunne siitä, että työkokemukseni ja koulutustasoni ei oikein mätsää. Nyt halusin syvällisesti päivittää omaa osaamistani. Halusin koulutuksen kautta tietotaitoa erityisesti tulevaisuuden haasteisiin, Maarit kertoo. 

- Opinnoissa joutuu käyttämään omia hoksottimia ja työstämään uutta teoriaa yhdistettynä omaan kokemukseen, Maarit jatkaa.

Opinnot ovat tarjonneet paljon ajateltavaa

Opiskeluryhmässä on opiskelijoita sekä eri puolelta Suomea että ulkomailta. Opintoihin on tähän mennessä kuulunut sekä yksilö- että ryhmätöitä. Opiskelijat ovat työskennelleet ryhmissä esimerkiksi Zoomin tai Teamsin kautta. Verkon kautta on ollut myös Zoom-kokouksia opettajien kanssa, missä on ollut mahdollista saada ohjausta ryhmätöihin liittyen. Lisäksi opettajat ovat tehneet opetuksen avuksi videotallenteita, joita jokainen voi katsoa omalla ajallaan. Tähän mennessä syksyllä aloittaneella opiskeluryhmällä on ollut kursseja, jotka ovat käsitelleet mm. digitaalista markkinointia, brändejä sekä uuden liikeidean luomista asiakasyritykselle. 

- Opinnot ovat tähän mennessä tarjonneet paljon ajateltavaa. Työt on tehty minun mielestä tosi fiksusti niin, että niissä oikeasti joutuu käyttämään omia hoksottimia. YAMK-opinnoissa pääsee selkeästi työstämään omaa kokemusta ja uutta teoriaa, Maarit sanoo. 

Maaritin mukaan opinnot sopivat parhaiten henkilölle, jolla on avoin mieli ja joka pystyy hyväksymään epätietoisuuden osana oppimista. Lisäksi on hyvä, jos osaa kyseenalaistaa ja haluaa tehdä asioita tulevaisuudessa uudella tavalla. 

- YAMK-opinnot vaativat itsekuria, opiskelijan tulee olla itseohjautuva, Maarit painottaa. 

On tärkeää osata katsoa asioita eri näkökulmasta

Maarit kertoo oman käytännön osaamisensa vahvistuneen, kun on saanut myös päivitettyä teoriaa osaamisensa pohjalle. Se, mitä olen aikaisemmin tehnyt, on saanut selkeyden ja vahvistuksen teorian kautta. Olen saanut myös paljon yksityiskohtaista tietoutta, jota pystyn toivottavasti viemään käytännöntasolla takaisin työpaikalleni, Maarit kertoo. 

Tulevaisuudessa Maarit haluaisi toimia mentorina nuoremmille työntekijöille. Kun itselle on kertynyt monipuolisesti kokemusta, niin sitä olisi fiksua jakaa myös muille. 

- Olisi ihana saada pystyyn ruohonjuuritason mentorointi. Firman sisällä on usein hurja määrä osaamista, jota voitaisiin hyödyntää systemaattisesti, Maarit pohtii.

Maarit haluaisi myös ehdottomasti olla mukana muutosjohtamisessa digitaalisuuden osalta.  Hän kokee, että on elintärkeää katsoa asioita uudella tavalla.

 - Digitaalisuus on jo uusi normi ja se vaan tulee vahvistumaan kaikilla toimialoilla. Haluaisin olla mukana viemässä sitä viestiä eteenpäin.

Haastattelun lopuksi Maarit kertoo vielä, mistä hänelle tulee hyvä fiilis:

- Minulle tulee hyvä fiilis, kun on mukava mennä töihin joka päivä ja saa tiimiltä hyvää palautetta. Töissä on ollut minulla aina se ihanuus, että minuun on luotettu ja annettu mahdollisuus olla oman tyylinen esimies. Matkustaminen on myös elämän suola. Jos joku päivä olisi semmoinen työ, että ei ole fyysisesti työpaikkaa, vaan voisi tehdä etätöitä eri paikoissa, niin se tuntuisi hienolta, Maarit haaveilee.

 

Tutustu tarkemmin Leading Transformational Change -YAMK-koulutukseen.