Siirry sisältöön

Sosionomiksi valmistuva Jonna Luostarinen kannustaa luomaan verkostoja ja kontakteja

Laureassa vietettiin perinteistä Valmistujaisjuhlaa torstaina 14.6.2018. Valmistuneen opiskelijan puheen pitävä, rikosseuraamusalaa opiskellut ja sosionomiksi valmistuva Jonna Luostarinen kertoo opintojen kasvattaneen häntä erityisesti ihmisenä

Jonna Luostarinen

Uutinen 18.6.2018

- Opintojen aikana olen oppinut paljon tietenkin opiskelemastani alasta, mutta ennen kaikkea myös itsestäni. Olen oppinut tuntemaan omat vahvuuteni, kehittämiskohteeni ja voimavarani paremmin. Lisäksi olen opintojen aikana luonut tärkeitä verkostoja, joista jo tässä vaiheessa huomaa hyötyneensä merkittävästi.

Rikosseuraamusalan opinnoissa yhdistyi lapsuuden haave poliisin työstä sekä tavoite muiden auttamisesta.

- Lapsena ja nuorena haaveammattini oli poliisi. -- Törmäsin sattumalta rikosseuraamusalan koulutukseen googletellessani vaihtoehtoja ja koulutus kolahti heti, sillä siinä yhdistyivät niin turvallisuuspuoli, joka poliisin ammatissa on aina viehättänyt, sekä sosiaaliala pehmeämpänä puolena, joka myös houkutti, koska olen aina pitänyt muiden auttamisesta.

Jonna jatkaa opintojaan Laureassa edelleen suorittamalla turvallisuusalan tutkinnon monimuotokoulutuksena työn ohessa.

- Itselleni turvallisuusalan monimuoto-opinnot sopivat tähän tilanteeseen hyvin, sillä asun tällä hetkellä Kuopiossa. Monimuoto-opiskelu on monella tavoin joustavampaa kuin päiväopiskelu ja se istuukin hyvin monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Jonnan mielestä Laurean eri alojen koulutukset ovat tukeneet hyvin toisiaan.

- Turvallisuusalan opinnot tulivat kuvioihin rikosseuraamusalan koulutuksen kautta - - En ollut aiemmin kuullut kyseisestä koulutuslinjasta ja opintojen edetessä ajattelin, että ehkä hyvä tapa varmistaa työllistyminen, erottautua joukosta ja hankkia laajempaa osaamista olisi suorittaa myös turvallisuusalan korkeakoulututkinto. On ollut mielenkiintoista ja ilahduttavaa huomata, kuinka paljon koulutukset tukevat toisiaan ja tuovat lisäarvoa toisilleen.

Opiskeluaika ei ole ollut pelkkää opiskelua – Laurea tarjoaa aktiviteetteja myös opintojen ulkopuolella.

- Laureassa on monia vaihtoehtoja, joiden kautta pääsee erilaisiin toimintoihin mukaan; voi lähteä vaihtoon tai suorittamaan harjoittelun tai kurssin ulkomailla, voi toimia tutorina ensimmäisen vuoden opiskelijoille tai vaihtareille. Lisäksi voi hakeutua vaikuttamaan opiskelijoiden asioihin oppilaskuntaan.

Verkostojen merkitys on Jonnan mielestä suuri jo opiskeluaikana.

- Opiskeluajalle antaisin vinkiksi sen, että tutustu rohkeasti uudenlaisiin toimintoihin ja luo verkostoja ja kontakteja mahdollisimman laajalle. Samalla on hyvä muistaa, että verkostoja ja kontakteja ovat myös koulukaverit, sillä on täysin mahdollista, että koulukaveri voi olla muutaman vuoden päästä vaikka työhaastattelijana paikassa, johon olet hakemassa.

Tuleville opiskelijoille Jonna toivoo kokeilunhalua ja armollisuutta itseään kohtaan.

- Tuleville opiskelijoille ja hakijoille sanoisin, ettei kaikkea tarvitse ottaa aina niin kovin vakavasti. Enkä nyt tarkoita kuitenkaan sitä, että kannattaisi aina vetää sieltä, mistä aita on matalin, vaan sitä, että muistakaa olla armollisia itseänne kohtaan. Ei elämä ole pelkkää suorittamista. Elämässä on minun mielestäni tarkoituskin kokeilla, kokemusten myötä oppia ja vaikka monen mutkan kautta löytää se juttu tai ne jutut, joita itse haluaa tehdä.--. Kun luottaa omaan tekemiseensä ja pelaa parhaansa niillä korteilla, jotka kussakin tilanteessa jaetaan, niin kyllä elämä kantaa – eikä jälkikäteen jää jossiteltavaa.

Sosiaalialan tutkinnon suorittaminen mahdollisti Jonnalle pääsyn oman alan työtehtäviin. Jonnalla on haaveena tulevaisuudessa myös YAMK-tutkinnon suorittaminen.

- Työllistyin sosiaalialan tehtäviin täysipäiväisesti jo vuosi ennen valmistumistani. Nyt tutkinnon saamisen jälkeen aion hetken keskittyä vain työn tekoon ja tällä hetkellä näyttääkin siltä, että tutkinnon suorittamisen siivittämänä pääsen seuraavaksi tekemään täysin oman alan työtä, josta olen todella innoissani. Kun asiat vähän tasoittuvat ja olen oppinut uudet työtehtävät, aion jatkaa myös turvallisuusalan tutkinnon työn ohessa loppuun.

- Pidemmällä aikavälillä suunnitelmissa on jatkaa työntekoa, oman osaamisen kehittämistä ja jossakin sopivassa välissä tarkoituksena on suorittaa myös ylempi korkeakoulututkinto. Nyt juuri tässä hetkessä nautin valmistumisesta, kesälomasta ja virittäydyn valmiiksi tuleviin haasteisiin. Ehkäpä joskus teen etätöitä palmujen alla, tai työskentelen hetken ulkomailla.

Laurea juhli opintonsa päättäviä opiskelijoita, kun perinteistä kevätlukukauden valmistujaisjuhlaa vietettiin Kulttuuritalolla Helsingissä. Paikalla juhlassa oli yli 260 valmistuvaa opiskelijaa sekä runsas joukko valmistuvien perheenjäseniä sekä ystäviä. Samalla juhlittiin myös kaikkia kevätlukukauden 2018 aikana ammattikorkeakoulu- ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita laurealaisia opiskelijoita. Kaikkiaan Laureasta valmistuu vuosittain yli 1600 eri alojen ammattilaista. Tällä hetkellä valmistuneita opiskelijoita on yhteensä yli 24 000.

sosionomikoulutus

Hae koulutukseen

Sosionomikoulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa! Tarkista koulutuksen sivuilta, milloin seuraava hakuaika on.

Lue lisää sosionomikoulutuksesta