Hoitotyön kliininen asiantuntijuus (YAMK)
Vahvista osaamistasi kliinisen hoitotyön laajavastuisissa työnkuvissa! Saat valmiuksia kliinisen hoitotyön asiantuntija-, kehittämis- ja koulutustehtäviin.
Voit hakea seuraavan kerran tähän koulutukseen kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8.00 - 25.3.2025 klo 15.00. Koulutus on tarjolla monimuoto-opintoina Tikkurilan kampuksella.
Perustiedot
- Tutkintonimike: Sairaanhoitaja (ylempi AMK), Terveydenhoitaja (ylempi AMK), Master of Health Care
- Tutkinnon nimi: Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto
- Laajuus ja opintojen kesto: 90 op, 1,5–2,5 vuotta
Koulutukseen vaaditaan aiempi sairaanhoitaja (AMK), terveydenhoitaja (AMK), ensihoitaja (AMK) tai kätilö (AMK), tai vastaava Suomessa suoritettu sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkinto.
Lisäksi vaaditaan kahden vuoden työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Millaista on opiskella YAMK-tutkinto Laureassa?
Koulutuksen sisältö
Koulutus tuottaa laajavastuisen kliinisen hoitotyön osaamisen ohella erityisesti näytön arviointiin ja jalkauttamiseen, osaamisen varmistamiseen, terveydenhuollossa tuotetun tiedon hyödyntämiseen, hoidon kehittämiseen ja laadunhallintaan liittyvää osaamista. Koulutuksessa kehitätkin konkreettisia taitoja mm. asiakkaan terveydentilan arviointiin ja koulutustehtäviin.
Koulutuksessa tarkastellaan kliinisen hoitotyön asiantuntijuuden osa-alueita yleisestä näkökulmasta rajoittumatta tiettyyn erikoisalaan. Koulutuksessa sinun on kuitenkin mahdollista suunnata omaa osaamistasi kiinnostuksesi ja tarpeesi mukaan perusterveydenhuoltoon tai erikoissairaanhoidon aloille muun muassa erilaisten harjoitustehtävien ja projektien muodossa.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. Kuukausittain on keskimäärin kolme koulutuspäivää. Koulutuspäivien lisäksi opintoihin kuuluu itsenäisesti toteutettavia oppimistehtäviä, joissa opittua sovelletaan työelämän ja kliinisen hoitotyön kehittämisessä. Huolellisella ajankäytön suunnittelulla opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa.
Opintojen rakenne
Ylemmät AMK-koulutukset koostuvat pakollisista ydinosaamisen opinnoista (30 opintopistettä), täydentävän osaamisen opinnoista (30 opintopistettä) sekä opinnäytetyöstä (30 opintopistettä). Tutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin 1,5–2,5 vuotta.
Ydinosaamisen opinnot
Ydinosaamisen opinnot kohdentuvat terveydentilan kokonaisarviointiin ja kliiniseen päätöksentekoon, asiakkaan terveyden edistämiseen ja omahoidon tukemiseen, kliinisen hoitotyön näyttöön perustuvaan kehittämiseen, tiedon- ja laadunhallintaan sekä asiantuntijuuden kehittämiseen kliinisessä hoitotyössä.
Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämiskoulutuksen suorittanut henkilö voi saada 10 opintopisteen hyväksiluvun ydinosaamisen opinnoista.
Täydentävät opinnot
Ydinopintojen lisäksi syvennät ja laajennat osaamistasi valinnaisuutta sisältävillä täydentävän osaamisen opinnoilla. Täydentävän osaamisen laajuus on 30 opintopistettä, joista 5 opintopistettä kertyy kaikille yhteisestä, pakollisesta opintojaksosta sekä 5 op valintaopintojaksosta.
Täydentävän osaamisen opinnot voit kaikille yhteistä opintojaksoa sekä valintaopintojaksoa lukuunottamatta valita itsenäisesti, joten voit vapaasti muotoilla oman yksilöllisen opintopolkusi täydentävistä opintojaksoista. Täydentävän osaamisen opintoihin voi sisällyttää myös mm. Laurean tarjoamia opintojaksoja, kesäopintoja, verkko-opintoja muista korkeakouluista sekä erilaisia vastuuopettajan kanssa sovittavia projektiopintoja.
Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämiskoulutuksen opintoja voi sisällyttää täydentävän osaamisen opintoihin 20 opintopisteen verran.
Opinnäytetyö
Opinnot sisältävät työelämää kehittävän opinnäytetyön, jonka aiheen voit valita omaa urasuunnitelmasi mukaisesti. Opinnäytetyön avulla osoitat pystyväsi tekemään itsenäisesti oman alasi kehittämistyötä sekä soveltamaan koulutuksen aikana hankkimaasi tutkimustietoutta ja kehittämismenetelmiä. Opinnäytetyö tehdään useimmiten omalle työnantajalle ja sen avulla kehitetään kliinistä hoitotyötä ja työyhteisön toimintaa. Opinnäytetyön laajuus on 30 opintopistettä.
Opetussuunnitelma
Tutustu koulutuksen opetussuunnitelmaan (pdf) ja tarkempiin opintojaksokuvauksiin ops.laurea.fi
Opintojen aikataulu
Syksyllä 2025 alkavan koulutuksen ydinosaamisen opetuspäivät. Osa opetuspäivistä toteutetaan etäyhteydellä ja osa Tikkurilan kampuksella. Muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.
- 28.8.2025 klo 9.00-11.30 kaikkien YAMK-opiskelijoiden yhteinen orientaatio verkossa (Zoom)
- 11. - 13.9.2025
- 3.10.2025 (Verkossa)
- 10. - 11.10.2025
- 6. - 8.11.2025
- 11. - 13.12.2025
Hakeminen ja valintakokeet
Koulutukseen voi hakea seuraavan kerran kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11. - 25.3.2025 (haku päättyy klo 15.00) Opintopolku.fi-palvelussa.
Hakukelpoisuuden Hoitotyön kliininen asiantuntijuus YAMK-koulutukseen antaa sairaanhoitaja (AMK), terveydenhoitaja (AMK), ensihoitaja (AMK) tai kätilö (AMK) -tutkinto.
Käytössä myös harkinnanvarainen valinta, jolloin hakukelpoisuuden antavaksi pohjakoulutukseksi voidaan hyväksyä vastaava Suomessa suoritettu sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkinto. Harkinnanvaraisuus koskee vain hakijan hakukelpoisuutta.
Soveltuvan tutkinnon lisäksi opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on vähintään kahden vuoden (24 kk) soveltuva työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Tutustu hakemisen ohjeisiin ja aikatauluun.
Tietoa valintakokeesta
Opiskelijavalinta tapahtuu valintaopintojakson perusteella. Lue alta lisätietoa valintaopintojaksosta.
-
Hoitotyön kliininen asiantuntijuus
Hoitotyön kliininen asiantuntijuus koulutukseen valitaan opiskelijat kevään 2025 toisessa yhteishaussa valintaopintojakson perusteella.
Aikataulu
Valintaopintojakso suoritetaan aikavälillä 28.4. - 30.5.2025 (päättyy klo 16.00).
Hakijan tulee heti valintaopintojakson avauduttua 28.4.2025 kirjautua opintojaksolle ja tutustua erityisesti eri tehtävien palautusaikatauluihin, mutta myös verkko-oppimisalustaan sekä valintaopintojakson ohjeisiin.
Kaikki tehtävät tulee jättää annettuihin määräaikoihin mennessä. Myöhässä palautettuja tehtäviä ei huomioida. Jos tehtäviä ei palauteta annettuun määräaikaan mennessä, voi se johtaa koko opintojakson hylkäämiseen.
Koulutus ei ole valintakoeyhteistyössä
Tämä koulutus ei ole valintakoeyhteistyössä muiden koulutusten kanssa. Hakijan tulee tehdä tämän koulutuksen valintaopintojakso ollakseen mukana valinnoissa.
Ohjeet
Ennakkoon luettavaa aineistoa ei ole.
Tarkemmat ohjeet ja aikataulu lähetetään hakijoille noin viikkoa ennen valintaopintojakson alkua hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Huolehdi että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä, muista tarkistaa myös roskapostikansiot.
Muuta huomioitavaa
Valintaopintojakson kaikki osat on suoritettava hyväksytysti. Valintaopintojaksosta on saatava vähintään 40 pistettä, jotta valintakoetulos voidaan hyväksyä. Valintaopintojaksosta voi saada maksimissaan 100 pistettä.
Hakijan suorittama valintaopintojakso on voimassa opiskelijavalinnan perusteena kyseisen haun ajan.
Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä opintoihinsa. Muut hakijat, jotka suorittavat opintojakson hyväksytysti, saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.
Hakukelpoisuus tarkistetaan opiskelijaksi valituilta. Opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on vähintään kahden vuoden (24 kk) työkokemus korkeakoulututkintoon valmistumisen jälkeen.
Lisätietoa valintakokeista ja aikatauluista.
Yleistä YAMK-koulutuksesta
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin YAMK -opiskelusta ja -tutkinnosta.
Lisätietoja:
- Mika Alastalo
- Yliopettaja
- mika.alastalo@laurea.fi
- Puh 0406305170
- Eeva Lassila
- Opintopäällikkö
- Eeva.Lassila@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7249
- Eeva vastaa yleisiin YAMK-koulutuksiin liittyviin kysymyksiin sekä YAMK-polkuopintoja koskeviin kysymyksiin.
Ei tuloksia.
Päivitetään myöhemmin
Hae Laureaan!
Hakuaika ma 1.9. klo 8.00 - to 11.9.2025 klo 15.00.
Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa voit hakea koulutuksiimme, jotka alkavat keväällä 2026.
Tutustu koulutuksiimmeLue lisää koulutuksesta
Uusi YAMK-koulutus vahvistaa asiantuntijaosaamista kliinisen hoitotyön rajapinnassa
Lue uutinen