Siirry sisältöön

Uusi hanke tukee pk-yrityksiä hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia

AI-TIE -hankkeessa kehitetään tekoälyn innovaatioekosysteemiä Uudellemaalle.

AI-TIE – Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille on kesäkuussa 2021 käynnistynyt, kolmivuotinen kehittämishanke. Euroopan aluekehitysrahaston ja REACT EU -välineen rahoittaman hankkeen toteuttamisesta vastaavat osatoteuttajana Laurea ja päätoteuttajan Haaga-Helia. Pääyhteistyökumppaneina mukana ovat Teknologiateollisuus ry:n tekoälykiihdyttämö FAIA ry ja omadatamallin kansainvälinen suunnannäyttäjä MyData Global ry.

Hankkeen tärkeimpänä kohderyhmänä ovat pienet ja keskisuuret yritykset. Hankkeessa tuetaan ensinnäkin sellaisia pk-yrityksiä, jotka ovat jo hyödyntäneet digitalisaatiota niiden toiminnassa, mutta joiden tekoäly ja digitaalista osaamista parantamalla voidaan tukea niiden innovaatio ja kilpailukykyä sekä työllistävyys potentiaalia. Samalla pyritään myös auttamaan pk-yrityksiä, jotka suunnittelevat tekoälyn käyttöönottoa sisäisten prosessien kehittämiseksi ja tuote- ja palveluinnovaatioiden luomiseksi.

AI-TIE -hankkeen tavoitteena on rakentaa uusi toimintamalli tekoälyinnovaatioekosysteemistä Uudellamaalla, jossa pk-yritykset, suuryritykset ja muut keskeiset toimijat yhdessä verkostossa kehittävät ja tarjoavat tuotteitaan sekä palveluitaan tavoitteena liiketoiminnan lisääminen.

Toisekseen luodaan Suomen ensimmäiset kiihdyttämöt seuraaville kahdelle toimialalle: puhdas teollisuus ja hyvinvointi- ja soteala. Kiihdyttämöissä muun muassa tuetaan pk-yrityksiä liiketoiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa hyödyntämällä tekoälyratkaisuja innovaatiotyössä tuote- ja palvelukehitysvaiheessa sekä tuotteiden ja palvelujen myynnissä ja toimittamisessa asiakkaille.

Kolmas tavoite liittyy yritysneuvojien ja pk-yritysrajapinnassa toimivien asiantuntijoiden osaamiseen, jotta he pystyvät viestimään tekoälyn mahdollisuuksista pk-yrityksiä konsultoidessaan. Lisäksi luodaan tekoälyn liiketoiminnalliseen hyödyntämiseen keskittyvää koulutusta, materiaalia ja verkkokurssi.

-    Laurean erityisosaaminen hankkeessa liittyy erityisesti yrittäjyyden ja liiketoiminnan kehittämiseen, luovien menetelmien asiantuntijuuteen, työnohjaukseen ja mentorointiin sekä innovaatioekosysteemeihin ja niiden johtamiseen, kuvailee hankkeen asiantuntijana ja yhteyshenkilönä Laureassa toimiva Marjo Ruuti.

Lisätietoja: