Siirry sisältöön

UkraineDigiTrans-hanke: ukrainalaiset opettajat valmistautuvat jakamaan digiopetuksen oppeja kotimaassaan

UkraineDigiTrans-hankkeen työpaja kokosi ukrainalaisten yliopistojen opettajia Laureaan kehittämään digitaalisia opintoja.

UkraineDigiTrans-hankkeen työpajojen osallistujia Tikkurilan kampuksella huhtikuussa.

Laurea-ammattikorkeakoulussa käynnistyi viime vuoden lopulla Digital Transformation for Medical Education in Ukraine eli UkraineDigiTrans-hanke, jossa kehitetään lääketieteen verkko-opiskelua Ukrainassa.  

Laurean koordinoiman ja EU:n Erasmus+-ohjelman rahoittaman hankkeen tavoitteena on tukea ukrainalaisia lääketieteen yliopistoja digitaalisessa transformaatiossa. Tarkoituksena on kehittää lääketieteen koulutuksiin soveltuvia innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja, jotka tukevat verkko-oppimista sotaolosuhteissa. 

Mukana hankkeessa on neljä ukrainalaista yliopistoa, yksi kreikkalainen yliopisto sekä Ukrainan valtiollinen yliopistokoulutuksen laadunvarmistusvirasto. 

Aiheina tekoäly, resilienssi ja mikro-oppiminen 

Huhtikuun alussa hankkeen osallistujat kokoontuivat Laurean Tikkurilan kampukselle, jossa järjestettiin viisipäiväinen työpaja. Mukana oli parikymmentä opettajaa ukrainalaisista yliopistoista.  

Työpajan ohjelma pohjautui alkuvuodesta opettajille ja opiskelijoille suunnattuun tarvekartoitukseen. Työpajaviikon aikana opettajat mm. laativat pedagogisia käsikirjoituksia, hyödynsivät organisaation resilienssin kartoitustyökalua, perehtyivät laurealaisten opettajien ja asiantuntijoiden johdolla mikro-oppimiseen, käänteiseen oppimiseen sekä tekoälyn hyödyntämiseen opetuksessa ja oppimisessa. 

- Oli suuri ilo osallistua Laureassa järjestettyyn työpajaviikkoon, joka oli omistettu digitaalisen oppimisen tehostamiselle. Nautimme erityisesti metodologian (ABC-menetelmä, tekoälytyökalut, mikrokurssit ja mikrokomponentit) huippuluokan kehitystyön esittelystä, kuvailee apulaisprofessori Oryslava Bryska Lvivin Ivan Franko yliopistosta. 

- Jokainen käsittelemämme aihe oli mielenkiintoinen, merkityksellinen ja käytännöllinen, mutta arvostin myös sitä, että saimme soveltaa sitä käytännössä koulutuksen aikana, lisää Kateryna Nitochko, joka toimii apulaisprofessorina Odessan lääketieteellisestä yliopistosta. 

Digitalisaation muutosagentteja 

Tämän vuoden aikana hankkeessa järjestetään vielä kaksi muuta työpajaa: kesäkuussa Thessalonikissa ja syksyllä jälleen Laureassa. Tarkoituksena on, että kunkin työpajan jälkeen osallistujat järjestävät omassa yliopistossaan koulutuksen opettajakollegoilleen työpajoissa käsitellyistä aiheista. 

- Ukrainalaiset opettajakouluttajat hurmasivat meidät laurealaiset vastaanottavaisella ja tiedonnälkäisellä asenteellaan. He selkeästi näkivät roolinsa digitalisaatiota edistävinä muutosagentteina omassa korkeakoulussaan, kuvailee huhtikuun työpajan tunnelmia hankkeen projektipäällikkö Tuija Marstio Laureasta. 

Myös ukrainalaiset osallistujat näkevät tärkeänä roolinsa digitalisaation kehittämisessä kotimaassaan: 

- Työpajaviikon tärkeimpiä oppeja oli ymmärtää, miten tärkeitä resilienssi ja yhdenvertaisuus ovat digitalisessa oppimisessa, kertoo professori Oksana Vygovska Bogomolets National Medical Universitystä. 

- Kriisiaikoina, kuten meneillään olevan täysimittaisen sodan aikana, lääketieteellisten oppilaitosten on oltava joustavia, digitalisoituja ja valmistautuneita nopeisiin muutoksiin ja haasteisiin, jotta voimme ylläpitää korkealaatuista koulutusprosessia tuleville lääketieteen ammattilaisille, kuvailee apulaisprofessori Iryna Popova Bukovinian State Medical University BSUM:stä. 

Lue lisää hankkeesta 

Lisätietoja: