Siirry sisältöön

Laurealaiset vapaaehtoistyössä Lohjalla

Lohjan kampuksella työskentelevät osallistuivat vapaaehtoistyöhön mm. vierailemalla omaishoitajien yhdistyksessä.

Omaishoitajia piristi tuolijumpan lisäksi myös nelijalkaiset vieraat.

Laurean henkilöstöllä on mahdollisuus tehdä tiimeittäin vapaaehtoistyötä valitsemassaan kohteessa työajalla. Keskiviikkona 20. marraskuuta joukko Lohjan kampuksen henkilökuntaa osallistui vapaaehtoisena usean lohjalaisen yhdistyksen toimintaan.

Yksi vapaaehtoistyön kohteeksi valituista yhdistyksistä on Lohjan, Vihdin ja Karkkilan alueella toimiva Hiiden Omaishoitajat ry. Laurealaiset osallistuivat aamupäivällä omaishoitajien ja –hoidettavien tapaamiseen, johon he järjestivät hyvää mieltä tuovaa toimintaa.

Keskustelukavereita ja vertaistukea

Aamupäivän ohjelmassa oli muun muassa virkistävää tuolijumppaa, kysymyskorttien avulla toteutettu positiivisen muistelun peli sekä mahdollisuus valokuvauttaa itsensä hauskojen asusteiden kanssa. Laurealaisten lisäksi mukana ilahduttamassa oli myös nelijalkaisia vieraita: kaksi rapsutuksenkipeää koiraa ja kolme marsua.

Paikalle saapui liki 20 omaishoitajaa sekä heidän läheistään. Heidän joukossaan olivat lohjalainen pariskunta Elvi ja Seppo:

-    Tämä päivä oli erittäin mielenkiintoinen – aivan mahtava oikeastaan, he toteavat yhteen ääneen.

Elvi ja Seppo ovat osallistuneet Hiiden Omaishoitajien toimintaan aiemminkin. Tärkeintä omaishoitajien tapaamisessa on heidän mielestään vertaistuki:

-    Täällä tapaamisissa voi tavata muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja samalla saa hyviä neuvoja asioihin, joista ei muuten saisi tietää. Myös yhdistyksen ihmiset ovat aivan ihania, Elvi kuvailee.

Yhdistys tukee omaishoitajien jaksamista ja yhteisöllisyyttä

-    Tämä päivä oli aivan loistava; meillä ei ole ollut tällaista toimintaa tapaamisissa aikaisemmin eikä varsinkaan eläimiä vieraana, kertoo Minna Mäenpää Hiiden Omaishoitajat ry:stä.
-    Aivan todella tärkeää tänään oli myös se, että osa laurealaisista jalkautui ihmisten koteihin, koska kaikilla omaishoitajilla ei ole mahdollisuutta tulle tänne meidän tiloihin.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn rahoituksella toimiva yhdistys toteuttaa ns. OmaisOiva-toimintaa. Omaishoitajille ja heidän läheisille tarjolla on mm. erilaista ryhmätoimintaa, valmennuksia sekä yleistä tietoa ja opastusta.

-    Tärkeintä omaishoitajien kannalta on, että voimme tukea heidän jaksamistaan ja yhteisöllisyyttä, OmaisOiva-koordinaattorina työskentelevä Mäenpää kuvailee.
-    Haluamme olla matalan kynnyksen kohtaamispaikka, johon voi tulla ilman sen erityisempää syytä. Osaamme myös ohjata omaishoitajia oikeiden palveluiden piiriin.

Nyt laurealaiset vierailivat omaishoitajien tapaamisessa aamupäivän ajan. Yhdistys kuitenkin toivottaa kaikki vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet mukaan toimintaansa myös jatkossa:

-    Meillä jokainen voi tehdä sellaista työtä – ja juuri sen verran – kuin tuntuu itselle sopivalta, omaishoivakoordinaattori Minna Mäenpää kertoo.
-    Olit sitten opiskelija tai kuka hyvänsä, niin löydämme jokaiselle hyvän tavan olla mukana toiminnassamme. Meillä on esimerkiksi vapaaehtoisia, jotka toimivat erilaisten ryhmien vetäjinä tai vierailevat omaishoitajien kotona piristämässä heitä.

Hiiden Omaishoitajat ry:n toimintaa voi tutustua yhdistyksen Facebook-sivuilla.