Siirry sisältöön

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio juhlisti 5-vuotista taivaltaan Laureassa

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät olivat käynnissä Laurean Tikkurilassa 12.6. ja tapahtuma jatkuu verkossa 13.6.2023.

Avoimen oppimisen palkinnot jaettiin maanantaina.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät olivat käynnissä Laurean Tikkurilassa 12.6. ja tapahtuma jatkuu verkossa 13.6.2023. Teemana oli tulevaisuus, jota pohdittiin eri näkökulmista.

Omassa puheenvuorossaan akatemiansihteeri Jaakko Kuosmanen pohti avoimuuden roolia tieteen ja tutkimuksen tulevaisuudessa ja Laurean kehittämispäällikkö Mikael Uusi-Mäkelä puolestaan sitä, miten tekoäly muuttaa oppimista, Elefantti syödään pala kerrallaan -esityksessään.

Lisäksi perehdyttiin valmisteilla olevaan kansalliseen viitearkkitehtuuriin ja miten avoimen tieteen ja tutkimuksen seuranta tulee muuttumaan. Päivän aikana julkistettiin avoimen tieteen ja tutkimuksen menetelmä -linjaus ja palkittiin avoimen oppimisen toimijoita.

Laurea oli mukana palkintojen saajien joukossa, kun ammattikorkeakoulukirjastojen avointen oppimateriaalien ryhmä sai vuoden avoin oppimateriaalipalkinnon. Kaisa Puttonen Laureasta, Leena Elenius SeAMKista ja Riitta-Liisa Karjalainen Kamkista ovat tuottaneetkansalliseen avointen oppimateriaalien kirjastoon (AOE) materiaalia mm. valetiedosta Huijataanko minua? Huijaanko minä muita? - valetiedon tunnistaminen. Avoimen oppimisen vaikuttajapalkinnon sai Matleena Laakso Tampereen korkeakouluyhteisöstä ja Vuoden avoin oppimis- tai opetuskäytäntöpalkinnon sai Maria Ehrnström-Fuentesin (Svenska handelshögskolan) järjestämälle Sustainable Organising -kurssille. 

Iltapäiväkahvilla juhlistettiin kakkujen kera avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaation 5-vuotistaivalta. Koordinaatio käynnistyi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) aloitteesta vuonna 2018. Yhteistyötä koordinoimaan valikoitui Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV).  OKM oli jo aiemmin koordinoinut avointa tiedettä yhteistyössä TSV:n, CSC:n ja tutkimusyhteisöjen kanssa. Suomessa nähtiin kuitenkin merkittäväksi edistää avointa tiedettä ja tutkimusta vahvemmin tutkijayhteisövetoisesti, ja vähemmän ministeriön linjauksin ylhäältä alaspäin.

Koordinaatio perustuu kansalliseen avoimen tieteen ja tutkimuksen julistukseen 2020-2025, linjauksiin ja suosituksiin, joihin korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat sitoutuneet. Näitä tuotetaan avoimissa asiantuntija- ja työryhmissä. Lue lisää Avoin tiede-verkkosivustolta.

Lisätietoja: