Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Marko: ”Opiskelu on itsensä haastamista”

Opiskelijahaastattelussa Yrityksen kasvuun johtaminen –YAMK-koulutuksen opiskelija Marko Alanko.

Marko Alanko

Uutinen 30.3.2016

- Minun tarina on siinä mielessä hauska, että olen tehnyt opintoja vähän väärinpäin. Olen aina ollut tekijäihminen ja monessa jutussa mukana, naurahtaa YAMK-opiskelija Marko Alanko.

Marko Alanko on käynyt aikoinaan ensin kauppakoulun ja kauppaopiston. Suhteellisen pitkän työrupeaman jälkeen hän päätti kouluttautua lisää, joten hän luki tradenomiksi Laureassa ja suoritti samalla yo-tutkinnon.

- Sitten oli taas tullut vähän kilometrejä mittariin, kun totesin, että ”I still can!”, hän sanoo.
- Siksi olenkin nyt täällä päivittämässä osaamistani ja haastamassa itseäni – I CAN!

Monipuolinen ura viihdeteollisuudessa

Marko Alanko on työskennellyt 80-luvulta viihdeteollisuudessa pääasiassa musiikin mutta myös kirjojen ja elokuvien parissa. 2000-luvulla hän on ollut asiantuntijatehtävissä erityisesti digitaalisen liiketoiminnan saralla.

- Itse olen soittanut nuorempana levyjä ja musiikki on aina ollut minulle kiinnostava alue, hän sanoo.
- Tällä hetkellä viihdeteollisuudessa ollaan globaalisti aikamoisessa turbulenssissa, kun sekä musiikissa, kirjoissa kuin elokuvissakin siirrytään fyysisestä tuotteesta digitaaliseen.

Alanko on aina ollut kiinnostunut digitaalisuuden erilaisista näkökulmista, teknologiasta ja sisällöstä, sekä seurannut aktiivisesti, mitä globaalilla tasolla tapahtuu. Kaupallinen koulutus on aina ollut hänelle luonteva valinta.

- Olen aina pitänyt itseäni innovatiivisena ja rohkeana ihmisenä, hän pohtii.
- Olen ottanut riskejä, jotka ovat välillä onnistuneet ja välillä eivät. Mutta jos ei ikinä ota riskejä ja tee mitään, niin ei kyllä varmasti saa asioita aikaiseksi.

Työkokemus ja opinnot vuoropuhelussa

Opintoihin palaaminen on myös tuntunut YAMK:n myötä luonnolliselta. YAMK-koulutuksessa opiskelee monenikäisiä ihmisiä, joilla on hyvinkin erilaisia ammatillisia lähtökohtia.

- Täällä tapaa ihmisiä eri aloilta ja heidän kanssaan on hauska vaihtaa ajatuksia. Samalla pääsee kuulemaan esimerkiksi, missä erilaiset liiketoiminnat ja alat menevät tällä hetkellä erityisesti digitalisaation suhteen, Marko kuvailee.

Käytännönläheinen opiskelu Laureassa oli Marko Alangolle tuttua aikaisemmista tradenomiopinnoista. Ilokseen hän on nyt huomannut, miten hyvin YAMK-opinnoissa työn ja opiskelun vuoropuhelu onnistuu. Erilaisten tehtävien ja suunnitelmien tekemisen voi hyvin yhdistää omaan ammattitaitoon.

- Opiskelu synnyttää myös monia pieniä ahaa-elämyksiä, joita on saattanut pitää aivan itsestäänselvyyksinä, hän sanoo.

Alanko aloitti YAMK-opinnot syksyllä ja parhaillaan hän pohtii jo opinnäytetyönsä aihetta. Haastatteluhetkellä yhtenä ajatuksena olisi tutkia, miten elokuvateollisuuden ansaintalogiikat ja liiketoimintamallit ovat muuttuneet digitalisaation myötä.

- Maailma muuttuu tänä päivänä, niin itsellä on oltava mielessä visio ja tahtotila siitä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa, Marko kuvailee tulevaisuuden tavoitteitaan.
- Jos jonain päivänä en enää innostu esim. uudesta musiikista tai elokuvista, teknologiasta ja itseni haastamisesta, niin sitten olen todennäköisesti luovuttanut.

Yrityksen kasvuun johtaminen -YAMK-koulutus jatkuu nyt nimellä Kestävän kasvun johtaminen. Lue lisää koulutuksen sivulta.

Koulutukset

Tutustu Laurean YAMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin

Laurea tarjoaa monipuolisia ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia.

Lue lisää YAMK-koulutuksista