Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Amanda: ”Kansainvälinen näkökulma terveydenhuoltoon”

Opiskelijahaastattelussa englanninkielisen Global Development and Management in Health Care -YAMK-koulutuksen opiskelija Amanda Talmadge.

Amanda Talmadge

Uutinen 9.3.2017

Pohjois-Carolinasta Yhdysvalloista kotoisin olevan YAMK-opiskelija Amanda Talmadgen polku opintoihin Laureassa ei ole kaikkein tyypillisin. 15 vuotta sairaanhoitajana ensihoidossa työskennellyt laittoi kotinsa myyntiin USA:ssa ja muutti miehensä sekä kolmen lapsensa kanssa Suomeen opiskelemaan.

Nyt Amandalla on takanaan ensimmäinen lukukausi opintoja Laurean englanninkielisessä Global Development and Management in Health Care -YAMK-koulutuksessa.

- En ollut ennen pääsykokeita käynytkään Suomessa, mutta ihastuin heti Laurean käytännönläheiseen ja soveltavaan opetustapaan, Talmadge kertoo.
- Lopulta päätös Suomeen muuttamisesta oli helppo ja perheeni on nyt kotiutunut tänne hyvin.

Erittäin kansainvälinen opiskelijaryhmä

Amanda Talmadgen mielestä suomalainen tapa opiskella poikkeaa paljon hänen aiemmista opinnoistaan USA:ssa. Käytännönläheinen ja itsenäinen opiskelutyyli kuitenkin sopii hänen mielestään hyvin erityisesti juuri aikuisopiskelijoille, jotka ovat hyvin motivoituneita ja itseohjautuvia.

- Olen oppinut jo todella paljon täällä ja olen innokas oppimaan lisää, hän sanoo.
- Nyt työkokemukseni kautta pystyn näkemään paremmin käytännön soveltamiskohteita opituille asioille. Se tekee opiskelutehtävistä paljon antoisampia ja nautinnollisempia.

Myös Amandan opiskeluryhmä on ollut oppimisen kannalta tärkeä. Ryhmässä on kahden suomalaisen lisäksi opiskelijoita muun muassa Keniasta, Nigeriasta, Ghanasta, Nepalista, Kolumbiasta ja Puolasta.

- Värikäs ryhmä tarjoaa kaikkiin keskustelemiimme asioihin hyvin globaalin näkökulman, mikä entisestään vahvistaa koulutuksemme kansainvälistä otetta, Talmadge kuvailee.

YAMK-opiskelijat vierailivat Intiassa

Ensimmäinen lukukausi Global Development and Management in Health Care -opinnoissa piti Talmadgen mukaan sisällään eettisen johtamisen opintoja. Paljon on käsitelty myös globaaleja terveyteen liittyviä teemoja, kuten terveydensuojelua, tartuntatautien torjuntaa. Nämä teemat ovat vaikuttaneet myös Amanda Talmadgen tulevaisuuden urasuunnitelmiin:

- Kun aloitin opinnot, oli fokukseni enemmän terveydenhoidon johtamisessa. Nyt kuitenkin olen oppinut enemmän muun muassa kansalaisjärjestöjen toiminnasta maailmalla ja sitä kautta minua ovat alkaneet kiinnostaa enemmän globaalit terveydenhuollon teemat, hän kertoo.

Tähän liittyy myös projekti, joka vei Talmadgen ja joukon muita Laurean opiskelijoita sekä opettajia Intiaan tammikuussa. Laurea-ammattikorkeakoulu koordinoi FINDIgATE- eli Finnish and Indian Wellbeing through Education -hanketta, jossa tutkitaan koulutusta ja lasten hyvinvointia Suomessa ja Intiassa.

- Kahden viikon aikana Intiassa pääsimme tutustumaan esi- ja alakouluihin sekä haastattelemaan intialaisia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista, Amanda sanoo.
- Tein itse Intiassa tutkimusta YAMK-opinnäytetyötäni varten, jossa teen vertailua lasten ravitsemuksellisiin ja terveydellisiin valintoihin liittyen Intian ja Suomen välillä.

Tutkimusmatka Intiaan oli Amandan mielestä erittäin silmiä avaava ja opettavainen paitsi ammatillisessa mielessä mutta myös esimerkiksi kulttuurien välisen viestinnän oppimisen kannalta.

Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä tulee tutuksi opinnoissa

Terveydenhuollon YAMK-tutkinnon opiskelu Suomessa on avannut Amanda Talmadgelle hyvin paljon myös suomalaista terveydenhuollon järjestelmään. Koska monet opintotehtävät pitävät sisällään suomalaisen järjestelmän vertailua muiden maiden järjestelmiin, on Amandan ulkomaalaisena täytynyt keskittyä erityisesti myös Suomen tutkimiseen.

Mutta millainen kulttuurishokki muutto Yhdysvaltojen eteläosista Suomeen on Talmadgelle ollut?

- Neuvoni Suomeen muuttavalle on, että kannattaa olla ennakkoluuloton ja joustava, hän sanoo.
- Suomalainen kulttuuri on hyvin erilainen kuin amerikkalainen ja ihmisiin tutustuminen ei ole niin helppoa. Se ei kuitenkaan ole millään lailla henkilökohtaista, vaan kulttuurikysymys. Suomalaisten kanssa on helppo tulla hyvin läheiseksi, mutta se vaatii vain vähän enemmän aikaa.

Tutustu tarkemmin englanninkielisiin YAMK-koulutuksiin Laureassa.

Koulutukset

Tutustu Laurean YAMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin

Laurea tarjoaa monipuolisia ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia.

Lue lisää YAMK-koulutuksista