Siirry sisältöön

Sonja Tammentie vaihtoi sairaanhoitajasta YAMK-estenomiksi ”haluan asiakkaiden lähtevän hymyillen”

Sonja Tammentie kertoo opiskelijahaastattelussa, miten hän löysi tiensä kauneudenhoitoalan YAMK-opintoihin sairaanhoitajan tutkinnon kautta.

Sairaanhoitajana työskennellyt Sonja Tammentie vaihtoi kauneudenhoitoalalle ja opiskelee nyt alan YAMK-tutkintoa Laureassa. Sonja etsi erilaisia mahdollisuuksia tukemaan hänen työtään maahantuojana. Hän kävi kosmetiikan kemian kurssin Laurean polkuopintojen kautta ja päätti hakea kauneudenhoitoalan YAMK-tutkintoon. Polkuopintoja käydään avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja käytännössä polkuopinnot ovat tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja.

- Aloitin Laureassa estenomin YAMK-tutkinnon opiskelun vuoden 2019 tammikuussa. Pohjakoulutukseltani olen sairaanhoitaja ja merkonomi.

Sonja on suorittanut opintojaan yrittäjyyden ohella. Hän pyörittää kauneudenhoitoalan tukkua. Käytännössä hän maahantuo kosmetiikkatuotteita ja siihen liittyviä laitteita, sekä järjestää koulutuksia alan ammattilaisille.

Asiakkaat lähtevät tyytyväisinä kotiin

Sonja valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2010. Jo sairaanhoitajan opinnoissa Sonja huomasi, että selkeästi häntä kiinnostavia aiheita olivat ihon- ja haavanhoito, sekä ihotaudit. Harjoittelujaksoilla hän suuntasi ihonhoidon pariin. Valmistuessa haaveissa olisi ollut työpaikka sairaanhoitajana plastiikkakirurgisessa keskuksessa, joko leikkaussalissa tai lääkärin työparina.

Sonja oli keuhkosairauksien parissa töissä yliopistollisessa sairaalassa. Asiakkaista suurin osa oli sairaalaan tullessa iloisia, elämää täynnä ja positiivisin mielin. Lähtiessään asiakkaat olivat itku kurkussa ja menettäneet toivonsa. Työ oli henkisesti kuluttavaa. Työajat ja -olosuhteet olisivat olleet haastavat perheen lisäystä suunnittelevalle. Sonja päätyi perustamaan toiminimen ja aloittamaan opinnot kosmetologikoulussa.

- Huomasin jo kouluaikoina pitäväni kaikesta ihoon, kynsiin ja hiuksiin liittyvästä. Erikoistumisjaksot tein plastiikkakirurgian ja ihotautien puolelle.

Yrittäjänä Sonjasta on hienoa huomata, että asiakkaat lähtevät hyvällä mielellä hänen luotaan.

- On ihanaa huomata, että kun asiakkaat tulevat luokseni ongelman kanssa huonommalla itsetunnolla ja he lähtevät onnesta soikeana pois, parantuneella ryhdillä, kun he ovat tyytyväisiä siihen miltä he näyttävät.

Koulutuksesta saatua verkostoa ei voi mitata rahassa

Sonja pystyi hakemaan sairaanhoitajan tutkinnolla kauneudenhoitoalan YAMK-koulutukseen. YAMK-tutkinto on ainut laatuaan, eikä sitä voi opiskella kuin Laureassa. Suomen ensimmäinen kauneudenhoitoalan YAMK-tutkinto käynnistyi Laureassa tammikuussa 2018.

Koulutuksien pitäminen omassa yrityksessä on vienyt mennessään ja Sonja on saanut niistä hyvää palautetta. YAMK-tutkinto on auttanut Sonjaa saamaan tietotaitoja ja työkaluja, joita hän hyödyntää koulutuksissa erottuen muista.

- Olen estenomien historiassa ainut sairaanhoitaja, joka on tätä tutkintoa tajunnut tässä hyödyntää. Se on sinänsä hassua, sillä esteettisen puolen sairaanhoitajan työ on valtavaa vauhtia kasvava ala.

Sonja kertoo, että Laureassa on saanut todella paljon kontakteja.

- Yrittäjyys on niin iso osa minua ja minun tekemistä, että tästä saatua verkostoa ei voi mitata rahassa. On ollut huikeata nähdä millaisia ihmisiä ja kontakteja tätä kautta saa, ja mihin ne johtaa.

Koulunkäynti yrittäjänä ja kahden lapsen äitinä ei ole ollut helppoa, mutta kaikki on saatu järjestymään. Opinnot ovat melkein valmiina, sillä Sonjalta puuttuu enää opinnäytetyö ja muutama valinnainen kurssi.

- YAMK-koulutuksen myötä haluan edelleen olla asiakkaiden parissa ja tehdä yhdessä heidän kanssaan töitä. Haluaisin kuitenkin päästä kokeilemaan siipiäni johtamisen parissa, eli ehkä vaihtaa sen hoitolatakin välillä jakkutakkiin.

 

Tutustu tarkemmin Kosmetiikka-asiantuntijuuden kehittäminen ja johtaminen -YAMK-koulutukseen.