Siirry sisältöön

Sairaanhoitajaopiskelija Tomi: ”Harjoittelut opintojen kohokohta”

Opiskelijahaastattelussa Porvoossa sairaanhoitajaksi opiskeleva Tomi Mutanen.

Tomi Mutanen

Uutinen 18.6.2018

​Porvoolainen Tomi Mutanen on viittä vaille valmis sairaanhoitaja. Jyväskylästä Porvooseen muuttanut Mutanen aloitti juuri työt unelmatyössään leikkaussalihoitajana Porvoon sairaalassa.

Miten päädyit sairaanhoitajaopintoihin Porvoon kampukselle?

”Olen kotoisin Jyväskylästä ja opiskellut aiemmin merkonomin kaksoistutkinnon. Muutaman vuoden työskentelin myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä, kunnes rupesin miettimään, että jotain muuta olisi kiva tehdä seuraavaksi. Hain sairaanhoitajaopintoihin ja olen tyytyväinen valintaani.

En ollut ennen hakemista käynyt kertaakaan Porvoossa, mutta jyväskyläläiselle tämä on aika sopivan kokoinen kaupunki. Ja todella kaunis paikka tämä on myös - erityisesti vanha kaupunki ja jokivarsi. Hyvä täällä on ollut asua. Niin hyvä itse asiassa, että tänne perheeni kanssa myös olemme päättäneet jäädä.

Etukäteen minua kiinnosti eniten akuuttihoito, mutta viime aikoina olen suunnannut vahvasti leikkaussalipuolelle. Seuraavaksi aloitankin työt leikkaussalissa Porvoon sairaalassa.

Leikkaussalissa eniten minua kiinnostaa se, että se on aivan erilaista, kuin mikään muu työ hoitoalalla. Siinä on haastetta ja hoitajalta vaaditaan spesifiä tietoa ja osaamista.

Mikä on ollut opinnoissa parasta?

”Opintojen kohokohtana esiin nousevat harjoittelut, joita onkin kolmannes sairaanhoitajaopinnoista. Harjoitteluissa tutustutaan kaikkiin sairaanhoitajan työn erikoisalueisiin ja sitä kautta saa hyvän kokonaiskuvan työstä. Harjoitteluiden kautta myös oma ammatillinen osaaminen ja itseluottamus ovat kasvaneet hurjasti. Oppiminen käytännön työssä on paljon nopeampaa kuin opintojaksoilla.

Heti ensimmäisistä harjoitteluista lähtien on tullut paljon tärkeitä oivalluksia sairaanhoitajan työstä. Yksi iso juttu on ollut ihmisten kohtaaminen. Toisaalta se on asia, joka tällä on alalla pitää ihmiseltä tulla luonnostaan, mutta toisaalta siihen pitää myös kiinnittää huomiota. Tärkeää on minusta se, että kohdataan jokainen ihminen samalta tasolta käsin ja puhutaan kieltä, jota asiakas ymmärtää.

Muistan, että ensimmäinen harjoittelu jännitti paljon. Harjoittelun ohjaajilta on kuitenkin aina saanut ohjausta ja he ovat kädestä pitäen opettaneet, miten toimitaan.”

Millaista oli lähteä opiskelemaan kokonaan uutta alaa?

”Päätös alan vaihtamisesta oli lopulta aika helppo. Toki, kun on ehtinyt olla työelämässä jonkin aikaa, niin sitä miettii taloudellista puolta. Kaikki on kuitenkin järjestynyt hyvin. Jos siltä tuntuu, niin kannustan ehdottomasti kaikkia lähtemään rohkeasti opiskelemaan uutta alaa.

Opiskelu perheellisenä ei ole minulle ollut haastavaa - enemmänkin olen nauttinut tästä ajasta. Tosiasia on, että nyt opiskeluaikana on itse asiassa enemmän aikaa olla perheen kanssa verrattuna kokopäiväiseen työntekoon.

Yksi unelmani on nyt saavutettu, kun aloitan työt leikkaussalissa. Tavoitteeni on kehittyä siinä työssä mahdollisimman hyväksi, mutta en usko, että opiskelu-urani oli vielä tässä. Todennäköisesti lähden vielä opiskelemaan YAMK-opintoihin tai yliopistoon. Alaa en vielä tiedä, vaan aika näyttää sen.”

Tutustu tarkemmin sairaanhoitajaopintoihin Laureassa.

Sairaanhoitajakoulutus

Hae koulutukseen

Onko intohimonasi auttaa ja hoitaa? Laureassa voit opiskella hoitotyön asiantuntijaksi usealla eri kampuksella

Lue lisää sairaanhoitajakoulutuksesta