Siirry sisältöön

Kelassa harjoittelijana työskentelevä Pyry: ”Tavoitteena on tulla alan rautaiseksi ammattilaiseksi”

Laureassa tietojenkäsittelyä opiskeleva Pyry Lamberg on saanut harjoittelussa käsityksen siitä, millaista on olla sovelluskehittäjänä isossa IT-talossa.

- Omaa osaamista kannattaa kehittää niin, että sen voi tuoda näytille työnhaussa. On helpompi erottua massasta, jos pystyy näyttämään työnantajalle tekemiään asioita sen sijaan, että luettelisi vain osaamiaan teknologioita.

Laurean tietojenkäsittelykoulutuksen opiskelija Pyry Lamberg osaa kertoa, että harjoittelupaikan etsinnässä tärkeää on aito kiinnostus aihetta kohtaan ja oman osaamisen esiin tuominen konkreettisesti. Pyry aloitti tammikuussa 2021 työharjoittelun Kelassa sovelluskehittäjänä. Kela valikoitui harjoittelupaikaksi monestakin syystä:

- Kelassa näkymät uran aloittamiseen olivat parhaat. Kyseessä on luotettava työnantaja, joka tarjoaa hyvä edut, Pyry kertoo.

Tulevaisuudessa Pyryn tavoitteena on oppia mahdollisimman paljon uutta ja kehittyä alan asiantuntijaksi. Hänellä on nyt jo mielessä, mitä teknologioita hän alkaa seuraavaksi harjoittelemaan kehittääkseen osaamistaan.

- Tavoitteena on pikkuhiljaa tulla alan rautaiseksi ammattilaiseksi, Pyry toteaa.

Harjoittelu vaatii perusasioiden hallintaa ja vuorovaikutustaitoja

Kansaneläkelaitos eli Kela ei esittelyitä kaipaa: 8000 työntekijän Kela huolehtii suomalaisten sosiaaliturvasta ja on ollut Laurean avainkumppanina vuodesta 2020 lähtien. Opiskelijoita palkataan Kelaan vuosittain harjoittelijoiksi laajasti eri aloilta jopa pari sataa. Pyry Lambergin mielestä parasta harjoittelussa on ollut mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin ja työtehtäviin:

- Kelassa kiinnitetään huomiota siihen, missä olet hyvä ja ohjataan sinua tekemään asioita, joista olet kiinnostunut.

Pyryn mukaan harjoittelussa tärkeitä ovat vuorovaikutustaidot, mutta myös konkreettista osaamista tarvitaan. Opinnoista saatu perusosaaminen tulee olla hyvin hallussa, jotta sen päälle voi alkaa opetella haastavampia asioita.

- Haastavinta on ollut ymmärtää, miten pienet palikat, joiden parissa työskentelemme toimivat suuressa ympäristössä. Teemme pieniä asioita osana isoa kokonaisuutta, ja siinä oppii todella paljon, Pyry kommentoi.

”Meidät otettiin suoraan osaksi tiimiä”

- Minusta paras sovelluskehittäjä on sellainen, joka on kiinnostunut ohjelmoinnista ja kaikesta siihen liittyvästä. Silloin mielenkiinto tutkia asioita ja oppia lisää tulee itsestään, Pyry Lamberg pohtii.

Pyry opiskelee Laureassa tietojenkäsittelyä, ja opinnot ovat opinnäytetyötä vaille valmiit. Tietojenkäsittelykoulutukseen hän haki, sillä tietokoneet ovat aina kiinnostaneet ja lisäksi kokemusta ohjelmoinnista oli jo ennen opintoja. 

- Opinnoissa kiinnostavinta on ollut ohjelmointi sekä sovelluskehittämiseen liittyvät kurssit. Ne ovat eniten se oma juttu. 

Kelassa työharjoittelussa Pyry onkin saanut paljon kokemusta ohjelmoinnista ja sovelluskehittämisestä. Hän työskentelee etuuskäsittelyn tiimissä sovelluskehittäjänä, ja perehdytyksen jälkeen hän pääsikin heti konkreettisen työn pariin.

- Me teimme ensin pienen sisäisen projektin kolmen harjoittelijan voimin, jonka jälkeen meidät otettiin suoraan osaksi etuuskäsittelyn tiimiä. Olen laajentanut omaa käsitystäni siitä, millaista on olla sovelluskehittäjänä isossa IT-talossa, Pyry kertoo.

Työ osana merkityksellistä kokonaisuutta

Kelan IT-palveluissa henkilöstöasiantuntijana toimivan Johanna Ridalan mukaan Kelassa tarjotaan harjoittelijoille mahdollisuus oppia oikeiden työtehtävien kautta.

- Harjoittelija on meillä täysivaltainen tiimin jäsen. Tavoitteenamme harjoitteluissa on löytää oikeanlaisia tekijöitä meille. Se on yksi rekrytointikanava ja samalla Kelan työnantajamielikuva vahvistuu opiskelijoiden joukossa. Näin saamme uutta ja tuoretta osaamista.

Johanna Ridala kertoo, että Kelassa harjoittelija saa paitsi oppeja aidoista työtehtävistä myös olla osana merkityksellistä kokonaisuutta, jossa työn jälki näkyy pitkälle. Hän uskoo, että esimerkiksi Laurean koulutusohjelmista on Kelaan hyvät työllistymismahdollisuudet. Mitä vinkkejä Johannalla olisi opiskelijoille, jotka etsivät harjoittelupaikkaa?

- Useinhan opiskelijoilla on esimerkiksi harrastuksia, joita ei välttämättä osata nähdä työnhaussa valttina – kaikki kokemus kannattaa tuoda julki. Lisäksi kannattaa kohdistaa hakemus paikkaan, jota on hakemassa ja verrata omaa osaamista siihen.

Lue lisää Laurean avainkumppanuudesta täältä.