Siirry sisältöön

Uuden opiskelijan muistilista

Tämä muistilista on tarkoitettu kaikille Laureassa uusina opiskelijoina aloittaville. Siirtohaun kautta Laureaan siirtyviä ja polkuopiskelijoita koskevat kohdat 4, 5 ja 6. Kaikki valitut saavat ilmoituksen opiskelijavalinnasta sähköpostitse. Myös varasijavalinnat ilmoitetaan sähköpostitse.

 

Muista tehdä nämä

 • 1. Ota opiskelupaikka vastaan 

  Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 4.12.2020 klo 15.00 mennessä Oma Opintopolku -palvelussa.

  • Mikäli opiskelupaikkaa ei ole otettu vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät sinulle varatun opiskelupaikan.
  • Opiskelupaikan vastaanottoilmoituksen voi tehdä vain yhden kerran, etkä voi muuttaa tekemääsi ilmoitusta jälkikäteen.


  Jos saat varasijalta opiskelupaikan, opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

  Jos et voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan vahvasti tunnistautuneena OmaOpintopolku-palvelussa, ole hyvä ja ota välittömästi yhteyttä Laurean hakijapalveluihin. Sinun tulee olla tässä tapauksessa yhteydessä hakijapalveluihimme ennen kuin opiskelupaikkasi vastaanottamisen määräaika on kulunut umpeen.


  Yhden korkeakoulupaikan säännös

  Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee yhteishakuja ja erillishakuja. Tämä tarkoittaa, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan

  Ensikertalaisuus

  Kun otat korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan vastaan yhteishaussa tai erillishaussa, et ole tulevissa hauissa enää ensikertalainen. Korkeakoulujen tulee lain mukaan varata osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lisätietoa ensikertalaiskiintiöstä.

  Lisätietoja

  Lisätietoja opiskelupaikan vastaanottamisesta Opintopolkupalvelussa sivulla Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishaussa.

 • 2. Ilmoittaudu lukuvuodelle 

  Sinun tulee ilmoittautua kevätlukukaudelle 2021 joko läsnä- tai poissaolevaksi 4.12.2020 ko 15.00 mennessä.

  Lukuvuodelle ilmoittautumisen laiminlyönti johtaa opiskeluoikeuden menettämiseen.

  Jos saat varasijalta opiskelupaikan, sinun tulee ilmoittautua lukuvuodelle 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

  Jos otat opiskelupaikan vastaan, mutta jäät jonottamaan opiskelupaikkaa ylemmälle hakutoiveelle, voit ilmoittautua lukuvuodelle vasta 15.12..2020 klo 15.00 jälkeen, kun opiskelupaikkasi on vahvistunut sitovaksi.

  Näin ilmoittaudut kevätlukukaudelle 2021

  Voit ilmoittautua samalla kun otat opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku- palvelussa.

  Kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan, näytölle ilmestyy "siirry ilmoittautumaan" -painike, jonka kautta pääset siirtymään OILI-ilmoittautumispalveluun.

  Ensimmäisen vuoden poissaolo-oikeuteen on rajoituksia.

  Otettuaan opiskelupaikan vastaan opiskelija voi ilmoittautua poissa olevaksi enintään yhdeksi lukuvuodeksi, jos hän ensimmäisenä lukuvuonna:

  1. suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten  vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua
  2. on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai
  3. on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.


  Katso tarkemmat ohjeet Ensimmäisen vuoden poissaolo-oikeuden rajoitus.

  Opintotoimisto lähettää poissaolevaksi ilmoittautuville sähköpostitse ohjeet kevään 2021 aikana. Mikäli ilmoittaudut poissaolevaksi, huomioithan, että alkavat koulutukset vaihtelevat vuosittain/lukukausittain. Ilmoita mahdolliset osoitteenmuutokset sähköpostitse osoitteeseen hakijapalvelut(at)laurea.fi.  

 • 3. Todistusten toimittaminen 

  Sinun tulee toimittaa tutkintotodistuksestasi kopio 4.12.2020 klo 15.00 mennessä vain siinä tapauksessa, että;

  1. olet ilmoittanut hakemuksellasi jonkun alla luetelluista pohjakoulutuksista
  2. sekä, et ole liittänyt todistuskopioita hakemuksellesi hakuaikana.

  • Suomalainen lukion oppimäärä ilman ylioppilastutkintoa
  • Ennen vuotta 2017 Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto
  • Ennen vuotta 2018 Suomessa suoritettu ammatti-, tai erikoisammattitutkinto
  • Ennen vuotta 1990 valmistunut suomalainen ylioppilastutkinto


  Muiden kuin yllä mainittujen tutkintojen tiedot saamme joko valtakunnallisesta KOSKI-tietovarannosta, tai hakuaikana hakemukselle liitetyistä todistuskopioista.

  Mikäli jäät jonottamaan ylempää paikkaa, tulee todistuskopiot silti toimittaa määräaikaan mennessä.

  Jos tulet valituksi opiskelijaksi varasijalta, tulee todistuskopiot toimittaa 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

  Ylempään AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen valittujen tulee toimittaa työtodistusten kopiot 4.12.2020 klo 15.00 mennessä

  Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus. Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL -vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus).

  Ohjeet todistuskopioiden toimittamiseen

  Jos olet lisännyt todistuskopiot hakulomakkeellesi jo hakuaikana, ei sinun tarvitse toimittaa niitä enää uudelleen.

  Toimita todistuskopiot liittämällä ne hakulomakkeellesi annettuun määräaikaan mennessä, kohtaan ”Opiskelijoiksi valituilta vaadittavat todistukset (AMK)”.

  Suositeltu tiedostomuoto on PDF/JPG/PNG. Nimeä tiedostot muotoon "Sukunimi_Etunimi_dokumentti", esimerkiksi Meikäläinen_Maija_tutkintotodistus

  Voit tarvittaessa postittaa todistusten kopiot osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, hakijapalvelut, Ratatie 22, 01300 Vantaa. Mikäli posti toimittaa lähetyksen myöhässä, katsotaan liite myöhässä saapuneeksi, eikä liitettä oteta huomioon.

  Opiskelijavalinta on ehdollinen

  Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes kaikki hakulomakkeella ilmoittamasi opiskelijavalintaan vaikuttavat tiedot on tarkistettu. Opiskelijavalinta voidaan purkaa, mikäli todistuskopioita ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja.

 • 4. Aktivoi käyttäjätunnuksesi ja tee verkko-orientaatio 

  Orientaatiopäivät Laurean kampuksella pidetään tammikuussa, mutta orientaatiosi alkaa jo sitä ennen itsenäisesti suoritettavalla verkko-orientaatiolla:

  1) aktivoi ensin Laurean käyttäjätunnuksesi, ja
  2) mene sitten Canvas-oppimisympäristöön suorittaaksesi verkko-orientaatio. Linkki verkko-orientaatioon päivittyy tähän viimeistään joulukuun puolivälissä.

  • AMK opiskelija: Varaa verkko-orientaation suorittamiseen yhteensä 3-4 tuntia aikaa. Voit keskeyttää ja jatkaa verkko-orientaation tekemistä itsellesi sopivaan aikaan. Vain kielten tasotestit tulee tehdä yhdeltä istumalta.
  • YAMK opiskelija: Varaa verkko-orientaation suorittamiseen yhteensä 1-2 tuntia aikaa. Voit keskeyttää ja jatkaa verkko-orientaation tekemistä itsellesi sopivaan aikaan.
  • Verkko-orientaatio pitää sisällään itse opiskeltavaa materiaalia Laureassa opiskelusta, tutustumista Laurean järjestelmiin ja sähköisiin oppimisympäristöihin sekä kielten lähtötasotestit.
  • Verkko-orientaation tulee olla suoritettuna ennen ensimmäistä orientaatiopäivää kampuksella.


  Tarvittaessa saat teknistä tukea Laurean Service Deskistä osoitteesta servicedesk@laurea.fi.

  Canvasissa pääset mahdollisesti lisäksi tutustumaan opettajatuutoreihisi ja vastaamaan ennakkokyselyyn joka edesauttaa opintojesi aloitusta.

   

 • 5. Esitä henkilöllisyystodistus opintojesi ensimmäisenä päivänä 

  Ota ensimmäisenä päivänä mukaasi virallinen, kuvallinen henkilöllisyystodistus.
  Virallisia henkilöllisyystodistuksia ovat passi ja poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti, ei ajokortti.

  Tarkista aloituspäiväsi ja aloituksen tarkka kellon aika vielä uudestaan juuri ennen aloitusta. Tutustu kampus- ja koulutuskohtaisiin tietoihin.

 • 6. Valmistaudu opintoihin ja aloituspäivään kampuksella 

  Tarkista aloituspäivän tiedot

  Tarkista opintojesi aloituspäivä kampuksella kampuskohtaisista tiedoista.

  Tietokoneen hankinta

  Opiskelu Laureassa edellyttää tietokonetta. Ellei sinulla sellaista vielä ole, suosittelemme kannettavaa tietokonetta, joka mahdollistaa paikasta riippumattoman opiskelun.

  Alla on kuvattu kannettavan tietokoneen minimivaatimukset, joissa on huomioitu, että opiskelut kestävät 4 vuotta ja hankittava laite olisi käyttökelpoinen koko opiskelujen keston ajan.

  Suositeltava laitekokoonpano:

  • Keskusmuisti/RAM: 8Gt
  • Kiintolevy/massamuisti: vähintään 256Gt SSD-kovalevy
  • Prosessori/suoritin:
   Intel i5/i7 prosessori (7/8/9/10 generaatio) tai
   AMD Ryzen 5/7 tai
   vastaavan tehoinen suoritin
  • Käyttöjärjestelmä: Windows10

  Konetta hankkiessa tulee huomioida, että opiskelujen edetessä saatat tarvita web-kameraa sekä kuulokkeita, joissa on mikrofoni.

  Lisäturvaa koneen hankitaan tuo takuu, jonka pituus tulee selvittää myyjältä ennen laitteen hankintaa. Joissain tapauksissa takuuaikaa on mahdollista myös jatkaa.

  Asiantuntevasta myymälästä saat tarkempaa tietoa markkinoilla kulloinkin tarjolla olevista laitteista ja kokoonpanoista.

  Asuminen

  Opiskelupaikan saatuasi ota yhteyttä opiskelupaikkakunnallasi toimiviin opiskelija-asuntojen välittäjiin:

  Hyvinkää HYVA - Hyvinkään vuokra-asunnot
  Lohja Luksia opiskelija-asunnot
  Porvoo A-yhtiön opiskelija-asunnot ja Porvoon opiskelija-asunnot
  Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS

  YTHS-palvelut - Maksa terveydenhoitomaksu Kelan sivuilla

  Kevätlukukaudeksi läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden tulee maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu 31.1.2021 mennessä.

  Maksuvelvollisia ovat läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

  Maksusta ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan pitää maksaa maksu oma-aloitteisesti verkkopalvelun kautta Kelalle. Niille opiskelijoille, jotka eivät voi käyttää asiointipalvelua, tulee Kela.fi –sivuille ohjeet maksamista varten.

  Maksuvelvolliset opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle riippumatta palvelujen käytöstä.

  Opiskelijan maksun suuruus vuonna 2021 on arviolta 35-40 € lukukaudessa. Kela vahvistaa maksun suuruuden viimeistään 31.11.2020.

  Saapuvat vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat ja tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin, joten heidän ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

  Lisätietoa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä

  Lisätietoa terveydenhoitomaksun maksamisesta Kelan sivuilla