Siirry sisältöön

Uuden opiskelijan muistilista

Saat tiedon opiskelijavalinnasta sähköpostitse. Sähköpostiviestistä voit tarkistaa missä haussa olet tullut valituksi. Tieto löytyy myös Oma Opintopolku -palvelusta.

 

Muista tehdä nämä

 • 1. Ota opiskelupaikka vastaan 

  Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan annettuun määräaikaa mennessä.

  Mikäli opiskelupaikkaa ei ole otettu vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät sinulle varatun opiskelupaikan.

  Opiskelupaikka otetaan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.

  Määräajat ovat;

  • Korkeakoulujen syksyn 2021 yhteishaussa viimeistään 3.12.2021 klo 15.00 mennessä.
   Jos saat opiskelupaikan varasijalta 26.11.2021 jälkeen, tulee opiskelupaikka ottaa vastaan 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.
   Jos sinut on valittu ensimmäiseksi priorisoimaasi hakukohteeseen, voit ottaa tarjotun opiskelupaikan vastaan heti Oma opintopolku –palvelussa. Jos valintasi tilana näkyy ”hyväksytty –odottaa ylempien hakutoiveiden tuloksia”, et voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan, ennen kuin kaikkien ylempien hakutoiveidesi valinnan tulokset on julkaistu.


  Muuta huomioitavaa

  Opiskelupaikan vastaanottoilmoituksen voi tehdä vain yhden kerran, etkä voi muuttaa tekemääsi ilmoitusta jälkikäteen.

  Jos et voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan vahvasti tunnistautuneena OmaOpintopolku-palvelussa, ole hyvä ja ota välittömästi yhteyttä Laurean hakijapalveluihin. Sinun tulee olla tässä tapauksessa yhteydessä hakijapalveluihimme ennen kuin opiskelupaikkasi vastaanottamisen määräaika on kulunut umpeen.


  Yhden korkeakoulupaikan säännös

  Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee yhteishakuja ja erillishakuja. Tämä tarkoittaa, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan

  Ensikertalaisuus

  Kun otat korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan vastaan yhteishaussa tai erillishaussa, et ole tulevissa hauissa enää ensikertalainen. Korkeakoulujen tulee lain mukaan varata osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lisätietoa ensikertalaiskiintiöstä.

  Lisätietoja

  Lisätietoja opiskelupaikan vastaanottamisesta Opintopolkupalvelussa sivulla Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishaussa.

 • 2. Ilmoittaudu lukuvuodelle 

  Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun tulee ilmoittautua lukuvuodelle annettuun määräaikaan mennessä

  Lukuvuodelle ilmoittautumisen laiminlyönti johtaa opiskeluoikeuden menettämiseen.

  Määräajat ovat;

  • Korkeakoulujen syksyn 2021 yhteishaussa viimeistään 3.12.2021 ko 15.00 mennessä.
   Jos saat opiskelupaikan varasijalta 26.11.2021 jälkeen, tulee sinun ilmoittautua lukuvuodelle 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.
   Jos otat opiskelupaikan vastaan, mutta jäät jonottamaan opiskelupaikkaa ylemmälle hakutoiveelle, voit ilmoittautua lukuvuodelle vasta 14.12.2021 klo 15.00 jälkeen, kun opiskelupaikkasi on vahvistunut sitovaksi. Saat automaattisen muistutusviestin Opintopolku-palvelusta kun lukuvuodelle ilmoittautuminen on mahdollista.


  Näin ilmoittaudut lukuvuodelle

  Voit ilmoittautua samalla kun otat opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku- palvelussa.

  Kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan, näytölle ilmestyy "siirry ilmoittautumaan" -painike, jonka kautta pääset siirtymään OILI-ilmoittautumispalveluun.

  Ensimmäisen vuoden poissaolo-oikeuteen on rajoituksia.

  Otettuaan opiskelupaikan vastaan opiskelija voi ilmoittautua poissa olevaksi enintään yhdeksi lukuvuodeksi, jos hän ensimmäisenä lukuvuonna:

  1. suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten  vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua
  2. on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai
  3. on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.


  Katso tarkemmat ohjeet Ensimmäisen vuoden poissaolo-oikeuden rajoitus.

  Opintotoimisto lähettää poissaolevaksi ilmoittautuville sähköpostitse ohjeet kevään 2022 aikana. Mikäli ilmoittaudut poissaolevaksi, huomioithan, että alkavat koulutukset vaihtelevat vuosittain/lukukausittain. Ilmoita mahdolliset osoitteenmuutokset sähköpostitse osoitteeseen hakijapalvelut(at)laurea.fi.  

 • 3. Todistusten toimittaminen 

  Tämä ohje on yh­teis­haus­sa valituille.
  Eril­lis­hauis­sa valitut saavat oh­jeis­tuk­sen säh­kö­pos­tit­se.

  AMK-koulutuksiin valitut

  Hakijoiden hakukelpoisuus on tarkistettu KOSKI-tietovarannosta saatujen tutkintotietojen sekä hakulomakkeelle hakuaikana liitettyjen todistuskopioiden perusteella.

  Laurea pyytää tarvittaessa puuttuvat todistuskopiot erillisellä sähköpostiviestillä.

  AMK-koulutuksiin valituilta ei pyydetä työtodistusten kopioita.

  KOSKI-tietovarannosta emme saa näiden tutkintojen tietoja, todistuskopiot on siksi pyydetty liittämään hakulomakkeelle jo hakuaikana.

  • Suomalainen lukion oppimäärä ilman ylioppilastutkinto
  • Ennen vuotta 2017 Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto
  • Ennen vuotta 2018 Suomessa suoritettu ammatti-, tai erikoisammattitutkinto
  • Ennen vuotta 1990 valmistunut suomalainen ylioppilastutkinto


  Ylempi AMK -koulutuksiin valitut

  Tutkintotodistukset

  Hakijoiden hakukelpoisuus on tarkistettu KOSKI-tietovarannosta saatujen tutkintotietojen sekä hakulomakkeelle hakuaikana liitettyjen todistuskopioiden perusteella.

  Laurea pyytää tarvittaessa puuttuvat tutkintotodistusten kopiot erillisellä sähköpostiviestillä. Näitä voivat olla jotkut ennen 2003 suomessa suoritetut korkeakoulututkinnot.

  Työtodistusten kopiot

  Kaikkien Ylempi AMK -koulutukseen valittujen tulee liittää hakemukselle työtodistusten kopiot 3.12.2021 klo 15.00 mennessä, joilla osoitat, että sinulla on Ylempi AMK -tutkintoon vaadittava 24 kuukauden soveltuva työkokemus haussa käytetyn tutkinnon suorittamisen jälkeen.

  Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus. Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL -vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus).

  Ohjeet todistuskopioiden toimittamiseen

  Jos olet lisännyt todistuskopiot hakulomakkeellesi jo hakuaikana, ei sinun tarvitse toimittaa niitä enää uudelleen.

  Toimita todistuskopiot liittämällä ne hakulomakkeellesi annettuun määräaikaan mennessä, kohtaan ”Opiskelijoiksi valituilta vaadittavat todistukset (AMK)”.

  Suositeltu tiedostomuoto on PDF/JPG/PNG. Nimeä tiedostot muotoon "Sukunimi_Etunimi_dokumentti", esimerkiksi Meikäläinen_Maija_tutkintotodistus

  Voit tarvittaessa postittaa todistusten kopiot osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, hakijapalvelut, Ratatie 22, 01300 Vantaa. Mikäli posti toimittaa lähetyksen myöhässä, katsotaan liite myöhässä saapuneeksi, eikä liitettä oteta huomioon.

  Opiskelijavalinta on ehdollinen

  Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes kaikki hakulomakkeella ilmoittamasi opiskelijavalintaan vaikuttavat tiedot on tarkistettu. Opiskelijavalinta voidaan purkaa, mikäli todistuskopioita ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja.

 • 4. Virallisen henkilöllisyystodistuksen esittäminen tarvittaessa 

  Valmistaudu esittämään virallinen henkilöllisyystodistus opintojesi alussa opiskelijatunnuksesi aktivoimiseksi, tilanteessa, jossa et voi käyttää vahvaa tunnistautumista opiskelijatunnusten aktivointiin.

  Vahvan tunnistautumisen voi tehdä esim. käyttäen verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia.

  Virallisia henkilöllisyystodistuksia ovat passi ja poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti, ei ajokortti.

 • 5. Aktivoi käyttäjätunnuksesi ja tee verkko-orientaatio 1.12. jälkeen 

  Orientaatiosi Laureassa opiskeluun alkaa itsenäisesti suoritettavalla verkko-orientaatiolla, joka pitää sisällään itse opiskeltavaa materiaalia Laureassa opiskelusta, sekä tutustumista Laurean järjestelmiin ja sähköisiin oppimisympäristöihin.

  Verkko-orientaatio tulee olla suoritettuna ennen opintojen aloitusta, mukaan lukien kielten lähtötasotestit AMK opiskelijoiden osalta.

  1) Aktivoi ensin Laurean käyttäjätunnuksesi 
  HUOM. Pääset aktivoimaan tunnuksesi 1.12.2021 jälkeen. Myös tämän jälkeen hyvä huomioida parin päivän viive läsnäoloilmoittautumisen tehtyäsi.

  2) Mene sitten verkko-orientaation Canvas-työtilaan ja kirjaudu sisään Laurea käyttäjätunnuksellasi.

  AMK-opiskelija: Linkki Canvas-työtilaan päivitetään joulukuun alussa

  YAMK-opiskelija: Linkki Canvas-työtilaan päivitetään joulukuun alussa

  Tarvittaessa saat teknistä tukea Laurean Service Deskistä osoitteesta servicedesk@laurea.fi.

  Canvasissa pääset mahdollisesti lisäksi tutustumaan opettajatuutoreihisi ja vastaamaan ennakkokyselyyn joka edesauttaa opintojesi aloitusta.

 • 6. Valmistaudu opintoihin ja aloituspäivään kampuksella 

  Tarkista aloituspäivän tiedot

  Tarkista aloituspäiväsi ja aloituksen tarkka kellon aika vielä uudestaan juuri ennen aloitusta. Tutustu kampus- ja koulutuskohtaisiin tietoihin.

  Tietokoneen hankinta

  Opiskelu Laureassa edellyttää tietokonetta. Ellei sinulla sellaista vielä ole, suosittelemme kannettavaa tietokonetta, joka mahdollistaa paikasta riippumattoman opiskelun.

  Alla on kuvattu kannettavan tietokoneen minimivaatimukset, joissa on huomioitu, että opiskelut kestävät 4 vuotta ja hankittava laite olisi käyttökelpoinen koko opiskelujen keston ajan.

  Suositeltava laitekokoonpano:

  • Keskusmuisti/RAM: 8Gt
  • Kiintolevy/massamuisti: vähintään 256Gt SSD-kovalevy
  • Prosessori/suoritin:
   Intel i5/i7 prosessori (7/8/9/10 generaatio) tai
   AMD Ryzen 5/7 tai
   vastaavan tehoinen suoritin
  • Käyttöjärjestelmä: Windows10

  Konetta hankkiessa tulee huomioida, että opiskelujen edetessä saatat tarvita web-kameraa sekä kuulokkeita, joissa on mikrofoni.

  Lisäturvaa koneen hankitaan tuo takuu, jonka pituus tulee selvittää myyjältä ennen laitteen hankintaa. Joissain tapauksissa takuuaikaa on mahdollista myös jatkaa.

  Asiantuntevasta myymälästä saat tarkempaa tietoa markkinoilla kulloinkin tarjolla olevista laitteista ja kokoonpanoista.

  Asuminen

  Opiskelupaikan saatuasi ota yhteyttä opiskelupaikkakunnallasi toimiviin opiskelija-asuntojen välittäjiin:

  Hyvinkää HYVA - Hyvinkään vuokra-asunnot
  Lohja Luksia opiskelija-asunnot
  Porvoo A-yhtiön opiskelija-asunnot ja Porvoon opiskelija-asunnot
  Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS

  YTHS-palvelut - Maksa terveydenhoitomaksu Kelan sivuilla

  Läsnäolevat AMK-opiskelijoilla on oikeus käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluita ja vuoden 2021 alusta lähtien opiskelijat ovat olleet velvoitettuja maksamaan korkeakouluopiskelijan terveysmaksun lukukausittain.

  Maksuvelvollisia ovat läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

  Opiskelijan maksun suuruus vuonna 2021 on 35,80 euroa lukukaudessa.
  Maksusta ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan pitää maksaa maksu oma-aloitteisesti verkkopalvelun kautta Kelalle. Niille opiskelijoille, jotka eivät voi käyttää asiointipalvelua, on ohjeet maksamista varten Kela.fi –sivuille.
  Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.

  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.
  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

  Saapuvat vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat, täydennyskoulutusopiskelijat ja tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin, joten heidän ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

  Lisätietoa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä

  Lisätietoa terveydenhoitomaksun maksamisesta Kelan sivuilla