Siirry sisältöön

Ensimmäisen vuoden poissaolo-oikeus

 

Ensimmäisen opiskeluvuoden poissaoloon on rajoituksia

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan alla mainituista syistä. Syy poissaololle tulee todistaa alla ilmoitetuin asiakirjoin. Poissaolon lakisääteisyyden todentavat dokumentit tulee toimittaa Laurean hakijapalveluihin maapostilla, sähköpostilla tai esittämällä dokumentit Laurean hakijapalveluissa. Dokumentit on toimitettava suomen-, ruotsin- tai englanninkielisinä.

Jos ilmoittaudut ensimmäisenä opiskeluvuonna poissaolevaksi, mutta et toimita riittävää selvitystä poissaolon syystä opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä, sinut katsotaan läsnäolevaksi opiskelijaksi.

Jos poissaolon lakisääteinen syy osuu vain toiselle lukukaudelle (esim. tammikuussa alkava asepalvelus tai äitiysvapaa), voit halutessasi ilmoittautua poissaolevaksi koko lukuvuodeksi. Voit myös muuttaa kevätlukukautta koskevan läsnäoloilmoittautumisen poissaoloilmoittautumiseksi kevätlukukauden ilmoittautumisaikana.

Poissaoloon oikeuttavat syyt ensimmäisenä lukuvuonna

Otettuaan opiskelupaikan vastaan opiskelija voi ilmoittautua poissa olevaksi enintään yhdeksi lukuvuodeksi, jos hän ensimmäisenä lukuvuonna;

1) suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua. 

 • Asiakirjat, joilla voit todistaa poissaolosi lakisääteisen syyn:
  Palvelukseenastumismääräys.

2) tarvitsee vapaata opinnoistaan lapsensa hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä; tai (14.1.2022/53)
Huomaa, hoitovapaa ei ole poissaoloon oikeuttava syy

 • Asiakirjat, joilla voit todistaa poissaolosi lakisääteisen syyn:  Kelan todistus vanhempainpäivärahasta; raskausraha, erityisraskausraha tai vanhempainraha. Tai jos todistusta ei vielä ole, lääkärintodistus raskaudesta.

3) on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

 • Asiakirjat, joilla voit todistaa poissaolosi lakisääteisen syyn:
  Sairauspäivärahapäätös tai mikäli sellaista ei ole, lääkärintodistus.
  Lääkärintodistuksesta on ilmettävä, mikä sairaus tai vamma on kyseessä ja että kyseinen sairaus tai vamma estää opintojen aloittamisen.
 • Sairauden tai vamman vaatimien käytännön järjestelyjen aiheuttamat esteet: riittävä selvitys, esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiön todistus, että opiskelija on jonossa vammansa edellyttämään asuntoon. Opiskelijan oma ilmoitus ei ole riittävä selvitys.

Dokumenttien toimittaminen

 • Kevään 2024 toisessa yhteishaussa viimeistään 11.7.2024 klo 15.00 mennessä.
 • Jos tulet valituksi varasijalta 4.7.2024 jälkeen, tulee edellä mainitut dokumentit toimittaa 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.
 • Jos sinut on valittu erillishaun kautta, dokumentit toimitetaan siihen päivään mennessä, jolloin sinun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan.

Lähetä kopio e-lomakkeen liitteenä

 

 

Laurea Hakijapalvelut

Ratatie 22
01300 Vantaa
Puh. (09) 8868 7293
fax (09) 8868 7298
Hakemiseen liittyvät yhteydenotot: hakijapalvelut@laurea.fi

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu ma-to klo 10 - 12.

Puhelinpalvelu suljettu;
Ti 21.5.2024


Palvelemme opiskelijahakuun liittyvissä asioissa puhelimitse, sähköpostitse ja voit myös varata etäohjausajan Teams tapaamiseen. Teams ajanvarauksia voi tehdä ma -to klo 12:45 - 15:00 väliselle ajalle -> linkki ajanvaraukseen. Vahvistamme varatun ajan erikseen sähköpostilla. Toimistomme sijaitsee Tikkurilan kampuksella opintotoimiston yhteydessä. 

Mikäli asiasi koskee Avoimen AMK opintoja tai polkuopintoja, olethan yhteydessä Avoimen AMK:n toimijoihin. 

Opiskelijana Laureassa

Laureassa pääset oikeasti tekemään! Hankit ammattialallasi tarvittavaa osaamista osallistumalla kehittämishankkeisiin ja -projekteihin.


Lue lisää opiskelemisesta Laureassa