Siirry sisältöön

Tunnista oma osaamisesi! Laurea mukana Osaaminen näkyviin -teemaviikoilla

Sitra järjestää Osaaminen näkyviin -teemaviikot 30.8. – 12.9.

Oletko koskaan miettinyt, millaista osaamista olet hankkinut vaikkapa vapaa-ajan harrastustesi kautta? Entä miten tätä osaamista voisi sanoittaa ja tehdä näkyväksi – ja edelleen hyödyntää esimerkiksi työssä tai opinnoissa?

Se, miten osaaminen on hankittu ei ole tärkeää. Tärkeintä on osaaminen!

Osaamista syntyy monissa ympäristöissä: työelämässä, arjessa, vapaa-ajalla, opinnoissa, kursseilla, harrastuksissa, perhe-elämässä. Sitra onkin käynnistänyt 30.8. Osaaminen näkyviin -teemaviikot, joiden tarkoituksena on tuoda erilaisia toimijoita auttamaan ihmisiä huomaamaan omaa osaamistaan.

Laurean työpajoissa syvennytään osaamisen tunnistamiseen

Myös Laurea on mukana teemaviikoilla. Laurean asiantuntijoiden johdolla toteutetaan kaksi kaikille avointa, maksutonta työpajaa verkossa. Näiden lisäksi jaamme Laurean somekanavissa kokemuksia osaamisen näkyväksi tekemisestä.

Ensimmäisessä Laurean työpajassa torstaina 2.9. opitaan oman osaamisen tunnistamista ja sen näkyväksi tekemistä. Tavoitteena on vahvistaa ja syventää osallistujien itsetuntemusta ja reflektoida kokemuksia muiden kanssa. Saatat yllättyä, kuinka paljon osaatkaan! Ilmoittaudu 2.9. klo 15.00 – 17.00 Zoomissa järjestettävään työpajaan 1.9. mennessä. 

Toinen työpaja keskittyy puolestaan keskittyy siihen, miten ohjauksella voidaan tukea opiskelijoita osaamisen tunnistamiseen. Tämä työpaja onkin suunnattu erityisesti opiskelijoiden ohjausta tekeville ja siitä kiinnostuneille. Tavoitteena on muun muassa jakaa kokemuksia ja työkaluja sekä vahvistaa omaa ohjaajaidentiteettiä. Ilmoittaudu 9.9. klo 10.00 – 12.00 Zoomissa järjestettävään työpajaan viimeistään 7.9. mennessä.

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Laureassa

Laureassa on jo pitkään kehitetty vaihtoehtoisia tapoja, joilla opiskelijat voivat hankkia osaamista osaksi omaa tutkintoaan. Näihin liittyy keskeisesti osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Lähtökohtana on osaamisperustainen ajattelu eli ratkaisevaa on itse osaaminen, ei se, miten ja missä osaaminen on hankittu. Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen menettelyjä ovat hyväksiluku ja osaamisen näyttö.

Oman osaamisen tunnistaminen, auki kirjoittaminen ja dokumentointi ovat tärkeitä näkökulmia myös Laurean opiskelijoille tarjottuja uraohjauksen palveluja. Opiskelijoille järjestetään esimerkiksi työpajoja, joissa käsitellään osaamisen tunnistamista ja sanoittamista alaa vaihtaessa tai jos työkokemusta halutulta alalta ei ole vielä ehtinyt kertyä.

Työelämässä hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen korostuu myös esimerkiksi Laurean L160-mallissa. Siinä vähintään 160 opintopisteen verran AMK-opintoja suorittanut opiskelija voi saada keskeneräiseksi jääneen korkeakoulututkintonsa valmiiksi L160-väylän opiskelijaksi valittu voi esimerkiksi oman henkilökohtaisen ohjaajansa käydä läpi aiemmat opintonsa ja työssä hankitun osaamisen, joiden perusteella tehdään suunnitelma opintojen saattamiseksi loppuun.

Lue lisää Osaaminen näkyviin -teemaviikoista Sitran verkkosivuilta.