Traumatietoisuudesta käytännön traumataitoihin lastensuojelun jälkihuollossa
Laurean ja Metropolian yhteisen TraumaTaito – Traumatietoinen toimintamalli lastensuojelun jälkihuoltoon -hanke on käynnistynyt.

Lasten ja nuorten sijoittaminen kodin ulkopuolelle ja heidän aiemmat kokemuksensa ovat usein traumatisoivia. Huostaanotot ovat yleisimpiä 13-17 -vuotiailla. Teini-iässä tehtävät sijoitukset haastavat jälkihuollon toimijoita traumatietoiseen työskentelyyn. Traumatietoinen työskentely jälkihuollossa olevien nuorten kanssa vakauttaa heidän arkeaan ja ehkäisee myös jatkossa ylisukupolvisten ongelmien siirtymistä.
Laurea ja Metropolia aloittivat yhteisen hankkeen TraumaTaito – Traumatietoinen toimintamalli lastensuojelun jälkihuoltoon maaliskuussa 2025. Hankkeen päätavoitteena on kehittää traumatietoinen toimintamalli lastensuojelun jälkihuoltoon. Toimintamallin lähtökohtana on traumatietoisuuteen perustuva työotevalmennus ja traumatiedon ja -taidon jatkuvan ylläpidon mahdollistava rakenne työyhteisössä. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta.
Hankkeessa kehittämiskumppanina toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) lastensuojelun jälkihuollon yksikön työyhteisö. Traumatietoinen toimintamalli yhteiskehitetään ja pilotoidaan VAKE:n työryhmän kanssa. Yhteiskehittämisessä hyödynnetään myös kokemusasiantuntijuutta, jota tarjoavat Kokemusasiantuntijaryhmä Melioran jäsenet.
Hankkeen logon on suunnitellut Melioran Nana Kivisalo. Hän kuvailee logon taustaa näin:
– Monien eri ideoiden seasta teemaksi valikoitui lootuksen kukka, joka toimii täydellisenä symbolina traumalle. Lotus kasvaa mudassa ja liejussa (symbolisesti traumaa aiheuttaneet tapahtumat) ja itse kukka nousee kaiken sen liejun seasta kukoistamaan omassa väriloistossaan. Tämä kuvaa symbolisesti sitä, että henkilön traumaa aiheuttaneet taustat eivät estä mahdollisuutta kukoistaa myöhemmin elämässä ja synkemmät lähtökohdat eivät vie pois mahdollisuutta olla myöhemmin upea ja kykenevä.
Lisätietoja:
- Laura Erkkilä
- Erityisasiantuntija
- Laura.Erkkila@laurea.fi
- Puh 358407780451