Supersuosittu kahvilatyön-kurssi tuo kahvilatyön tutuksi lukiolaisille
Laurean järjestämä kahvilatyön-kurssi valmentaa lukiolaisia työskentelemään kahvilassa tai kahvi-painotteisissa ravintoloissa.
Laurea on vuodesta 2019 lähtien järjestänyt kaksi kertaa vuodessa Espoon ja Helsingin lukiolaisille kohdennetun opintojakson Kahvilatyön-kurssi, joka valmentaa opiskelijat työskentelemään kahvilassa tai muissa kahvi-painotteisissa ravintoloissa. Kahvilatyön-kurssin opettajan ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtisen mukaan idea opintojaksoon syntyi halusta tarjota lukioikäisille konkreettista hyötyä tarjoava kurssi.
- Halusimme tehdä Laureaa kiinnostavaksi lukiolaisille ja mietimme, mikä olisi kurssi, josta myös lukiolaiset hyötyisivät konkreettisesti, Anikó kertoo.
Opiskelijat saavat kurssista kaksi opintopistettä, joita heidän on mahdollista hyödyntää osana opintojaan, mikäli he hakevat myöhemmin Laureaan opiskelemaan. Heidän on myös mahdollista suorittaa hygieniapassi osana kurssia. Lukiolaisten keskuudessa opintojakso on kerännyt suuren suosion, mistä myös kurssin opettajat ovat mielissään.
- Kurssia tullaan varmasti järjestämään myös tulevaisuudessa, sillä se on ollut niin suosittu. Viimeksi kurssi-ilmoittautuminen täyttyi jo parissa tunnissa, Lehtinen jatkaa.
Opintojakso on lukiolaisille maksuton ja se järjestetään Leppävaaran kampuksen tiloissa.
Opintojakson aikana opetellaan asiakaspalvelutaitoja ja valmiuksia työskennellä kahvilassa
Opintojakso sisältää monipuolisesti eri osa-alueita, kuten kahvilatyön perusteet, myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun sekä työturvallisuuden. Opintojaksolle tänä keväänä osallistuneet lukiolaiset ovat olleet kurssin laaja-alaisuudesta mielissään, sillä se on mahdollistanut oman osaamisen syventämisen kahvila- ja ravintolamaailmaan sekä siellä työskentelyyn liittyen.
- Olen työskennellyt aiemmin ravintoloissa, mutta koen opintojakson syventäneen aiempaa osaamistani entisestään ja opettaneen myös paljon uutta. Nykyään osaan esimerkiksi kertoa asiakkaalle erilaisista kahveista, kertoo Alan Al-Mawali, 1. vuoden opiskelija Espoon yhteislyseosta.
Monipuolisten työelämätaitojen lisäksi lukiolaiset pitävät opintojaksoa arvokkaana myös työmarkkinoilla menestymisen kannalta.
- Sen lisäksi, että kurssi on ollut koulun ohella todella rentouttavaa ja erilaista toimintaa, on se myös antanut hyvät eväät työelämään sekä tietynlaisen etulyöntiaseman työnhakumarkkinoille, toteaa Aino Lujala, 2.vuoden opiskelija Etelä-Tapiolan lukiosta.
Parasta on ollut se, kun on päässyt itse tekemään ja vaikuttamaan
Opintojakson ohjattujen sisältöjen ja teoriaosuuksien lisäksi lukiolaiset ovat päässeet myös itse tekemään monipuolisesti muun muassa erilaisia juomia ja salaatteja sekä vaikuttamaan niiden sisältöihin.
- Itselleni mieluisin oli tämän päivän tunti, sillä pääsimme tekemään salaatteja. Saimme itse valita siinä käytettävät raaka-aineet ja nimeämään annoksen, kertoo Nalmis Misha, 1.vuoden opiskelija Espoon yhteislyseosta.
Opintojaksoon sisältyy myös harjoittelu Cafe Beatissa, jossa jokaisella kurssilaisella on kaksi vuoroa. Lukiolaiset näkevät harjoittelun mahdollisuutena soveltaa kurssin aikana oppimaansa käytännössä.
- Odotan harjoittelua innolla, sillä se on eräänlainen näytönpaikka. On kiva päästä kunnolla käytännössä tekemään asioita yhdessä ystävien kanssa, Aino tuumaa.
”Tämänkaltaisia opintojaksoja tulisi olla entistä enemmän”
Lukiolaiset ovat pitäneet opintojaksoa arvokkaana kokemuksena ja ovat olleet tyytyväisiä siihen, että ilmoittautuivat kurssille mukaan.
- Opettajat ovat olleet todella mukavia ja olen saanut kokemuksesta todella paljon irti. Välillä olen jäänyt jopa kotona pohtimaan tunneilla käsiteltyjä asioita, kuten kahvikoneiden käyttöä, Aino kertoo.
Positiivisen opintojaksokokemuksen myötä lukiolaiset ovat suositelleet kurssille osallistumista myös omille kavereilleen.
- Olen jo suositellut opintojaksoa kavereilleni koulussa ja kehottanut hakemaan mukaan, sillä kurssi on ollut todella kiva, Alan toteaa.
Oman kurssikokemuksensa myötä lukiolaiset kokevat myös, että tämänkaltaisia opintojaksoja tulisi olla tarjolla yhä enemmän, esimerkiksi ensimmäistä työpaikkaa hakeville nuorille.
- Mielestäni tämänkaltaisia kursseja, joista oppii hyödyllisiä taitoja ja saa suoritettua hygieniapassin, tulisi olla tarjolla myös esimerkiksi yläasteikäisille, sillä niitä edellytetään monissa työpaikoissa, tiivistää Nalmis.
Lisätietoja:
- Mika Vitikka
- Projektiasiantuntija
- Mika.Vitikka@laurea.fi
- Puh +358469237699