Siirry sisältöön

Onnistumisen elämyksiä ja liikunnan iloa lapsille sekä nuorille

Nappi-hanke toteutti erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntatapahtuman Kisakallion urheiluopistossa.

”Hauskinta oli curling – ensimmäistä kertaa”, ”metsä[-seikkailu] oli parasta”. Muun muassa näin kuvailivat osallistujat tunnelmiaan, kun Kisakallion urheiluopistolla järjestetty erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntatapahtuma oli lähestymässä päätöstään.

Laurean koordinoiman Nappi-hankkeen ja Kisakallion yhdessä toteuttamaan tapahtumaan osallistui noin 100 lasta ja nuorta ohjaajineen keskiviikkona 16. syyskuuta. Mukana oli osallistujia muun muassa Routionmäen yhteiskoulusta Lohjalta sekä Ammattiopisto Liven Leppävaaran yksiköstä.

-    Oli todella kiva, kun pääsimme osallistumaan tällaiseen tapahtumaan – varsinkin näin korona-aikana, kun retkien tekeminen on muuten ollut vaikeaa, kertoo ammatillinen erityisopettaja Maria Alasuvanto Ammattiopisto Livestä.
-    Meidän ryhmämme tykkää aivan erityisesti liikunnasta, luonnosta ja erilaisista aktiviteeteista Parasta tuntui olevan lajikokeilu, jossa sai viipyä pidempään sen lajin parissa, mistä eniten innostui, jatkaa Alasuvanto, joka osallistui päivään vaativan erityisen tuen opiskelijoiden ryhmän kanssa.

Tavoitteena turvallinen ja hyväntuulinen tapahtuma

Osallistujille ilmaisen liikuntapäivän tavoitteena oli tarjota uusia kokemuksia, elämyksiä sekä liikunnan iloa. Positiivisten kokemusten toivotaan innostavan nuoria liikunnallisen elämäntavan pariin pidemmälläkin aikavälillä.  Pienissä ryhmissä lapset ja nuoret pääsivät esimerkiksi kokeilemaan curlingia, testaamaan taitojaan taito- ja tarkkuusradoilla sekä tutustumaan erilaisiin urheilulajeihin ja -välineisiin.

Toimintarasteista ja käytännön järjestelyistä päivän aikana vastasivat Kisakallion urheiluopiston liikunnan perustutkinnon opiskelijat. Tavoitteena oli monipuolinen liikuntaelämys:

-    Päivän aikana osallistujat pääsivät kokeilemaan uudenlaisia juttuja, joita ei ehkä muuten pääsisi tekemään. Tärkeää oli myös, että jokaiselle löytyy jotakin kivaa ja kaikki pääsevät osallistumaan päivään, kertovat tapahtuman tiimivastaavina toimineet Kia, Rosa, Emmi ja Roni.

Tärkeää oli myös hyvän tunnelman luominen:

-    Olemme tsempanneet ja kannustaneet kaikki aivan ekstra-paljon tänään. Ja osallistujat ovat olleet ihan innoissaan, kun kyselee, miten päivä on mennyt ja mikä ollut parasta, opiskelijat jatkavat.

Erityistä huomiota tapahtumassa kiinnitettiin totta kai myös turvallisuuteen. Koronan vuoksi tapahtuma jouduttiin siirtämään keväältä syksyyn ja myös tapahtuman osallistujamäärää oli rajoitettu.

Nappi-hanke tukee nuorten hyvinvointia ja osallisuutta

Laurean toteuttaman Nappi-hankeen tavoitteena on edistää erityistä tukea tarvitsevien nuorten terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta eri elämänalueilla mahdollistamalla heille liikunnallinen elämäntapa. Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta erityistä tukea tarvitsevien nuorten terveyden, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisestä.

Hanke järjestää Uudenmaan alueella eri liikuntalajeihin liittyviä tapahtumia ja kokeiluja erityistä tukea tarvitsevien nuorten liikunnallisen elämäntavan ja harrastustoiminnan tukemiseksi yhteistyössä järjestöjen, oppilaitosten ja asumisyksiköiden sekä kuntien vammaispalveluiden, koulutoimen, nuorisotoimen ja liikuntatoimen kanssa. Nappi-hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.

Seuraava Nappi-hankkeen tilaisuus on Lohjalla järjestettävä Hyvinvointifoorumi 14.10.2020. Tilaisuudessa kuullaan Laurean sekä hankkeen yhteistyökumppaneiden kokemuksia ja vinkkejä erityistä tukea tarvitsevien nuorten liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Lisäksi syksyn aikana julkaistaan Nappi-liikuntaopas, johon kootaan hankkeessa kerätyt kokemukset ja opit oppaan muotoon.

Lue lisää Nappi-hankkeen verkkosivuilta.

Lisätietoja: