Siirry sisältöön

Erikoistumiskoulutus vahvistaa palliatiivisen hoidon osaamista

Seuraava Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutus käynnistyy Laureassa tammikuussa.

Laureassa käynnistyy tammikuussa 30 opintopisteen laajuinen Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutus. Haku koulutukseen on käynnissä 30.11. asti. Erikoistumiskoulutus on tarkoitettu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille.

Hyvä palliatiivinen hoito helpottaa potilaan ja läheisten vointia

Palliatiivisella hoidolla lievitetään parantumattomasti sairaiden potilaiden oireita sekä tuetaan potilaiden elämänlaatua. Väestön ikääntymisen ja pitkäaikaissairauksien yleistymisen myötä parantumattomasti sairaita asiakkaita on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa yhä enemmän.

-          Mitä aikaisemmassa vaiheessa palliatiivisesta hoidosta ruvetaan puhumaan, sen parempi. Se antaa niin potilaalle itselleen kuin hänen läheisilleen aikaa varautua tulevaan, kuvailee Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoiskoulutuksesta Laureassa vastaava hoitotyön lehtori Sanna Soini.

-          Jos pystymme laadukkaan palliatiivisen hoidon kautta tarjoamaan hyvän lopun elämälle, ei esimerkiksi eutanasiakeskustelua tarvita.

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallinen laatusuositus (THL 2022) suosittelee, että kaikilla kansalaisilla tulee olla oikeus laadukkaaseen palliatiiviseen hoitoon iästä, diagnoosista, kulttuuritaustasta tai asuinpaikasta riippumatta. Kaikilla lähihoitajilla, sairaanhoitajilla, lääkäreillä ja erityistyöntekijöillä on oltava riittävä palliatiivisen hoidon koulutus. Samassa suosituksessa myös alleviivataan, että Suomessa on palliatiivisen hoidon osaamisen laadussa ja saatavuudessa kehitettävää eurooppalaisessa vertailussa.

-          Erikoistumiskoulutus on suunniteltu niin, että sen aikana osallistujat tekevät kehittämistehtävän omaan työyhteisöönsä. Näin jokainen osallistuja voi osallistua niin oman kuin koko työyhteisönsä palliatiivisen hoidon osaamisen vahvistamiseen, ja levittää osaamista laajemmalle, Soini jatkaa.

Erikoistumiskoulutuksen opetussuunnitelmaan koottu tuorein tieto

Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksen avulla osallistujat vahvistavat osaamistaan kliinisen hoidon tai kuntoutuksen osaajana palliatiivisen hoidon asiakas- ja perhelähtöisessä palveluprosessissa sekä näyttöön perustuvassa toiminnassa ja kehittämisessä. Tällä erikoistumiskoulutuksella saavuttaa osaamisen palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä toimimiseen.

Koulutuksen opinnot koostuvat neljästä kokonaisuudesta: palliatiivisen hoidon asiakaslähtöinen prosessi, oirehoito ja kuolevan potilaan hoito, psykososiaalinen tuki, vuorovaikutus ja tiimityö sekä oman asiantuntijuuden kehittäminen.

Erikoistumiskoulutuksen opetussuunnitelma on kehitetty Suomen ammattikorkeakoulujen yhteisessä palliatiivisen koulutuksen kehittämiseen tähtäävässä EduPal-hankkeessa ja siihen on koottu alan ajantasaisin tutkimustieto.

-          Mukana koulutuksen suunnittelussa ovat myös olleet palliatiivisen hoidon huippuasiantuntijat. Samoin koulutuksessa hyödynnetään esimerkiksi videoluentoja, joilla päästään kuulemaan alansa parhaita lääkäriasiantuntijoita, Sanna Soini tiivistää.

Ensimmäisen kerran vastaava erikoistumiskoulutus toteutettiin vuosina 2020-21 ja toinen, toukokuussa käynnistynyt koulutus on parhaillaan käynnissä Laureassa.

Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu.

Lisätietoja: