Siirry sisältöön

Eloisa-hanke: Taide töihin! – innovaatiokilpailun voitti Hyvän mielen noppa

Eloisa-hankkeessa järjestettiin syksyllä 2022 Taide töihin! -innovaatiokilpailu Laurean ja Metropolian taiteen, sosiaalialan ja terveydenhuollon koulutusohjelmien opiskelijoille.

Metropolian ja Laurean toteuttaman Eloisa-hankkeen Taide töihin! -innovaatiokilpailussa oli tarkoituksena muotoilla palvelu tai malli, jonka avulla ratkaistaan yrityksen kohtaama haaste tuomalla taiteilija mukaan rakentamaan työyhteisön työhyvinvointia. Kilpailun tavoitteena oli saada uusia ideoita luovan osaamisen ja taiteilijan osaamisen hyödyntämisestä yritysten työhyvinvoinnin ja resilienssikyvyn vahvistamisessa. Kilpailuun sai osallistua yksin tai tiiminä ja osallistuneet työt sai integroitua osaksi opintoja.

Innovaatiokilpailuun osallistui yhteensä kahdeksan työtä. Kehitetyissä palveluissa tai malleissa hyödynnettiin luovuutta tai taidelähtöisiä menetelmiä muun muassa tanssin, musiikin ja psykodraaman sekä Kohtaamistaiteen näkökulmista. Kaikki osallistuneet työt käytiin läpi ja arvioitiin Eloisa-hanketiimin toimesta. Kilpailun voitti Laurean sosionomiopiskelijoiden ideoima Hyvän mielen noppa -peli. Opiskelijat osallistuivat kilpailuun osana Hyvinvointipalveluiden innovatiivinen kehittäminen -opintojaksoaan.

Hyvän mielen noppa on peli, jota voi pelata yksin, mutta parhaimmillaan se toimii työyhteisön kanssa yhdessä pelatessa. Pelin ideana on heittää noppaa ja toteuttaa nopan silmäluvun osoittama tehtävä. Hyvän mielen noppa perustuu positiiviseen pedagogiikkaan, eli ajatukseen, että hyvä lisää hyvää kierrettä. Työhyvinvoinnin edistämisen pelillistäminen saa työyhteisössä aikaan rentoa ja positiivista kisailua hyvän tuottamisella itselle ja työyhteisölle. Noppa on helposti käyttöön otettavissa erilaisissa tilanteissa ja työyhteisöissä. Lisäksi noppa on muunneltavissa, sillä työyhteisöt voivat laatia myös omia tavoitteitaan vastaavia tehtävä- ja kysymyspattereita.

Voit ladata Hyvän mielen nopan itsellesi tallentamalla PDF-tiedoston koneellesi. Ennen nopan käyttämistä on tiedossa sorminäppäryyttä harjoittava vaihe, sillä noppa pitää itse taitella ja teipata tai liimata kokoon. Oheisen PDF-muodossa olevan nopan voi tulostaa vähän vahvemmalle paperille tai ohuelle kartongille, jolloin nopasta saa vahvemman. Kartongille painettuja noppia on ollut jaossa Eloisa-hankkeen päätöstapahtumassa sekä Laurean muiden hankkeiden yritysvierailuilla. Nopan ulkoasun on toteuttanut Virpi Koljonen ja tuotannosta on vastannut Polka Creative.

Hyvän mielen noppa (Pdf)

Lisätietoja: