Siirry sisältöön

CERN Bootcampilla YAMK-opiskelijat tarttuvat yhteiskunnallisiin haasteisiin

YAMK-opiskelijat osallistuvat intensiiviviikolle CERN-tutkimuskeskuksessa Sveitsissä kesäkuussa.

​​CERN Bootcampille osallistuva YAMK-opiskelija Ida Haglund.

Tänä keväänä Laurean YAMK-opiskelijoille tarjoutui ensi kertaa loistava tilaisuus päästä ratkomaan globaaleja, yhteiskunnallisia haasteita CERN Bootcampilla. 3AMK-kumppanikorkeakoulujen ja Helsingin yliopiston yhteistyössä järjestämä monitieteellinen CERN-projekti huipentuu kesäkuussa Sveitsissä pidettävään intensiiviviikkoon.

CERN on Sveitsissä toimiva Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, jossa työskentelee noin 2500 tutkijaa. CERNin tutkijat tutkivat muun muassa maailmankaikkeuden ja aineen perusolemusta, mutta myös muun muassa WWW eli World Wide Web on saanut alkunsa siellä.

CERN Bootcampilla opiskelijoiden tehtävänä on etsiä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Ratkottavat haasteet liittyvät muun muassa muovijätteen vähentämiseen, ilmastonmuutokseen ja terveydenhuollon kehittämiseen avoimen datan avulla.

Monialainen osallistujajoukko

- Aikaisemmin Laurea on toteuttanut muun muassa yrittäjyysleirejä Cambridgessä ja nyt CERNin leirin kautta YAMK-opiskelijoille tarjoutuu uudenlainen tapa opintojensa kansainvälistämiseen, kertoo CERN Bootcampia kehittämässä ollut lehtori Virpi Kaartti.

Leiriä lähdettiin kehittämään yhdessä Helsingin yliopiston kanssa ja mahdollisimman monialaisen opiskelijajoukon kokoamiseksi mukaan liittyi myös 3AMK-yhteistyö Laurean, Haaga-Helian ja Metropolian kesken. Kolmesta ammattikorkeakoulusta mukaan haki kaikkiaan 46 opiskelijaa, joista mukaan valittiin 21.

- Yhdistävänä nimittäjänä leirin osallistujilla on kiinnostus yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun.  Ajatuksena on, että eri alojen opiskelijat saavat CERNissä työskentelystä ja, sen tutkijoiden ja sidosryhmien tapaamisesta paljon hyödyllistä irti juuri omaan taustaansa ja kokemukseensa perustuen, Kaartti kertoo.
- Erilaisten osaamisten yhdistäminen tuo uusia näkökulmia ja ajatuksia monimutkaisten haasteiden ratkaisemiseen.

”Eettiset kysymykset kiinnostavat”

- Hain mukaan CERN-projektiin, koska eettiset ja kestävään kehitykseen liittyvät kysymykset kiinnostavat minua erityisen paljon, kertoo CERN Bootcampille valittu kauneudenhoitoalan YAMK-koulutuksessa Laureassa opiskeleva Ida Haglund.
- Näihin teemoihin haluan keskittyä myös tulevassa opinnäytetyössäni. Esimerkiksi juuri muovijätteen vähentäminen on kauneudenhoitoalalla keskeinen ja erittäin ajankohtainen aihe.

Yrityksen kasvuun johtamisen  YAMK-koulutuksessa opiskelevalle Maarit Hannulalle tärkein syy bootcampille osallistumiseen oli puolestaan uusien asioiden oppiminen.

- Yleisestikin ajatellen hain YAMK-opintoihin sillä mielellä, että haluan oppia uusia asioita. Kun huomasin CERN-projektin, niin innostuin heti, hän sanoo.
- Koen myös erittäin opettavaiseksi tällaisen intensiivisen bootcampin, jossa pääsemme ideoimaan, luomaan uutta ja ratkomaan haastavia tehtäviä.

CERN BootCamp

CERN BootCamp on innovatiivinen opintojakso YAMK -opiskelijoille

CERN BootCamp järjestetään CERNissä Sveitsissä. YAMK-opiskelijoille tarkoitetulla opintojaksolla ratkaistaan yhteiskunnallisia haasteita innovatiivisesti, palvelumuotoilun metodeja hyödyntäen.

Lue lisää Cern BootCampista englanniksi