Cambridge Venture Camp rohkaisee yrittäjyyteen
Laurean alumnit Eerik Rusanen ja Tommi Lehtonen kertovat kokemuksistaan Cambridge Venture Camp –yrittäjyysleiristä ja yrittäjänä toimimisesta
Cambridge Venture Camp on opiskelijavetoinen yrittäjyysleiri, jonka järjestää Laurea Entrepreneurship Society (LaureaES). Cambridge Venture Camp koostuu kahdesta viikosta, joista toinen vietetään Helsingissä ja toinen Cambridgessa, Englannissa. Leirille osallistuvalla tiimillä tulee olla liikeidea, jota kehitetään yrittäjyysleirin aikana. Cambridge Venture Camp on järjestetty ensimmäistä kertaa vuonna 2007 ja nykyään se toteutetaan 3AMK-yhteistyössä Haaga-Helian ja Metropolian kanssa.
Laurean restonomialumnit Eerik Rusanen ja Tommi Lehtonen olivat mukana Cambridge Venture Camp –yrittäjyysleirillä ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin heidän yrityksensä Villada sai alkunsa. Eerik ja Tommi olivat molemmat todella aktiivisia jo opiskeluaikana; he olivat muun muassa opiskelijavaihdossa Barbadoksella, jossa työskentelivät samalla paikallisessa luksusmatkailutoimistossa. Barbadoksella syntyi jo alustavasti alkuperäinen idea siitä, että he haluavat tulevaisuudessa tarjota venäläisille turisteille matkailupalveluita Suomessa. Opiskelijavaihdon jälkeen Eerik ja Tommi suorittivat myös työharjoittelunsa Venäjällä, hotelliketju Sokos Hotelsilla.
Nykyään yrityksen ideana on huvilapalveluiden tarjoaminen suomalaisille asiakkaille ulkomailla. Villada välittää tällä hetkellä lomahuviloita Euroopassa ja Kakkois-Aasiassa. Villadan valikoima kattaa yli 800 laatutarkastettua lomahuvilaa 9 eri maasta.
Cambridge Venture Camp kannustaa omien unelmien toteuttamiseen
Yrittäjyysleiriin kuului myös liikeideakilpailu. Leirille mentäessä tuli olla jo alustava bisnesidea, jota hiottiin leirillä kahden viikon ajan ja viimeisenä päivänä asiantuntijoista koostuva raati valitsi parhaat liikeideat. Eerik ja Tommi sijoittuivat TOP3 parhaiden liikeideoiden joukkoon, mutta mikä tärkeintä, he saivat Cambridge Venture Campilta lopullisen kipinän yrittäjyyteen.
- Siellä Cambridgessa oli paljon puhujia, nuoriakin yrittäjiä, jotka olivat menestyneet, ja se ilmapiiri oli siellä sellainen, että sinä voit saavuttaa, mitä haluat ja voit aloittaa sen nyt, Tommi muistelee.
- Totta kai sieltä sai konkreettista uutta tietoa ja opetuksia yrittäjyyteen ja bisneksen aloittamiseen liittyen, mutta ehkä isoin muutos oli kuitenkin se asennemuutos itsellä, kun tajusin, että yrityksen perustamisen voi aloittaa jo nuorena opiskelijana, Tommi kertoo.
Sekä Eerik että Tommi lähtivät Cambridgessa järjestetyn leirin jälkeen mukaan ES:n hallitukseen ja toimintaan mukaan. Molemmat olivat myös myöhemmin järjestäjinä ja vetovastuussa seuraavilla yrittäjyysleireillä.
- Yksi ikimuistoinen muisto oli myös tasan kuusi vuotta sitten järjestetty leiri, joka järjestettiin junamatkana Euroopassa, Eerik muistelee.
Yrittäjyydessä parasta ja haastavinta on vapaus
Eerikin mukaan parasta restonomiopinnoissa oli se, että pääsi tapaamaan paljon uusia ihmisiä ja Laurea tarjosi mahdollisuuksia lähteä vaihtoon ja työharjoitteluun ulkomaille. Opiskeluaikaisista reissuista on jäänyt heille paljon kontakteja, joiden kautta he saivat myös ensimmäiset huvilansa vuokralle.
Parasta yrittäjyydessä on Eerikin ja Tommin mukaan joustavuus, mutta vapaudessa on myös omat huonot puolensa. Työnteko ja yrittäjyys ovat tosi paljon läsnä elämässä koko ajan ja vapaa-aika ja työnteko limittyvät. Yrittäjänä ei voi olla pitkiä aikoja vastaamatta sähköposteihin tai puheluihin.
- Totta kai siinä on tosi paljon myös hyviä puolia, me esimerkiksi matkustetaan todella paljon ja käydään noin 10 kertaa vuodessa ulkomailla, Tommi iloitsee.
Eerik korostaa, että ei ole tiettyä muottia, mihin pitäisi sopia, jos haluaa menestyä yrittäjänä.
- Se on myös todella tärkeää, että sinä et voi todellakaan olla hyvä kaikessa, mutta sinun pitää tunnistaa se, missä olet hyvä ja sitten kerätä sellainen tiimi tai sellaisia ihmisiä ympärille, jotka ovat hyviä varsinkin niissä asioissa, joissa sinä et ole hyvä, Eerik pohtii.
Tommin mielestä kukaan ei ole ikinä ”valmis” yrittäjäksi ja sellaisesta ajatusmallista pitäisi luopua, jonka mukaan pitäisi ensin hankkia paljon kokemusta ja vasta esimerkiksi viiden vuoden alalla työskentelyn jälkeen voisi lähteä perustamaan yritystä. Yrittäjyys on ollut ainakin Eerikille ja Tommille nopein tapa oppia asioita ja kehittää omaa ammattitaitoaan. Yrittäjän motivaatio ja kyky oppia on ihan erilainen, kun rakentaa omaa yritystä.
- Sellaisen vinkin antaisin, että jos yrittäjyys kiinnostaa, niin ehdottomasti sitä kannattaa lähteä kokeilemaan, siinä ei kuitenkaan menetä mitään. Meillä on myös todella paljon yrittäjäkavereita, joista osa on onnistunut ja osa epäonnistunut, mutta kukaan ei ole silti sanonut, että olisi kaduttanut ryhtyä yrittäjäksi, vaan ihan päinvastoin. Se on kuitenkin ollut arvokas kokemus, vaikka sitä onnistumista ei välttämättä loppupelissä ole tullutkaan, Tommi rohkaisee.
Liiketalouden koulutus
Hae koulutukseen
Oletko kiinnostunut myynnistä, johtamisesta, henkilöstöasioista, talousasioista ja talouden ilmiöistä? Hae opiskelemaan liiketaloutta!
Lue lisää liiketalouden koulutuksesta