Siirry sisältöön

Jalkapallo aktivoi ikäihmisiä liikkumaan

“6-0! Promoting health through recreational football” –hanke käynnistyy tammikuussa.

Ikääntyville ihmisille fyysisen aktiivisuuden ylläpitämiseksi tai kohottamiseksi on usein tarjolla vain yksilöllisiä liikuntamahdollisuuksia, kuten kävelyä, uintia tai kuntosalitoimintaa. Alan tutkimuksetkin lähinnä tarkastelevat yksilöllistä liikuntaa.

Tutkimustieto tukee jalkapallon terveysvaikutuksia

Tammikuussa 2019 käynnistyvä “6-0! Promoting health through recreational football” –hanke sen sijaan pyrkii liikuttamaan ikäihmisiä jalkapallon pelaamisen kautta. Euroopan unionin Erasmus+ Sport –ohjelman rahoittamaa kaksivuotista hanketta koordinoi Laurea-ammattikorkeakoulu.

-    Erityisesti tanskalaiset ovat olleet aktiivisia ”Football for fitness” -konseptillaan, jossa ikäihmiset pelaavat jalkapalloa hieman sovelletuin säännöin ilman kilpailua, kertoo 6-0!-hankkeen projektipäällikkönä Laureassa toimiva Mikko Julin.
-    Aiheesta löytyy yli 150 tutkimusta, jotka osoittavat, että jalkapallon terveysvaikutukset ikäihmisillä ovat vähintään yhtä hyviä ja usein parempiakin kuin perinteisten yksilöliikuntamuotojen.

Nyt alkava 6-0!-hanke lähteekin levittämään mukana olevien partnereiden kanssa ideologiaa, että jalkapallo ja mikseivät muutkin palloilulajit tuottavat tutkitusti hyviä terveysvaikutuksia myös ikäihmisille.

Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa

Laurean koordinoimassa hankkeessa mukana ovat Coventryn yliopisto Isosta-Britanniasta, Jean Monnet -yliopisto St. Etiennestä Ranskasta, GAIA Bilbaosta Espanjasta ja ESoCE-NET Italiasta. Lisäksi hankkeen partnereilla on paikallisia yhteistyökumppaneita, kuten Laurealla esimerkiksi Leppävaaran Pallo -jalkapalloseura. Hanke on kaksivuotinen ja sen budjetti on noin 300 000€, josta Laurean osuus on noin 70 000€.

-    Laurean erityinen vahvuus tässä hankkeessa on pitkäaikainen yhteistyö lähikuntien liikuntatoimien kanssa, projektipäällikkö Julin kertoo.
-    Tätä kautta on mahdollisuus saada osallistujia hankkeen toimintaan ja mahdollisesti tuoda lisää toimintaa liikuntatoimien nykyiseen arkeen. Myös jo olemassa oleva yhteistyö paikallisten seurojen ja kunnan toimijoiden kesken on suomalaisten vahvuus.

Hankkeen toimintaosuuden on tarkoitus alkaa syksyllä 2019, jolloin 6-0!-hankkeen johdolla järjestetään koko syksyn kestävää ikäihmisten jalkapallotoimintaa kaikissa viidessä hankkeeseen osallistuvassa maissa. Hanke on suunniteltu siten, että siinä on toiminnan lisäksi tarkoitus tutkia sen vaikuttavuutta eri tason mittarein. Lisäksi hankkeen sivuun on tarkoitus rakentaa sosiaalinen peli, jossa eri maiden osallistujat voivat olla yhteydessä keskenään ja mahdollisesti vertailla toimintaa.

Hankkeen lopussa järjestetään seminaarit, jossa on tarkoitus levittää laajemmaltikin hankkeen tuloksia ja tuotoksia. Alustavasti monessa partnerimaassa on keskusteltu paikallisten palloliittojen kanssa yhteistyöstä. Yksi hankkeen tuotos tulee olemaan yksinkertainen, mutta riittävän kattava opas, jolla kiinnostuneet pääsevät toiminnan alkuun. Opas on määrä tuottaa viidellä eli kaikilla partnerimaiden kielellä.

Lisätietoja: