Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Paula: ”Palvelumuotoilu voi yhdistää käyttäjän ja teknologian”

Opiskelijahaastattelussa Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut -koulutuksen opiskelija Paula Laitio.

-    Olin jo diplomi-insinööriopinnoissa kiinnostunut ihmisen ja teknologian yhteistyöstä sekä käytettävyydestä, mutta silloin minulla ei vielä ollut ikään kuin nimeä asioille, joista olin kiinnostunut, kuvailee laurealainen YAMK-opiskelija Paula Laitio.
-    Nyt sitten YAMK-opinnoissa olen tutustunut palvelumuotoiluun ja huomannut, että tässä yhdistyvät juuri ne asiat, mitä olen tykännyt tehdä ja pohtia.

Espoolainen Laitio on alun perin opiskellut automaatiotekniikkaa ja hän valmistui diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2013. Hän on työskennellyt erityisesti IT-konsultoinnin parissa, mutta jäätyään äitiyslomalle hän pysähtyi miettimään, mitä haluaisi seuraavaksi tehdä:

-    Halusin uusien opintojen myötä uutta ammatillista suuntaa ja mietin erilaisia opiskeluvaihtoehtoja aina fysioterapiasta matematiikan opettajaopintoihin, Paula kuvailee.
-    Lopulta päädyin siihen, että haluan enemmänkin täydentää aiempaa osaamista kuin hypätä johonkin aivan tuntemattomaan. Silloin kiinnostuin palvelumuotoilusta ja törmäsin Laurean YAMK-koulutuksiin.

Uutta suuntaa uralle

Paula Laitio aloitti YAMK-opinnot Laurean Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut –koulutuksessa tammikuussa 2018. Parhaillaan hän viimeistelee opinnäytetyötään ja opiskelee viimeisiä kursseja syyslukukauden aikana.

-    YAMK-koulutus on vastannut odotuksiini ja ylittänytkin ne. Samalla se on vienyt koko urani uuteen suuntaan, hän sanoo.

Elokuussa Laitio vaihtoi työpaikkaa ja aloitti palvelumuotoilijana konepajayritys Wärtsilällä. Työtehtävät liittyvät sisäisten IT-palveluiden kehittämiseen, joten niissä yhdistyy Paulan aiempi kokemus IT-projektien läpiviemisestä ja opintojen myötä tullut käyttäjälähtöinen näkökulma.

-    Työssäni pyrin olemaan linkki teknisen palvelukehityksen ja käyttäjien välillä, hän tiivistää.

Konkreettisia oppeja suoraan omaan työhön

Parasta YAMK-opinnoissa on Laitio mielestä ollut konkreettisuus ja työelämälähtöisyys. Opintojen aikana projekteissa on toteutettu oikeita toimeksiantoja ja opittu konkreettisia taitoja, joita voi suoraan viedä omaan työhön.

-    Toinen antoisa juttu opinnoissa ovat olleet ihmiset. Meitä aloitti samaan aikaan todella kiva porukka ja varsinkin ensimmäinen lukukausi tehtiin tiiviisti opintoja yhdessä, Paula kertoo.
-    Mukana on myös monen eri alan ammattilaisia ja sitä kautta asioihin saa aivan uusia näkökulmia.

Laitio on joutunut muutaman kerran vastaamaan kysymykseen, miksi hän on lähtenyt YAMK-opintoihin, kun hänellä kerran jo on ylempi korkeakoulututkinto:

-    Minusta YAMK-tutkinto sopii täydellisesti kaikille työelämässä oleville, jotka haluavat täydentää ammatillista osaamistaan – tai löytää ihan uuden suunnan urallaan, hän vastaa.