Siirry sisältöön

Verkossa opiskeleva Niko: ”Ilman verkko-opiskelua olisi opinnot jääneet minulta aloittamatta”

Niko Kajander työskentelee täysipäiväisesti ja opiskelee tradenomiksi kokonaan verkossa.

Helsinkiläinen Niko Kajander työskentelee myyntipäällikkönä ja vastaa työssään hissiyhtiö Otiksen Etelä-Suomen huoltotoiminnoista. Kun Nikon työpäivä päättyy klo 15­–16 aikaan iltapäivällä, hänestä tulee opiskelija. Kajander nimittäin opiskelee liiketaloutta Laureassa ja suorittaa opintojaan kokonaan verkossa.

– Verkko-opiskelu oli minulle ainoa vaihtoehto, sillä tämä mahdollistaa minulle opiskelun täysipäiväisen työskentelyn ohessa. Mikä tahansa muu tapa olisi tässä elämäntilanteessa käynyt hankalaksi ja luulen, että opinnot olisivat ennen pitkää jääneet kesken, Kajander kuvailee.

Niko Kajander opiskelee liiketaloutta nyt kolmatta vuottaan ja opinnot ovat kääntymässä loppusuoralle. Pian jäljellä ei ole enää kuin opinnäytetyö, joten valmista pitäisi tulla syksyn lukukauden loppuun -24 mennessä.

– Koko opintoni olen tehnyt verkossa enkä ole kampuksella käynyt kertaakaan, hän naurahtaa.

Opiskelu tuo paljon oppia omaan työhön

Opiskelu ammattikorkeakoulussa ei ole aina ollut nyt 29-vuotiaan Niko Kajanderin suunnitelmissa.

– Nuorempana en ollut yhtä motivoitunut opiskelemaan kuin nyt, hän muistelee.

Kajander opiskeli toisella asteella elektroniikka-alaa ja työskenteli asentajana, jatkoi hissiasentajan erikoisammattitutkintoon ja työskenteli taas useamman vuoden. Sen jälkeen hänen mielessään heräsi pohdinta, että jotain muutakin olisi kiva kokeilla. Valinta osui silloin myyntityöhön ja nyt hän opiskelee liiketaloutta Laureassa.

– Olen saanut liiketalouden opinnoista paljon tukea myynnin osaamiseen ja koulu on samalla tarjonnut paljon täysin uusia oppeja, Niko Kajander kuvailee.
– Samalla opinnoissa on tullut vastaan kokonaan uusia aiheita, kuten vaikkapa projektijohtaminen. Siitä oppiminen on ollut mielenkiintoista.

Paljon ryhmätyöskentelyä pienryhmissä

Laurean verkko-opinnoissa opetusta on pääosin arki-iltaisin ja tämä on sopinut Niko Kajanderin arkeen hyvin. Työpäivän päätyttyä hän osallistuu luennoilla ja tekee opintoja iltakahdeksaan. Viikonloppuisin hän on aikatauluttanut opiskelua lyhyempiin annoksiin.

– Luentojen lisäksi opiskeluun kuuluu meillä paljon ryhmätehtäviä, joita teemme pienryhmissä, Niko kertoo.
– Vaikka verkko-opiskelusta puuttuu normaalin päiväopiskelun sosiaalinen aspekti, ei verkko-opiskelukaan ole aivan yksinäistä puurtamista. Olen tykännyt todella paljon siitä, miten jakaannuimme opintojen alussa pienryhmiin, joissa sitten tehdään ryhmätöitä yhdessä ja toisaalta jaetaan ajatuksia.

Kajander painottaa kuitenkin, että kokonaan verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta aivan erityistä itseohjautuvuutta ja omasta etenemisestä vastuun kantamista. Ennen opintoihin hakemista on hyvä pohtia, millainen on itselleen hyvä tapa opiskella.

Tavoitteet tuovat opiskelumotivaatiota

Ennen tradenomiopintojen aloittamista, Niko muistaa pohtineensa, miten hän tulisi pärjäämään ammattikorkeakouluopinnoissa – varsinkin kokopäiväisen työn ohessa. Ilokseen hän on kuitenkin huomannut, miten keskittyminen ja motivaatio opintojen suorittamiseen on nyt aivan eri tasolla kuin aiemmin.

– Nyt mielessä on koko ajan tavoite, mihin haluan mennä opinnoissa ja uralla. Samalla myös pyrin sellaisiin arvosanoihin, mistä voin olla ylpeä eli vitosesta lähdetään aina liikkeelle, Niko sanoo.
– Oma sisäinen motivaatio on todella tärkeä. Samalla haluan myös antaa ison kiitoksen opiskelutovereille ja hyville tiimeille, joilta olen saanut lisävirtaa opintoihin.

Tutustu verkko-opiskeluun Laureassa

Hae suomenkielisiin koulutuksiimme kevään toisessa yhteishaussa 13.–27.3.2024. Voit tutustua haussa oleviin koulutuksiimme täällä.