”TKI-polkuopinnot olivat palkitseva hyppy syvään päähän”
Aki Eskelinen on hyödyntänyt polkuopintojen mahdollisuutta sekä AMK- että YAMK-opinnoissa.
Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskelemaan on mahdollista päästä myös muilla tavoin, kuin perinteisesti yhteishaun kautta. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio (TKI) polkuopinnot ovat yksi reitti tähän. Polkuopinnoilla tarkoitetaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden aikana on mahdollista edetä tutkinto-opiskelijaksi keräämällä riittävästi opintopisteitä. Opintopisteiden kerryttämisen jälkeen opiskelijalle aukeaa mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.
Aki Eskeliselle polkuopinnot ovat tuttuja. Ensimmäisen kerran hän hyödynsi tätä mahdollisuutta hakiessaan AMK-opintoihin vuonna 2013. Myöhemmin myös ylempi ammattikorkeakoulu alkoi kiinnostaa:
— Silloin kun suunnittelin ammattikorkeakouluopintoja, olivat polkuopinnot juuri tulleet tarjolle. En ollut aiemmilla kerroilla päässyt lukiopapereillani etenemään hakuprosessissa, joten hakeuduin polkuopintoihin. Riittävän opintopistemäärän jälkeen pääsin erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi, Aki kertoo.
Aki valmistui sosionomiksi vuonna 2016. Opintojen jälkeen hän lähti työelämään.
— Työskentelin jo opintojen aikana rikosseuraamuslaitoksella ja jatkoin töitä siellä myös valmistumisen jälkeen. Sen jälkeen olen työskennellyt sijaishuollossa ja perhetyössä. Tällä hetkellä toimin Humana avopalveluissa perheohjaajana ja ammatillisena tukihenkilönä.
Hankkeiden kanssa työskentely opettaa paljon
Muutaman vuoden työskenneltyään Akista tuntui, että on aika syventää omaa osaamista. Hän alkoi harkita ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Myös tällä kertaa polkuopinnot tuntuivat omalta vaihtoehdolta.
— Päätin hakea opiskelemaan polkuopintojen kautta. Laureasta ehdotettiin minulle TKI-polkuopintoja ja päätin tarttua tilaisuuteen, Aki kertoo.
TKI-opinnoissa tutkinnon täydentävät opinnot suoritetaan jonkin Laurean hankeen parissa. Hankkeita on vuosittain käynnissä monipuolisesti eri aloilta. Polkuvuotensa aikana Aki pääsi mukaan digisyrjäytymistä torjuvaan DigiIn-hankkeeseen:
— Hanketta varten teimme kirjallisuuskatsauksen. DigiInin lisäksi pääsin mukaan kartoittamaan parasta ratkaisua Laurean uudelle portfolioalustalle, sekä kehittämään TKI-toiminnan tulosten linkittämistä korkeakoulujen opetukseen.
Hankkeiden kanssa työskentely vaatii Akin mielestä itseohjautuvuutta:
— Hankkeiden kanssa työskennellessä on itse oltava yhteydessä yhteistyökumppaneihin ja selvitettävä asiat. En ole aiemmin työskennellyt hankkeiden parissa tällä tasolla, ja se on ollut todella opettavaista.
Hyppy syvään päähän
Tällä hetkellä Aki Eskelinen opiskelee sosiaalisten alojen asiakaslähtöisen kehittämisen YAMK-ohjelmassa. Hänen mielestään parasta opinnoissa ovat olleet kontaktipäivät:
— Meillä on kuukaudessa noin 3-4 kontaktipäivää, jonka aikana tehdään töitä kampuksella. On myös mukava tavata muita opiskelijoita, ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia alasta. Muuten opiskelu on aika itsenäistä.
Akin mielestä TKI-polkuopiskelu on palkitsevaa, mutta tuntui aluksi hypyltä suoraan syvään päähän:
— Hyppy ammattikorkeakoulusta ylempään ammattikorkeakouluun tuntui aluksi aika haastavalta, varsinkin TKI-puolella. Vastaan tuli hirveästi uusia termejä ja asioita, joihin piti tutustua kunnolla. Tähän voi varmasti vaikuttaa se, että TKI-opinnoissa tehdään syventävät opinnot ensimmäisenä hankkeiden parissa, ja niihin valmistavat ydinopinnot tutkinto-opiskelijaksi päästyä, Aki pohtii
Polkuopinnot vaativat hänen mukaansa valmiutta sitoutua opiskeluun sekä ahkeruutta:
— Itse opiskelen myös töiden ohella. Varsinkin silloin kannattaa tiedostaa, että opiskelu vaatii töitä.
Aki suosittelee polkuopintoja kaikille ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta kiinnostuneille.
— Erityisesti, jos on kokemusta hankkeista ja projekteista ja on kiinnostusta niihin, suosittelen TKI-polun harkitsemista.