Siirry sisältöön

Sosionomialumni Katariina palasi Laureaan erikoistumiskoulutukseen: ”Tavoite on kehittyä nykyisessä työssä”

Katariina Koivisto valmistui sosionomiksi Laureasta vuonna 2019 ja työllistyi heti viimeiseen harjoittelupaikkaansa.

Katariina Koivisto valmistui sosionomiksi Laurean englanninkielisestä koulutuksesta keväällä 2019, jonka jälkeen hän sai vakituisen työpaikan opintojensa viimeisen harjoittelun kautta. Alkuvuodesta 2021 hän palasi Laureaan mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen, jota hän suorittaa työnsä ohessa. Tavoitteena on oppia mahdollisimman paljon aiheesta, jotta hän voi kehittyä nykyisessä työssään.

- Parasta opiskelussa on päästä taas kuulemaan eri alojen ihmisten näkökulmia ja mielipiteitä sekä oppimaan uutta. Varmasti tulen hyötymään tästä koulutuksesta paljon omaa työtä ajatellen, Katariina pohtii.

”Sosionomiopinnot ovat todella laajat”

Katariina haki opiskelemaan suoraan lukiosta, ja nappasikin opiskelupaikan Laurean englanninkielisestä sosionomikoulutuksesta ensimmäisellä hakukerralla. Opinnoista parhaiten on jäänyt mieleen opiskelijavaihto Roskildessa, Tanskassa. Tämän lisäksi sosionomiopinnoista nousevat päällimmäisenä mieleen työharjoittelut sekä erilaiset projektit. Vielä opiskeluaikana Katariinalle ei ollut selvää, mihin hän suuntautuu urallaan.

- Sosionomiopinnot ovat todella laajat ja vaihtoehtoja on monia. Opiskeluaikoina elin päivä kerrallaan, kertoo Katariina.

Opintojen viimeisellä harjoittelujaksolla hän ymmärsi haluavansa töihin lastensuojelun ja erityisesti perheiden pariin. Tästä harjoittelupaikasta poikikin vakituinen työpaikka.

- Eniten hyötyä uralla on ollut työharjoitteluista, sillä sitä kautta pääsin nykyiseen työhöni. On ollut ehdoton etu päästä työharjoitteluiden kautta tutustumaan erilaisiin paikkoihin ja löytämään se oma juttu, Katariina kertoo.

Perheohjaaja tukee arjessa

Katariina on nyt työskennellyt 1,5 vuotta vakituisena perheohjaajana Familarilla lastensuojelun avohuollossa perhekuntoutusyksikössä. Yksikössä on viisi perhepaikkaa ja kuntoutus toimii ympärivuorokautisesti.

- Työnkuvani perheohjaajana on todella monipuolinen. Tärkein työtehtäväni on perheiden tukeminen arjessa. Toimimme aina perheiden tarpeista lähtöisin kohti heidän tavoitteitaan, Katariina kertoo.
- Parasta työssä ovat arjen kohtaamiset ja perheiden kanssa oleminen.

Työssä vaaditaan erityisesti paineensietokykyä, vuorovaikutustaitoja ja intohimoa. Työympäristö on moniammatillinen, ja Katariina korostaakin, että on tärkeä oppia hyödyntämään omaa tiimiä ja mennä mukavuusalueen ulkopuolelle:

- Meillä on tiimissä sosionomeja, sairaanhoitajia ja perheterapeutteja – on ollut suuri rikkaus päästä kuulemaan eri näkökulmia.

Avoimin mielen erikoistumiskoulutukseen

Tulevaisuudessa Katariinan tavoite on kehittyä työssään perheohjaajana. Hän aloitti vuoden alussa Laurean mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumisopinnot, jotka kestävät vuoden ja kattavat 30 opintopistettä.

- Olen lähtenyt opiskeluun avoimin mielin. Haluan oppia kaikesta mitä tähän koulutukseen kuuluu. Erityisesti minua kiinnostaa mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmä sekä hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi, Katariina kertoo.

Katariina kertoo kokemuksestaan, että alan opinnot vaativat oma-aloitteisuutta, organisaatiotaitoja ja kykyä tulla toimeen ihmisten kanssa. Kenen sitten kannattaisi miettiä sosionomin uraa?

- Suosittelen sosionomin opintoja jokaiselle, joka on kiinnostunut työskentelemään ihmisten parissa ja edistämään tasavertaisuutta, Katariina sanoo.

Tutustu Laurean sosionomiopintoihin

Katariinan haastattelun näet videolta.

Alumnihaastattelu: Katariina