Siirry sisältöön

Restonomiopiskelija Jaakko: “Urheilu-uran ja opiskelun yhdistäminen onnistuu”

Opiskelijahaastattelussa Laurean markkinointiharjoittelija ja restonomiopiskelija Jaakko Vähämaa.

Restonomikoulutuksessa opiskelijoita yhdistävät usein kiinnostus matkailuun ja ravintola-alaan. Laurean kolmannen vuoden restonomiopiskelija Jaakko Vähämaa onkin kokenut reissaaja ja lisäksi intohimoinen squashpelaaja. 

- Squashin kansainvälisyyden ansiosta olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että olen päässyt vierailemaan 38 maassa ja tavannut mahtavia ihmisiä eri kulttuureista. 
- Matkailualan koulutus herätti huomion yhteishakulistassa, koska ajattelin että siitä saatan jotain omien kokemuksieni pohjalta tietääkin.

Opiskelua urheilun ehdoilla

Mäkelänrinteen urheilulukiosta valmistunut Jaakko on squashin pelaamisen lisäksi ehtinyt opiskella Helmi liiketalousopistossa, jota ei kuitenkaan kokenut omaksi jutukseen, sekä käydä Lahden urheilukoulun, jossa hänen oli mahdollista yhdistää varusmiespalvelus ja aktiiviurheilu. 

Varusmiespalveluksen jälkeen Jaakko päätti kokeilla rahkeitaan ammattiurheilijana ja ehti kiertää maailmaa squashin ammattilaisjärjestön kanssa yli kolme vuotta ennen Laureaan hakemista.  

- Vuoden 2016 alussa mielessä painanut epävarmuus tulevaisuudesta, ja osittainen paikalla junnaaminen urheilullisesta näkökulmasta saivat ajattelemaan squashuran jälkeistä elämää.

Jaakko on ollut tyytyväinen päätökseensä jatkaa opiskelua. Hän myöntää kuitenkin, että kuvitelma itsestä jonkinlaisena matkailualan tietäjänä haihtui melko nopeasti opintojen aloittamisen jälkeen, mutta toteaa oikean asenteen olleen ratkaiseva tekijä opintojen sujumisen kannalta. 

“Parasta opiskelussa on projektimuotoinen työskentely”

- Erityisen antoisaa on ollut muiden opiskelijoiden kanssa toimiminen. Omat vuorovaikutustaidot ovat kehittyneet samalla kun on päässyt tutustumaan matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtumajärjestämisen toimeksiantoihin, Jaakko kehuu. 
- Oikeiden toimeksiantojen puurtaminen ja tieto siitä, että omalla panoksellaan pystyy oikeasti vaikuttamaan positiivisesti yrityksen toimintaan tuo tarkoituksenmukaisuutta työskentelyyn ja lisää huolellisuutta tehtävien viimeistelyissä.

Koska koulutuksessa painotetaan projektioppimista, tenttejä on normaalia vähemmän. Tämä oli Jaakolle iloinen yllätys.

- Tentittömyys on tehnyt opiskelusta stressittömämpää. Opiskelujen ohella olen myös pystynyt jatkamaan squashuraani ja pysynyt toistaiseksi miesten maajoukkueessa, vaikkakin harjoitusmäärät ovat muutaman vuoden takaisesta tippuneet. 
- Eli myös urheilu-uran yhdistäminen opintoihin onnistuu, jos on valmis tekemään uhrauksia elämän muilla osa-alueilla ja osaa aikatauluttaa päivänsä riittävän tehokkaasti.

Matkusteluakaan ei ole tarvinnut opintojen takia unohtaa.

- Voin vahvasti suositella vaihto-opiskelijaksi lähtemistä. Vietin viime syyslukukauden yhdessä Laurean kumppanikouluista, Tecnológico de Monterreyssä, joka on yksi Meksikon arvostetuimmista yksityisistä korkeakouluista.
- Meksikossa suoritin kansainvälisen bisneksen opintoja, jolla laajensin osaamistani liiketalouden suuntaan, sekä espanjan kielen kurssin.

Harjoittelujaksoilla työelämä tutuksi

Restonomikoulutukseen kuuluu vähintään kaksi harjoittelujaksoa, joista toinen suoritetaan Laurean Leppävaaran kampuksen opetusravintolassa.

- Harjoittelut opetusravintolassa tutustuttivat meidät á la carteen ja suurkeittiöympäristöön ja niiden ympärillä pyöriviin asioihin. Tehtävät olivat todella monipuolisia asiakaspalvelusta ruoan valmistukseen ja tarjoilemiseen. 
- Bar Laurean harjoittelujen kohokohtana on toisena vuonna suoritettava flow-viikko, jossa ryhmä saa viikoksi hallittavakseen á la carte -ravintolan. Ryhmän tehtävänä on ravintolan teeman ja ruokalistan suunnittelu, raaka-aineiden ja ruokailuympäristön somisteiden budjetointi sekä teemaviikon markkinointi. Teemaviikosta vastuussa olevat ryhmät kilpailevat leikkimielisesti asiakasmäärillä.

Myös toisen harjoittelujakson Jaakko suorittaa Laureassa, tällä kertaa markkinointiharjoittelijana. Jakson aikana hänen päävastuualueenaan on kouluvierailukiertueesta vastaaminen.

Työharjoittelun lisäksi jäljellä on enää opinnäytetyön tekeminen. 

- Muutama mielenkiintoinen ja tulevaisuuden kannalta hyödyllinen kurssi olisi kuitenkin tarkoitus vielä kevään aikana suorittaa, Jaakko toteaa ja mainitsee ainakin matkailumarkkinoinnin ja hotel management -opintokokonaisuudet.

- Ensisijainen tavoitteeni on valmistua vuoden loppuun mennessä. Myös ylemmät AMK-opinnot kiinnostavat, joten saatan hakea niihin, kun sen aika tulee.  

Tutustu tarkemmin palveluliiketoiminnan koulutukseen.