Siirry sisältöön

Restonomialumni Hieu: ”Ole aktiivinen harjoittelupaikkaa etsiessä”

Hieu Luong työskenteli Ravintola Factory Kampissa opintojensa aikana.

Hieu Luong ja Factory Kampin ravintolapäällikkö Satu Paronen.

Hieu Luong valmistui Laurean englanninkielisestä Hospitality Management and Service Design -koulutuksesta joulukuussa 2020. Opintojensa aikana hän suoritti harjoittelun BarLaureassa sekä työskenteli Ravintola Factory Kampissa. Hieu kannustaa muita kansainvälisiä opiskelijoita olemaan aktiivisia ja rohkeita työpaikkaa etsiessä.

- Jos koputat oveen, se saattaa aueta, Hieu toteaa.

Hieu uskoo, että mitä dynaamisempi työympäristö on, sen parempi tiimi. Hän haluaa kannustaa yrityksiä palkkaamaan kansainvälisiä opiskelijoita, sillä se hyödyttää myös yritystä.

- Monimuotoisuuden myötä erilaiset näkökulmat auttavat ratkaisemaan työn tuomia haasteita, Hieu pohtii.

”Lähetä sähköpostia ja kysy suoraan”

Opinnoista Hieulle jäi erityisesti mieleen harjoittelujakso BarLaureassa, jonka myötä hän saikin työpaikan Ravintola Factory Kampista. Factoryssa hänen työtehtäviinsä kuului aamiaisen, salaattibaarin ja lounasbuffetin valmistelu.

- Olin onnekas. Ennen Factoryssa työskentelyä minulla ei ollut paljoa kokemusta ruoanvalmistuksesta. Olen onneksi nopea oppimaan ja sain paljon tukea ihmisiltä ympärilläni, Hieu kertoo.

Hieu vinkkaa, että monia harjoittelu- ja työpaikkoja ei mainosteta netissä, ja siksi on tärkeää olla aktiivinen paikkoja hakiessa:

- Älä pelkää, vaan ole aktiivinen etsiessäsi harjoittelupaikkaa. Lähetä sähköpostia ja kysy suoraan. En esimerkiksi tiennyt, että Factory rekrytoi, ja ajattelin että he rekrytoivat vain suomenkielisiä ihmisiä. Kuinka väärässä olisinkaan voinut olla!

Hieu korostaa, että Factoryssa työtiimissä on ihmisiä monista eri taustoista, mutta tiimi on perheen kaltainen – ihmiset tukevat toisiaan ja pitävät hauskaa työssään.

- Bar Laureassa ja Factoryssa opin tekemään töitä ihmisten kanssa. Työskentely olisi mahdotonta, jos kaikki keskittyisivät vain itseensä. Kun on tiimipelaaja ja tuntee tiiminsä, työ sujuu.

Monimuotoisuus tuo uusia tuulia työpaikalle

- Suomessa ehkä liikaa painotetaan suomen kielen tärkeyttä. Itse näen, että se on vain pieni kynnys, eikä välttämättä edes sellainen, Ravintola Factoryn Satu Paronen kommentoi.

Hieu Luongin opiskeluaikainen työpaikka Ravintola Factory Kamppi on ravintolakokonaisuus, johon kuuluu lounas, iltabistro, catering sekä kokouspalvelut. Ravintolapäällikkö Satu Paronen kertoo, että Factorylla panostetaan kansainvälisten harjoittelijoiden ja työntekijöiden palkkaamiseen ja halutaan myös rohkaista muita yrityksiä samaan.

- Monimuotoisuus ja monikulttuurisuus rikastaa työyhteisöä ja se on nykyään myös kilpailuvaltti yritykselle, Satu pohtii.
- Kielitaito lisääntyy, nähdään uusia mahdollisuuksia ja tapoja työskennellä, tulee uusia innovaatioita ja ideoita. Lisäksi muiden kulttuurien arvostus ja suvaitsevaisuus lisääntyy.

Kansainvälisiä opiskelijoita hän kannustaa olemaan rohkeasti yhteydessä työnantajiin harjoittelu- tai työpaikkaa etsiessä.

- Meilläkin Factory-ravintoloissa monet ovat astuneet ovesta sisään ja kysyneet paikkaa – ja monelle on löytynytkin, Satu kertoo.

Katso Satun ja Hieun haastattelut videolta:

Kokemuksia Laureasta: Restonomialumni Hieu