Siirry sisältöön

Liiketalouden opiskelija Lam Nguyen korostaa verkostoitumisen tärkeyttä

Lam Nguyen löysi työharjoittelupaikkansa opiskeluaikana luomiensa verkostojen kautta.

Service Business Management Degree -ohjelmassa opiskeleva Lam Nguyen viettää viimeistä vuottaan Laureassa. Opintonsa Lam aloitti restonomiopintojen parissa, unelmanaan työskennellä eri ravintoloissa ympäri maailmaa. Liiketalous kuitenkin veti puoleensa ja Lam päätti siirtyä liiketalouden opiskelijaksi.

- Huomasin, että minua kiinnosti suuresti perehtyä liikemaailman haasteisiin ja auttaa yrityksiä ratkaisemaan niitä. Se on kuin suuri palapeli, Lam hymyilee.

Lam kokee, että on saanut Laureassa hyvät mahdollisuuden kehittää itseään, keskittyä intohimoihinsa ja rakentaa uraansa. Tästä esimerkkinä hän mainitsee opintojen aikana yritysten kanssa tehdyt projektit:

- Erityisesti nautin LEAN Implementation -projektista. Sain mahdollisuuden työskennellä läheisesti kokeneiden ammattilaisten kanssa. Heidän avullaan sain ratkaista todellisia bisnesongelmia, opin lisää suomalaisesta työkulttuurista sekä verkostoiduin tehokkaasti, Lam kertoo

Verkostoja kannattaa hyödyntää rohkeasti

Lam on kokenut, että opinnot ovat valmistaneet häntä hyvin työharjoitteluita varten. Hän on opintojensa aikana suorittanut kaksi harjoittelua, kummatkin konsulttialan yrityksissä.

- Ensimmäisen harjoitteluni suoritin pienemmässä yrityksessä, joka on erikoistunut strategiapalveluihin. Toisessa harjoittelussa tehtäväni oli toimia toimitusjohtajan tukena ja auttaa häntä hahmottelemaan uutta bisnesmallia. Lisäksi avustin markkinointitutkimuksen tekemisessä.

Lam kertoo, että sai kummatkin harjoittelupaikkansa opiskelujen aikana luotujen verkostojen kautta.

- Joko olen tuntenut toimitusjohtajan tai muun yrityksessä työskentelevän henkilön entuudestaan, tai olen hyödyntänyt opiskelijaprojekteissa luotuja kontakteja. Omia verkostoja kannattaa hyödyntää rohkeasti. Uskon, että luomiemme verkostojen aktiivinen hyödyntäminen kannattelee vielä valmistumisen jälkeenkin.

Työharjoitteluiden lisäksi verkostoja voi kasvattaa erilaisissa työelämätapahtumissa ja opiskelijatoiminnassa. Lam on ollut opintojensa aikana aktiivisesti mukana Laurea Entrepreneurship Societyn toiminnassa ja toiminut vapaaehtoisena teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa. Nämä kokemukset auttoivat häntä viemään oppimansa asiat käytäntöön.

- Opiskelijatoiminta ja tapahtumiin osallistuminen ovat loistava mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja oppia alan parhailta, Lam vinkkaa.

Kansainvälistyvä työelämä tarvitsee kansainvälisiä osaajia

Kummatkin harjoittelut ovat jääneet Lamin mieleen positiivisena kokemuksena:

- Minut otettiin vastaan todella hyvin. Harjoittelupaikoissani suurin osa materiaaleista oli englanniksi, joten työskentely oli helppoa. Tarpeen tullen kääntämisessä autettiin ja työtä pystyi tehdä englannin kielellä, Lam selittää.

Hän haluaa oppia Suomea, mutta tietää, että se vaatii paljon aikaa ja vaivaa.
Lam kertoo kummankin yrityksen olevan hyvin kansainvälisiä. Hän toivookin, että yritykset palkkaisivat enemmän kansainvälisiä opiskelijoita:

- Elämme globaalissa maailmassa, jossa yritykset toimivat useassa maassa. Yhteyksiä luodaan nopeasti ja englanti toimii yhteisenä kielenä. Myös tutkimusten mukaan yritys, jossa on kansainvälinen ja moninainen työyhteisö, myös tuottaa enemmän.

Katso Lamin haastattelu videolta.

Kokemuksia Laureasta: Liiketalouden opiskelija Lam Nguyen