Siirry sisältöön

Liiketalouden opiskelija Anne: "Opinnoissa kootaan omaa pääomaa"

Tradenomiopiskelija Anne Paavilainen kannustaa pitkäänkin työelämässä olleita hakeutumaan rohkeasti uusien opintojen ääreen. Oman urapolkunsa hän on löytänyt monipuolisten liiketalouden opintojen myötä.

Liiketalouden opiskelija Anne Paavilainen: Opinnoissa kootaan omaa "pääomaa"

Anne Paavilainen on tradenomiopiskelija, jolla on taustallaan jo useampi tutkinto ja ammatti: hän on ylioppilas, verhoilija, merkonomi, kosmetologi ja yrittäjä. Korkeakouluopintojen pariin Anne suuntasi pohdittuaan uravalmentajan kanssa omia tavoitteitaan ja sitä, mitä elämältään toivoo. 

– Silloin kirkastui ajatus siitä, että haluan päivätyön ja että minulla olisi yksi työ. Siitä lähdin miettimään, minkälaista työtä haluan tehdä ja mikä minua kiinnostaa.

Merkonomitutkinto, kokemukset toimisto- ja asiakaspalvelutöistä sekä vapaa-ajan luottamustoimista viitoittivat polkua kohti liiketaloutta ja tradenomin tutkintoa. 

Omannäköinen polku

Anne on huomannut, että aikaisemmista tutkinnoista ja työkokemuksesta on ollut hyötyä myös liiketalouden opinnoissa. Hän on päässyt soveltamaan oikeastaan kaikkea karttunutta työkokemustaan: myös sellaista, jota ei ennalta olisi uskonutkaan. 

– Samalla tuntuu siltä, että tällä koulutuksella voi tehdä paljon. Liiketalouden opinnot ovat tosi monipuoliset, Anne kertoo. 

Opiskelun joustavuus ja opettajilta saatu tuki ovat auttaneet Annea yhdistämään koulun ja alkuvuonna aloitetun myyntiassistentin työn. Sekä koulun että työpaikan kannustavassa ilmapiirissä hän on saattanut rakentaa omannäköisiä opintoja kohti tutkintoa. 

Annen oma kiinnostus on löytynyt taloushallinnon puolelta. Sen, ettei kaikkien tarvitse kulkea opinnoissa samaa polkua, Anne näkee mahdollisuutena ja vahvuutena: silloin jokainen voi kasvaa omien kiinnostusten mukaiseksi ammattilaiseksi.

Uusien opintojen aloittaminen vaatii paljon mutta antaa enemmän

Opintoihin hakeminen ja niiden aloittaminen ei välttämättä ole ihan helppo juttu pitkään työelämän puolella olleelle. Pääsykokeisiin treenaaminen ja kurssien sisältöihin etukäteen valmistautuminen toivat Annelle varmuutta. Opintojensa alussa Annen täytyi myös opetella taas keskittymään ja pysähtymään läppärin äärellä; kun on pitkään painanut vain menemään töitä, se vaatikin totuttelua. 

Anne kuitenkin rohkaisee työelämässä olevia mutta uusia opintoja harkitsevia uskaltamaan: 

– Tässäkin vaiheessa voi opiskella uudet ammatin ja olla tosi kovaa kamaa siinä mielessä, että on jo ehtinyt kerryttää tietotaitoa ja osaamista monella tavalla.

Anne on huomannut, miten oma osaaminen on opiskelun myötä sekä syventynyt että monipuolistunut entisestään. Hän toteaa, että opinnoissa kootaan ennen kaikkea omaa "pääomaa”, jonka avulla voi löytyä juuri niitä itseään innostavia asioita. Omien kiinnostuksenkohteiden löytäminen ja seuraaminen on Annen mielestä tärkeä lähtökohta onnistuneen ja mielekkään työuran luomisessa: 

–  Kun uskoo itseensä ja on tehnyt sellaisia asioita, jotka itseään kiinnostavat, niin lopulta se omalta tuntuva työpaikka tulee vastaan, sen ansaitsee ja saa.

Näin Annelle itselleen on jo opintojen aikana käynyt. Samalla hän on luottavaisella mielellä myös tulevaisuudestaan tradenomiksi valmistumisen jälkeen.