Siirry sisältöön

Opiskelijat ideoivat kiertotalouden palvelumalleja Touchpointille

Ekologisia työvaatteita valmistavan Touchpointin toimeksianto haastoi opiskelijat kehittämään ratkaisuja työvaatteiden leasingiin.

Opiskelijat Niina Härkönen, Markus Kasperi ja Julia Taari.

Miten työvaatteiden leasing-palvelusta voitaisiin tehdä yritysasiakkaalle mahdollisimman helppoa ja kustannustehokasta, mutta samalla mahdollistettaisiin vaatteiden vastuullinen kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö? Muun muassa näitä kysymyksiä saivat Laurean opiskelijat pohdittavakseen, kun he kehittivät ratkaisuja ekologisia työvaatteita valmistavan Touchpoint-yrityksen toimeksiantoon.

Touchpoint on suomalainen, vuonna 2008 perustettu yritys, joka suunnittelee ja valmistaa ekologisia työvaatteita. Muun muassa ravintola- ja hoitotyössä käytettäviä vaatteita valmistaessaan yritys pyrkii käyttämään materiaaleja mahdollisimman tehokkaasti ja hyödyntää kierrätysmateriaaleja.

-    Halusimme antaa opiskelijatiimeille lavean toimeksiannon ajatella ns.  out-of-the-box meidän työvaatteiden leasing-ratkaisuihin liittyen. Opiskelijat olivatkin ottaneet haasteeseen keskenään hyvin erilaisia lähestymiskulmia, mikä oli minusta erittäin tervetullutta, kuvailee Touchpointin toimeksiantoa yrityksen toimitusjohtaja Outi Luukko.

”Mielenkiintoinen toimeksianto”

Laurean Leppävaaran kampuksella toteutetulle Service Design –opintojaksolle osallistui opiskelijoita useasta eri koulutuksesta ja mukana oli myös Laureassa opiskelevia vaihto-opiskelijoita. Syyslukukaudella käynnissä ollut opintojakso huipentui perjantaina 7. joulukuuta, kun opiskelijatiimit esittelivät ideoitaan toimeksiantajalle.

Palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen opiskelijatiimit olivat kehittäneet viisi erilaista ratkaisua Touchpointille. Ideoissa oli kehitelty muun muassa erilaisia mobiilisovelluksia, brändi-ilmettä ja verkkosivuja sekä ekologisia kuljetus- ja pakkausratkaisuja.

Liiketalouden opiskelijat Niina Härkönen ja Julia Taari sekä tietojenkäsittelyn opiskelija Markus Kasperi olivat mukana tiimissä, joka ideoi palvelua työvaatteiden leasingiin oppilaitoksissa.

-    Tämä oli mielenkiintoinen opintojakso ja toimeksianto. Oli kiva kehittää yhdessä ideaa, joka tuntui sellaiselta, mikä oikeasti voisi tulla yrityksessä käyttöön, opiskelijakolmikko kuvailee.
-    Alusta lähtien meillä oli myös loistava ilmapiiri ryhmässä. Työ ei tuntunut väkisin vääntämiseltä, vaan kaikilla tiimiläisillä syntyi hyviä ideoita koko projektin ajan.

”Ennakkoluulottomia ideoita opiskelijoilta”

Ideoiden esittelyn jälkeen toimitusjohtaja Luukko kiitti opiskelijoita hyvistä ideoista. Hän oli myös tyytyväinen opiskelijoiden työskentelyyn projektissa:

-    Opiskelijat olivat selvästi hyvin motivoituneita ja suhtautuivat vakavasti toimeksiantoon. Työskentelystä näkyi, että työhön oli heittäydytty täysillä mukaan ja panostettu sen mukaisesti, Luukko kuvailee.

Touchpoint on tehnyt aiemminkin yhteistyötä opiskelijoiden kanssa ja he toimivat myös yhtenä yhteistyökumppanina, kun Laurea järjesti restonomiopiskelijoiden valtakunnalliset RESTO-kilpailut viime keväänä.

-    Parhaimmillaan opiskelijoiden kanssa toteutetut projektit tuovat toimeksiantajalle uusi näkökulmia, joita emme itse olisi osanneet välttämättä ottaa huomioon. Opiskelijat eivät ole samalla tavalla sisällä meidän toiminnassa, joten he osaavat ennakkoluulottomasti etsiä uusia näkökulmia, hän jatkaa.

Lisätietoja: