Siirry sisältöön

Startup-opintojaksot Laureassa: ”Turvallinen ympäristö kokeilla ja onnistua”

Yrittäjyysosaamisen opintojaksoilla Laurean opiskelijat kehittivät omia liikeideoitaan.

Startup-opintojakson opiskelijat ja ohjaajat sekä päätöstilaisuuden pitchauksia arvioineet tuomarit yhteiskuvassa Otaniemen kampuksella.

​Uutinen 13.4.2017

20 eri alojen opiskelijaa osallistui kevään aikana Otaniemen ja Leppävaaran kampuksilla toteutettuihin yrittäjyysosaamisen opintojaksoille. Kevään yrittäjyysosaamisen kokonaisuus oli kaksiosainen; opiskelijat saivat valita joko yritysidean kehittämiseen keskittyvän Idea Startup -opintojakson tai jo pidemmälle ehtineen idean konkretisointiin liittyvän Business Startup -opintojakson.

Opintojaksoilla opiskelijat saivat ohjausta opettajien lisäksi vierailevilta luennoitsijoilta ja yrittäjyysasiantuntijoilta. Kevät huipentui päätöstilaisuuteen keskiviikkona 11. huhtikuuta, jossa opiskelijat pitchasivat liikeideansa tuomariraadille. Tuomaristossa opiskelijoille palautetta antoivat yrittäjä Jaana Pylvänen, Laurean alumni ja yrittäjänä itsekin toimiva Anna Grinberg sekä LaureaES:n puheenjohtaja Suvi Lehtonen ja hallituksen jäsen Jesse Korhonen.

Ideaa eteenpäin yhdessä ryhmän kanssa

Yksi ideavaiheen opintojaksolle keväällä osallistuneista opiskelijoista oli toista vuottaan liiketaloutta opiskeleva Heidi Kontola. Hän toimii jo tällä hetkellä yrittäjänä ja hänen Sirkus Max&Morits -yrityksensä toteuttaa muun muassa sosiaalisen sirkuksen toimintaa kehitysvammaisille nuorille sekä opetusta sirkuksen perusteista.

- Tässä ohessa minulle on syntynyt ajatus toiminnasta, jossa tuettaisiin lapsia ja perheitä liikkumaan enemmän sirkuksen keinoin. Tätä ideaani halusin lähteä kehittelemään eteenpäin Idea Startup -opintojaksolla, Heidi kertoo.

Tärkeimpänä antina opintojaksolta Kontola nostaa esiin opiskelijaryhmän tuen:

- Jokainen katsoo ideaansa aina omasta näkökulmastaan. Mutta kun omasta ideastaan kertoo muille ihmisille, joilla ei välttämättä ole mitään kosketuspintaa sirkukseen, syntyy aina hyviä oivalluksia viemään ideaa eteenpäin, hän kertoo.
- Pitchaukset ovat myös olleet hyviä. Muiden esityksiä kuuntelemalla saa aina paljon hyötyä itsellekin.

Konkreettisilla toimenpiteillä eteenpäin

Myös Business Startup -opintojaksolle osallistunut tradenomiopiskelija Saki Salomäki toimii opintojensa ohessa jo osa-aikaisena yrittäjänä. Opintojaksolta Saki haki konkreettisia toimenpiteitä ruokaan liittyvän yritysideansa eteenpäin viemiseen: tietoa rahoituksen hankkimiseen, apua potentiaalisimpien kohderyhmien tunnistamiseen sekä sparrausta myyntipuheen sisältöön

- Eniten lisäarvoa minulle tällä opintojaksolla toi vierailevan yrittäjyysasiantuntija Steven Ballianon luento aiheesta Customer testing, Saki kuvailee.
- Tärkeimmät opit liittyivät minun kohdallani siihen, miten potentiaalisia käyttäjiä haastattelemalla pääsisi kiinni asiakkaiden ydinongelmiin ja sitä kautta keinoihin, miten ongelmia voisi ratkaista oman palvelun avulla.

Syksyllä Salomäki on lähdössä opiskelijavaihtoon Kanadaan, jossa hän toivoo saavansa lisäboostia yritysideansa kehittämiseen.

”Yrittäminen on kokeilemista”

Yrittäjyysopintojaksojen tavoitteena on antaa opiskelijoille mahdollisuus viedä omaa ideaansa askel kerrallaan kohti ajatuksesta kohti todellista yritystoimintaa. Yrittäjyysosaamisen opintojaksoille voi osallistua, vaikkei oma ykköstavoite olisikaan oman yrityksen perustaminen.

- Yrittäjyystaidoista on hyötyä minusta ihan jokaiselle riippumatta siitä, millaiselle urapolulle on suuntaamassa. Tärkeintä on yrittäjämäinen asenne, Heidi Kontola kuvailee.

Yrittäjyydestä kiinnostuneilta opiskelijoilta Kontola peräänkuuluttaa erityisesti rohkeutta kokeilla:

- Tämän tyyppiset opintojaksot ovat ihania, sillä ne tarjoavat opiskelijoille turvallisen ympäristön kokeilla ja onnistua. Paljon mieluummin käyn läpi vaikkapa pitchauksen karikot täällä kuin aidossa elämässä, hän tiivistää.

Lisätietoja: