Siirry sisältöön

Innovaatiot syntyvät avoimuudesta

USCO-hankkeen aamiaistilaisuudessa keskusteltiin avoimista innovaatioista.

Kuvassa professori Tim Minshall

Uutinen 28.9.2018

Tämän päivän maailmassa ei yksikään yritys - ei iso eikä pieni - pärjää enää yksin. Avoimuus on fundamentaalisen tärkeää, jos halutaan kehittää uusia innovaatioita. Tämä oli yksi kantava ajatus USCO-hankkeen innovaatioaamiaisella, joka kokosi runsaan joukon aiheesta kiinnostuneita Helsingin Hard Rock Caféhen keskiviikkona 5. syyskuuta.

Innovaatioaamiaisen keynote-puhujina kuultiin Cambridgen yliopiston professori Tim Minshallia sekä dosentti Marja-Liisa Mankaa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.


”Innovointi on kontaktilaji”

Laurean International Advisory Boardiin kuuluvan innovaatioprofessori Minshallin antoi puheenvuorossaan virikkeitä, miten yritysten innovaatioprosessia voitaisiin kehittää entistä avoimemmaksi ja ketterämmäksi. Minshallin mukaan keskusteluissa menevät usein sekaisin innovaatiot ja keksinnöt (englanniksi ’innovations’ ja ’inventions’):

-    Innovaatiot voivat olla yksinkertaisia oivalluksia tai tuttuja ideoita sovellettuna uusissa konteksteissa. Kriittisen tärkeää onnistuneissa innovaatioissa on kuitenkin aina asiakkaiden syvällisten tarpeiden ymmärtäminen, hän sanoi.

Professori Minshall korosti erityisesti avoimuuden merkitystä uusien innovaatioiden syntymisessä. Teknologia on yhä monimutkaisempaa, joten yksikään yritys ei pärjää enää yksinään ilman muiden apua. Siksi organisaatioiden on oltava entistä avoimempia kehittämään yhdessä muiden kanssa.

-    ’Innovation is a contact sport’ eli verkostoituminen kaiken a ja o, Minshall painotti.
-    Sosiaalinen kanssakäyminen, ihmisten tapaaminen ja ideoiden jakaminen ovat yksi tärkeimmistä asioista uuden luomisessa.


”Kippari säännöstelee painetta kuin höyrylaivassa”

Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka puolestaan toi keskusteluun näkökulman kaikkien työyhteisön jäsenten innovaatiopotentiaalin hyödyntämisestä. Mitä pitäisi tehdä, että ihmiset viihtyisivät työssään ja olisivat luovia, Manka kysyi.

-    Kaiken perustana on organisaatiokulttuuri. Tavoitteena on kehittymisen ajattelutapa, jossa yhteisön jäsenet haluavat oppia uutta, oppivat kritiikistä, jatkavat takaiskuista huolimatta ja kokevat kehittymisen tärkeäksi, hän sanoi.

Kiireisessä työelämässä uhkana on loppuunpalaminen, joten innovatiivisuuteen tarvitaan Marja-Liisa Mankan mukaan sopiva, positiivinen paine:

-    Aivan kuin höyrylaivassakin kippari säännöstelee höyryä. Koko ajan ei voida mennä täydellä höyryllä, sillä muuten moottori hajoaa. Sama pätee työssä viihtymiseen, Manka kuvaili.

Innovaatioaamiaisen järjesti Tampereen yliopiston ja Laurean USCO -projekti yhdessä Business Finlandin Liideri-hankkeen kanssa. USCO- eli Using Digital Co-Creation for Business Development -hankkeessa kehitetään suomalaisten yritysten valmiuksia digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Lue lisää www.uscoproject.fi

Tutkimusohjelma

Tutustu Palvelumuotoilu ja liiketoimintamallit -tutkimusohjelmaan

Laurean palveluliiketoiminnan tutkimus- ja kehittämistoiminta tarjoaa alustan palveluinnovaatioiden tutkimukseen, suunnitteluun, testaukseen, arviointiin, mallinnukseen, toteutukseen ja jalkauttamiseen.

Lue lisää tutkimusohjelmasta