Siirry sisältöön

BarLaurean grillikoulu: Ihanat grillatut jälkiruoat

BarLaurean grillikoulun viimeisessä osassa keskitytään jälkiruokiin.

BarLaurean grillikoulun grillatut mansikat.
Ihanan tahmaiset grillissä valmistetut liekitetyt mansikat voi tarjota suoraan kuumalta pannulta.

Oletko koskaan grillannut jälkiruokaa? Tänä kesänä on aika kokeilla. Leppävaaran kampuksen opetusravintolan BarLaurean grillikoulun viimeisessä osassa BarLaurean huippukokit jakavat parhaat grillatut jälkiruokaohjeet.

- Jälkiruokien grillaus on yleistyvää. On ymmärretty, ettei grilli ole pelkästään pihviä tai kalaa varten, vaan se on monipuolinen valmistusväline, josta tulee myös alkuruoat ja jälkiruoat helposti, kertoo palkittu restonomialan lehtori Henry Lybäck.

Aiemmissa grillikoulun osissa grillattiin mm. kalaa ja äyriäisiä sekä burgereita. Nyt on aika saada suut makeaksi. Jälkiruokien grillaus vaatii hieman suunnitelmallisuutta sekä luovuutta, mutta nämä vinkit hurmaavat heti kaikki herkkusuut. Ei kun kokeilemaan!

Liekitettyjä mansikoita ja raparperipiirakkaa

Grillikoulussa liekitetyt mansikat valmistuvat hiiligrillissä pannulla. Liekitykseen voi käyttää esimerkiksi triple sec -likööriä. Herkullisten mansikoiden salaisuus on se, että ne maustetaan piparminttuhunajalla sekä viherpippurilla. Sekaan puristetaan myös hieman appelsiinin mehua. Mansikoiden kanssa käsi kädessä kulkee tietysti kuohuva sekä vaniljajäätelö.

- Oikeastaan mitä tahansa marjoja voi valmistaa grillissä. Syksyn grillihetkiin vinkkaisin uuniomenat, jotka voi myös suoraan grillata, BarLaurean keittiömestari, pitkän ja maineikkaan uran omaava Jarmo Vähä-Savo sanoo.

Henry Lybäckin suosikki grillatuista jälkiruoista on vastaavasti leipäjuusto. Leipäjuuston voi iskeä suoraan grilliin, niin se saa hyvän pinnan. Leipäjuustoa paistetaan n. 3 minuuttia per puoli ja se nautiskellaan lakkahillon kanssa.

- Myös lakkahillon voi lämmittää, Henry Lybäck vinkkaa.

Grillikoulussa toiseksi jälkkäriksi valikoitui raparperipiirakka. Raparperipiirakka paistuu kaasugrillissä niin ikään pannulla. Valurautapannuun laitetaan voita, viipaloitua raparperia, fariinisokeria, kanelia ja päälle asetetaan kanneksi murotaikinalevy.

- Tämän voi tehdä myös omenasta tai päärynästä mainiosti, kertoo Jarmo Vähä-Savo.

Muista pitää kaasugrillin kansi kiinni, niin taikina kypsyy. Piirakan voi kipata pannulta suoraan tarjoilulautaselle.

piirakka1 (1 of 1).jpg

Raparperipiirakka kypsytetään grillissä pannulla ja kipataan sitten tarjoiluastialle. Herkun kruunaavat tuoreet vadelmat ja jäätelö.

piirakka2 (1 of 1).jpg