Siirry sisältöön

BarLaurean grillikoulu: Unohda makkarat ja maissi, tänä juhannuksena grillataan uusia makuja

Leppävaaran kampuksen opetusravintola BarLaurean grillikoulussa valmistetaan nyt ruokia, joita ei aina ole totuttu tekemään grillissä.

BarLaurean grillikoulussa grillataan jättikatkarapuja ja salaattia.
Jättikatkaravut kypsyvät halsterissa. Niiden kanssa voi tarjoilla grillattua salaattia ja taustalla hiiligrillissä kypsyvää kukkakaalia ja broccolinia.

Kesän grillikausi on parhaimmillaan, ja Leppävaaran kampuksen opetusravintola BarLaurean grillikoulussa päästettiin luovuus valloilleen. Tee juhannusmökillä vaikutus äyriäisillä, maukkailla kasviksilla sekä ahvennyyteillä.

- Lähtökohtana on se, että teemme nyt ruokia, joita ei ole aina totuttu tekemään grillissä, kertoo BarLaurean keittiömestari Jarmo Vähä-Savo.

Alkupalaksi grillattuja jättikatkarapuja ja romainesalaattia

Kokonaiset jättikatkaravut valmistuvat grillissä kätevästi alkupalaksi. Katkaravut laitetaan grilliin pitkissä, kostutetuissa grillitikuissa. Kaasugrilli lämmitetään 200 asteiseksi ja rapuja kypsennetään n. 3 minuuttua per puoli. Täsmävinkkinä rapuihin on halsterin käyttö, sillä silloin ne on helppo kääntää. Kypsyyden voi kokeilla tikun avulla: kun tikku uppoaa helposti lihaan, se alkaa olla kypsää.

- Näissä täytyy olla täydellinen ajoitus ja aika että liha pysyy mehevänä, kertoo restonomialan lehtori Henry Lybäck.

Jättikatkarapujen kanssa alkuun voi tarjoilla simppeliä mutta herkullista grillattua salaattia. Romainesalaatti menee grilliin sellaisenaan, päälle tulee vähän oliiviöljyä sekä hippusellinen suolaa. Grillikoulussa lisukkeena tarjoillaan myös kesäistä broccolinia, joka saa hyvin väriä grillissä. Lisäksi ravintolapäällikkö Teemu Siraisen grillissä on kokonainen kukkakaali:

- Kukkakaali on maustettu garam masalalla, savupaprikalla, chilillä, suolalla ja pippurilla. Kukkakaalin voi esikypsyttää keittäen tai uunissa, grillistä otetaan sitten lämpöä ja väriä.

Juomapuolella pils-olut sopii erinomaisesti äyriäisten ja grillattujen kasvisten kanssa. Se on sopivan raikas, mutta makuakin löytyy.

Kalaa foliossa

Äyriäisten lisäksi myös kala on erinomainen grilliherkku. Ahvennyytti valmistuu nopeasti pääruoaksi ja kerää kehuja pöydän ympäriltä. Jarmo Vähä-Savo, jolla on taustaa mm. Michelin-tähden ravintolan johdosta, laittaa folioon ensin keitettyjä ja pilkottuja uusia pottuja, suolakurkkua, kaprista ja kevätsipulia. Sitten folioon laitetaan ahvenfilee, tosin muutkin valkoiset kalat toimivat tässä reseptissä. Nyytin voi maustaa suolalla ja uutta makua tuo myös ryöpätty nokkonen:

- Nokkosia voi kerätä vaikka omalta pihalta, ja ne laitetaan kiehuvaan veteen, jolloin ne eivät enää polta, Jarmo Vähä-Savo kertoo.

Ahvennyytti viimeistellään ennen grilliä vielä oliiviöljyllä sekä ruokalusikallisella smetanaa. Näin kastike kypsyy foliossa kalan kanssa. Paketti kiinni ja grilliin – kaasugrillissä 200 asteen lämmössä folionyytti muhii n. 15 minuuttia.

Kalan voi tarjota pöytään suoraan foliosta. Kasvisten ja kalan kanssa pöytään kannattaa valita hedelmäinen, makeahko valkoviini, joka vastaa ruoan suolaisuuteen.

Kalat (1 of 1).jpg

Foliossa valmistettu ahvenfilee on valmis suoraan pöytään. Mikä tahansa valkoinen kala käy tähän maukkaaseen reseptiin.