Siirry sisältöön

BarLaurean grillikoulu: Klassinen, mutta toimiva burgeri

BarLaurean grillikoulussa opetellaan kokkaamaan kesän parhaat burgerit.

Hiiligrillissä hampurilaiset saavat hyvin makua. Kasvissyöjän kannattaa laittaa grilliin esimerkiksi härkäpapupihvejä tai portobello-sieniä.

Tänä kesänä Leppävaaran kampuksen opetuskeittiö BarLaurea jakaa parhaat grillivinkit, jotta sinäkin voisit olla oman pihasi, puistosi tai mökkisi grillimestari. Juhannuksen alla grillikoulussa kokkailtiin ruokia, joita ei yleensä olla totuttu grillaamaan. Tällä kertaa ollaan klassikoiden äärellä ja valmistetaan burgereita.

Jauhelihapihvi vai portobelloseini?

BarLaurean mestarikokeilla on täsmävinkit hyvän burgerin grillaukseen. Grillikoulussa burgerit tehdään hiiligrillissä. Sämpyläksi kannattaa kokeilla tavallisen vehnäsämpylän sijasta perunavehnäsämpylää. Pihvinä on tällä kertaa naudan 17 % jauhelihapihvi.

- Pihvi kannattaa öljytä ja suolata juuri ennen grilliin laittoa. Aika kääntää on silloin, kun neste alkaa nousemaan pintaan. Niin kauan, kun nestettä nousee pintaan, pihvi on medium, vinkkaa Jarmo Vähä-Savo, BarLaurean keittiömestari.

Kasvisversio burgerista onnistuu monella tapaa. Pihvin voi korvata grillatulla tofulla, halloumilla tai portobello-sienellä. Jos on enemmän aikaa, pihvin voi muotoilla itse härkäpavusta.

”Taivas on rajana”

burgerit (1 of 1)-2.jpg

Burgereihin voi laittaa täytteeksi käytännössä mitä vaan.

Grillikoulussa salaisuus täydelliseen hampurilaiseen on se, että hamppari kasataan jo grillissä: kypsennetyn pihvin päälle laitetaan suoraan grilliin cheddarjuusto, tomaatti ja marinoitu punasipuli. Grillissä lämmitetyn sämpylän päälle levitetään dijon-majoneesia sekä päälle raikas jäävuorisalaatti. Grillikoulussa käristetään burgerin väliin myös kaasugrillillä pekonia.

- Mitä hampurilaisen sisään voi laittaa, vain taivas on rajana, sanoo Jarmo Vähä-Savo.

Hampurilainen nostetaan täytteineen grillistä suoraan lautaselle ja pöytään. Hampurilaisen kanssa ruokajuomaksi kannattaa valita voimakkaammin humaloitua olutta, kuten IPAa, sillä katkerampi olut sopii rasvaisen ruoan kanssa.

burgerit2 (1 of 1).jpg

Burgerin grillauksessa olennaista on oikeanlainen ruokajuoma. IPA sopii hyvin rasvaisen ruoan kanssa.