Siirry sisältöön

Verkko-opiskelun pelisäännöt

Täältä löydät tietoa verkko-opiskelusta ja siihen liittyvistä käytänteistä. Tavoitteena on, että tiedät, miten toimia, kun opiskelet verkossa ja tunnet verkossa työskentelyn periaatteet Laureassa.

Opintojen aloitus 

Työvälineet

Oletamme, että sinulla on korkeakouluopiskelijana verkko-opiskeluun tarvittavat välineet (tietokone, kamera tietokoneessa mukana tai erikseen) sekä toimiva nettiyhteys. Kuulokemikki on myös suositeltava.

Voit käyttää myös kännykkää tietyissä tilanteissa, mutta huomioithan, että täysipainoinen työskentely onnistuu parhaiten tietokoneella. Varmistathan, että kännykkääsi on asennettu tarvittavat sovellukset.

Kirjautuminen Laurean järjestelmiin omilta laitteilta:

 • Opiskelijan käyttäjätunnus on opiskelijanumero
 • Microsoft Office 365 -palveluihin (Laurean sähköposti, Teams, opiskelijaintra, yms.) kirjauduttaessa käyttäjätunnus on muodossa tunnus@laurea.fi, esimerkiksi 0123456@laurea.fi  

Laurean kampuksilla voit kytkeä omat laitteesi internettiin langattomasti. Huolehdi oman laitteesi tietoturvasta päivittämällä koneesi säännöllisesti sekä käyttämällä virustorjuntaohjelmaa ja palomuuria.

Laurean opiskelijana voit ladata Office-paketin omalle laitteelle O365-palvelusta. Opiskelijaintranestista It-tuki ja –ohjeet -sivustolta pääset hakemaan tietoa ja tukea välineistä, sovelluksista, tietoturvasta, käyttäjätunnuksesta ym. 

Vahvista paikkasi opinnolla

Vahvistaaksesi paikkasi opintojaksolla sinun on oltava läsnä opintototeutuksen ensimmäisellä lähi- tai verkkotapaamisella tai esimerkiksi palautettava ennakkotehtävä. Muussa tapauksessa ole yhteydessä opettajaan.  

Eteneminen verkko-opinnoissa

Osa opinnoista on sellaisia, että pystyt suorittamaan tehtäviä omaan tahtiisi. Huomioi kuitenkin, että pystyt etenemään ryhmäsi mukana ja mahdollistat ryhmätöissä tiimisi jouhevan etenemisen. Opettaja voi myös määritellä opinnolla etenemisen järjestyksen ja aikataulun.

Kommunikoinnin käytänteet

Valmistaudu verkkotapaamisiin hyvissä ajoin

 • Valmistaudu verkkotapaamiseen opettajan antamien ohjeiden mukaisesti.
 • Varaa itsellesi rauhallinen tila ja kuulokkeet.
 • Liity hyvissä ajoin verkkotapaamiseen. Näin ehdit tarkistaa, että äänet toimivat ja saat jaettua esityksen, jos sinulla on esitysvuoro.
 • Liity istuntoon omalla nimelläsi (etunimi + sukunimi). Lisää mieluusti profiiliisi kuva itsestäsi.
 • Jos joudut poistumaan vuorovaikutteisesta tilanteesta, ilmoitathan siitä ryhmällesi ja opettajalle.
 • Esityksien sisältö on tekijöiden omistamaa, joten osallistujana et saa itse nauhoittaa esityksiä ilman lupaa. Ruudunkaappauskuvia voit ottaa vain omaan käyttöön.
 • Voit myös järjestää verkkotapaamisia oman tiimisi kanssa. Hyödynnä siihen esimerkiksi Teamsiä, Zoomia (maks. 40 minuuttia) tai Google Hangoutsia.

Aktiivinen osallistuminen verkkotapaamisissa edistää oppimistasi

 • Jokaisen opinnon alussa sovitaan vuorovaikutuksen käytänteistä.
 • Perehdythän ennen verkkotapaamista kurssin materiaaleihin ja valmistaudu esittämään kysymyksiä ja kommentoimaan puheenvuoroja.
 • Laurean verkkotapaamisissa käytäntönä on pitää videoyhteys päällä, mikäli verkkoyhteydet sen vain sallivat. Kameran käytön käytänteistä sovitaan tarkemmin kunkin opinnon alussa. Opinnon toteutukseen voi kuulua suullisia esityksiä ja nauhoituksia, joissa odotetaan, että kamera on päällä
 • Olet enemmän läsnä, kun pidät kameran päällä tapaamisen aikana. Voit nähdä opiskelutoverisi ja he näkevät sinut. Sinun ei välttämättä tarvitse suunnata kameraa kasvoihisi koko ajan. Voit myös välillä laittaa kameran pois ja lepuuttaa katsettasi muualla. Jos et halua katsoa omaa kuvaasi, voit käyttää “Hide-self-view" -toimintoa, joka löytyy ainakin Zoomista. Voit tarvittaessa sumentaa taustasi tai käyttää taustakuvaa, jolloin kotiympäristö ei näy kamerassa.
 • Pyydä puheenvuoroa tapaamisen alussa sovitulla tavalla. Älä keskeytä muita.
 • Hyödynnä tapaamisalustan kommunikaatiomahdollisuuksia monipuolisesti (esim. Chat, käden nosto, peukku ylös, kyllä/ei)
 • Mikäli tapaaminen nauhoitetaan ja et halua kuvaasi nauhoitteeseen, osallistu puhumalla ja chatin välityksellä. Huomioithan, että ääni tallentuu nauhoitteelle.

Tehtävien tekeminen ja tenttien suorittaminen

Tee tehtävät ajoissa ja lue ohjeet huolella

 •  Ota itsellesi kopio palautetuista tehtävistä
 •  Suorita tehtävät määräaikaan mennessä
 •  Huomioi ryhmäsi opintojen eteneminen
 •  Huomioitahan Laurean ohjeistuksen mukaiset viitemerkinnät. Muualla julkaistujen medialeikkeiden upottaminen osaksi omaa tehtävänpalautusta on sallittu, jos palveluntarjoajalla on upotusmahdollisuus.

Tutustu ennakolta tenttien ohjeisiin 

Tentit ovat verkossa useimmiten joko etävalvottuja tilaisuuksia tai päivämäärään ja kellonaikaan sidottuja tehtäviä. 

Huomioi opettajien määrittämät tentin suorittamisen ajankohdat: 

 • Tentin tekemisen päivämäärän
 • Tentin tekemisen ajankohdan (esim. klo 9:00 – 14:00)
 • Tentin tekemiseen käytettävän ajan (esim. 90 minuuttia)

Mikäli tarvitset tentin tekemiseen perustelluista syistä (esim. lukihäiriö) enemmän aikaa kuin muut, voit anoa sitä opettajaltasi

Tentin etävalvonta voidaan toteuttaa Zoomissa, Teamsissä tai käyttäen Proctorio -tenttivalvontatyökalua Canvas –oppimisalustalla.

Arviointi ja palaute

Löydät tehtäväkohtaiset palautteet ja arvosanat oppimisalustan kohdasta “Arvosanat”. Jos et ole suorittanut hyväksytysti opinnon tehtäviä tai tenttejä, voit täydentää tai uusia suorituksesi opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa.  

Pulmatilanteet

Valitse oikea tukikanava

Opinnon sisältöön, tehtäviin tai oppimisen menetelmiin liittyvät kysymykset:

 • Ennen kuin kysyt, lue ohjeet.
 • Esitä kysymyksesi opinnon keskustelualueella. Jollakulla toisella opiskelijalla saattaa olla samanlainen kysymys, tai vastaus kysymykseesi. 

Oppimisalustan käyttöön liittyvät tekniset kysymykset:

 • Klikkaa oppimisalustan valikossa vasemmalla olevaa kysymysmerkkiä (Ohje), joka vie sinut “Opiskelijan ohjeet” -sivulle. 
 • Mikäli et sieltä löydä tarvitsemiasi tietoja, laita tukipyyntö Service Deskiin servicedesk@laurea.fi. Ottaessasi sinne yhteyttä kerro mahdollisimman selkeästi, mikä ongelmasi on tai mikä meni pieleen. Ruudun kuvakaappaus voi helpottaa asian ratkaisemista. 

Henkilökohtaisten asioiden ollessa kyseessä hyödynnä Canvasin  “Viestit” (Inbox) -laatikkkoa.

Tekijänoikeusasiat, tietoturva ja tietosuoja

Huomioi tekijänoikeudet - myös omasi

Sinulla on tekijänoikeus tekemiisi opintosuorituksiin (esim. opinnäytetyö, esseet ja harjoitustyöt) silloin, kun ne ylittävät teoskynnyksen. Teoskynnys ylittyy, jos työsi tulos on sen verran omaperäinen, että joku toinen ei voisi tehdä täysin samanlaista.  Tiedot, ideat, teoriat ja tieteelliset tulokset eivät sinänsä ole tekijänoikeudellisesti suojattuja, vaan se muoto, johon ne on saatettu. Niiden hyödyntäminen opinnon ulkopuolella edellyttää, että sinulta kysytään lupa ko. aineiston käyttöön. Sopimuksella opiskelijan, oppilaitoksen tai toimeksiantajan välillä voidaan tekijänoikeus siirtää kokonaan tai osittain taikka opiskelija voi antaa oppilaitokselle oikeuden käyttää työtä. 

Kun hyödynnät muiden tekemiä aineistoja (kuvia, tekstiä, videota) kaikessa tässä työssä (verkossa ja muualla) edellytetään tekijänoikeuksien kunnioittamista ja korkeakoulun ohjeiden mukaisia viittausmerkintöjä. 

Plagioinnin tunnistus

Plagiointi on rikkomus tekijänoikeuksia vastaan. Sen tunnistamiseen Laureassa käytetään Ouriginal-ohjelmaa. 

Toimi tietoturvallisesti verkossa

Laureassa yleisimmin käytössä olevat verkkokokousalustat ovat Zoom ja Teams. Opettaja päästää sinut verkkotapaamiseen nk. odotushuoneesta.  Näin estetään ulkopuolisten henkilöiden pääsy tapaamishuoneeseen. Sinulla on velvollisuus huolehtia tietoturvallisuudesta noudattamalla lainsäädäntöä ja Laurean tietoturvasääntöjä.

Huomioithan seuraavat asiat:

 • Etävalvotussa verkkotentissä videokameran auki pitäminen on välttämätöntä.
 • Joissakin tilanteissa on tarpeen varmistaa henkilöllisyys ja sinua voidaan pyytää näyttämään henkilökortti (esim. virkamiesruotsi).
 • Jos haluat nauhoittaa tilaisuuden, sinun on pyydettävä esiintyjältä lupa. Tallennetta saa jakaa vain niille, joita asia koskee ja siten, kun on sovittu. Ruudun kaappauskuvia voit ottaa vain omaan käyttöön.

Tausta-aineisto

Korpela, J. 2013. Tekijänoikeus.  Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

Laurean tutkintosääntö 

Marstio, T. & Laivola, T. 2021. Kameran käyttö lisää aitoutta vuorovaikutukseen 

Marstio, T., Mänty, I. & Tiirikainen, P. 2020. Verkkotapaamisten potentiaali korostuu nyt – vinkkejä onnistuneeseen kohtaamiseen verkossa 

Toikkanen, T. & Oksanen, V. 2011. Opettajan tekijänoikeusopas. Helsinki: Finn Lectura

 

Lisätietoja: