Siirry sisältöön

Valoa digiperustaitoihin Satakunnassa

  • Toteutusaika:1.1.2022 - 31.10.2023
  • Rahoittaja:ESR 2014-2020
  • Tutkimusohjelma:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
  • Projektityyppi:Kansallinen TKI
  • Teemat:Digitalisaatio ja tiedon hallinta yhteiskunnassa, Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen
  • Projektipäällikkö:Maria Normann

Valoa digiperustaitoihin Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on edistää osallisuuden ja koulutuksellisen tasa-arvon toteutumista kehittämällä digitaalisia ohjauspalveluita, joiden avulla voidaan tavoittaa koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria. Lisäksi hankkeen tavoitteena on parantaa kohderyhmään kuuluvien digitaitoja ja digitaalisia valmiuksia opiskella sekä ylläpitää opiskelun ja työllistymisen edellyttämiä sosiaalisia suhteita ja vuorovaikutusta.

Hankkeen päätoteuttajana on Valo-Valmennusyhdistys ry sekä osatoteuttajina Rauman Seudun Katulähetys ry ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Toteutusaika on 1.12.2021–31.10.2023.

 

Hankkeen materiaalit

Valoa digiperustaitoihin Satakunnassa -artikkelikokoelmassa kuvataan matalan kynnyksen digivalmennuksia ja -ohjausta ja arvioidaan osallistujien osallisuuden vahvistumista ja digitaitojen merkitystä sekä annetaan puheenvuoro kokemusasiantuntijan tarinalle.

Valoa digiperustaitoihin! -valmennuskäsikirja tarjoaa ideoita ja vinkkejä, miten nuorten aikuisten digitaitoja ja -valmiuksia voi vahvistaa ohjaustyössä. Käsikirja sopii esimerkiksi järjestösektorilla toimiville ohjaajille, jotka työssään kohtaavat nuoria aikuisia ja tukevat heitä eteenpäin omilla poluillaan.‍

Hankkeen aikana tuotetut digitaitojen ohjausmateriaalit löydät  ThingLinkkiin luodusta interaktiivisesta posterista tai alla olevasta valikosta.

Valoa digiperustaitoihin Satakunnassa -hankkeen materiaalikoonti. Ohjausmateriaalit: Valoa digiperustaitoihin -valmennuskirja, vahvuudet ja osaaminen -sanalista, somebingo, työhaastattelubingo ja työnhaun asiakirjojen esimerkkipohjat. Digivalmennuksen teemat ja esimerkkitehtävät: työnhaku, hyvä paha some ja tietoturva. Oppimispelit: SomeSeppo- ja työnhakuSeppo-pelit, Wordwall-pikkupelit: sosiaalinen media ja työnhaku. Blooket-peli: digivälineitä ja -sovelluksia.

Kuva: ThinLink -sivulle kootut hankkeen materiaalit.

 

Hankkeessa järjestettiin syksyllä 2023 neljä maksutonta Ohjaustyön sovellukset ja pelit tutuksi -verkkotyöpajaa, jotka oli suunnattu ohjausalan ammattilaisille. Työpajojen tallenteet on nähtävissä Valo-valmennusyhdistyksen YouTube -kanavalla.

 

Hankkeen materiaalikoonti

  • Ohjausmateriaalit 

    Digitaitojen harjoituksia

    PDF harjoituksia voi täyttää laitteella ja tallentaa itselleen, tai tulostaa ja täyttää kynällä.

     

    Työnhaun asiakirjojen esimerkkipohjat

    Tutustu työnhaun asiakirjojen esimerkkipohjiin Padletilla. Lataa tarvitsemasi pohjat itsellesi.

  • Digivalmennuksen teemat ja esimerkkitehtävät 
    • Työnhaku 

      Vahvuudet ja osaaminen

      1. Katso Sitran YouTube-video Osaaminen näkyviin! (1 min). Pohdi sen jälkeen videolla esitettyjä kysymyksiä: Missä olen hyvä? Missä asioissa minulta pyydetään apua? Mistä innostun?
      2. Oletko kuullut puhuttavan luonteenvahvuuksista? Selvitä omat luonteenvahvuutesi VIA-insituutin positiiviseen psykologiaan perustuvalla testillä! Kirjoita tulokset muistiin, jotta voit palata niihin myöhemminkin.
      3. Myös muut testit voivat tukea sinua pohtimaan, millainen ihminen sinä olet. Kokeile osaa näistä testeistä tai vaikka kaikkia: a. Arvotesti (Yle) b. Persoonallisuustesti (16personalities) c. Ammatinvalintatesti AVO (pidempi) tai Duunitesti (lyhyempi) Kirjoita testitulokset ylös. Olivatko tulokset sinusta paikkansapitäviä? Pohdi, mitä testitulos kertoo sinusta ja ominaisuuksistasi.

       

      Visuaalinen CV

      1. CV on tiivistelmä taidoistasi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. CV on ikään kuin käyntikorttisi työnhaussa. Katso Duunitorin YouTube-video Millainen on hyvä CV (2,5 min). Opitko jotakin uutta?
      2. Oletko pohtinut, miten tehdä CV silloin, jos ei ole paljoa työkokemusta? Katso Duunitorin YouTube-video Vakuuttava CV ilman työkokemusta (2 min). Pohdi, mikä oli sinusta paras vinkki.
      3. Tutustu erilaisiin ohjelmiin, joilla voit rakentaa oman ansioluettelosi.
        1.  Canva.com. Canvassa on paljon erilaisia CV-pohjia. Maksuttomissa pohjissa ei ole euron tai kruunun kuvaa. Vinkki! Kirjoita hakukenttään ansioluettelo. Hakusanalla ansioluettelo saat parempia ja useampia pohjia kuin hakusanalla CV.
        2.  Wix.com. Wix on ilmainen työkalu, jolla voit luoda oman nettisivun. Voit rakentaa esimerkiksi CV:n tai portfolion. Katso esimerkki Wixillä rakennetusta CV:stä!
        3. Myperfectresume.com. My Perfect Resume on työkalu, joka antaa vinkkejä ja ohjaa sinua rakentamaan CV:n askel askeleelta.

       

      Työnhaun kanavat

      1. Avoimista työpaikoista ilmoitetaan usein työnhakusivustoilla. Tutustu osaan tai kaikkiin näihin työnhakusivustoihin: Työmarkkinatori, Duunitori, Kuntarekry, Oikotie ja Jobly.
      2. Nykyisin monet yritykset ulkoistavat rekrytoinnin vuokratyöfirmoille. Selvitä, mitkä vuokratyöfirmat toimivat kotikunnassasi tai lähialueilla.
      3. Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää työnhaussa, koska kaikista avoimista paikoista ei ilmoiteta perinteisillä työnhakusivustoilla. Lue Staffpointin blogiteksti Some työnhaussa. Pohdi, miten voisit käyttää somea työnhakusi tukena.
      4. Myös yrittäjyys on keino työllistää itsensä. Testaa tietosi yrittäjyydestä työelämään.fi-sivustolla. Voit rauhassa yrittää niin monta kertaa, että saat kaikki oikein!

       

      Työhakemus

      1. Työhakemus on viesti työnhakijalta työnantajalle. Sen tarkoituksena on vakuuttaa työnantaja siitä, että olet sopiva työntekijä heille. Katso Duunitorin YouTube-video Millainen on hyvä työhakemus (2,5 min). Mitä sinulle jäi videosta mieleen?
      2. Läheskään kaikista työpaikoista ei julkaista työpaikkailmoitusta. Tällöin ratkaisuna on avoin työhakemus tarve- eli piilotyöpaikkaan. Piilotyöpaikka tarkoittaa tyypillisesti vasta avautumassa olevaa työpaikkaa tai tiettyä tarvetta, joka työnantajalla on, mutta josta ei ole avattu julkista rekrytointia. Katso Duunitorin YouTube-video Kannattaako avoin työhakemus (3,5 min).
      3. Tutustu työhakemuspohjaan Padletilla. Saitko siitä ideoita omaa työhakemustasi varten?

       

      Työnhakuvideo

      1. Työnhakuvideosta on hyötyä nykyajan työnhaussa. Videon avulla pystyt tuomaan esille persoonaasi ja esiintymistaitojasi. Voit saada enemmän positiivista huomiota ja jäädä paremmin mieleen. Katso Duunitorin YouTube-video Vakuuta videohakemuksella (2,5 min).
      2. Voit toteuttaa työnhakuvideon monella tavalla. Tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivan tavan. Löydät esimerkkejä työnhakuvideoista kirjoittamalla YouTuben hakukenttään työnhakuvideo. Katso jokin video ja pohdi, mitä ajatuksia se herättäisi työnantajassa.
      3. Tutustu työkaluihin, joilla voit tehdä työnhakuvideon. Työnhakuvideo ei vaadi maksullisten ohjelmien käyttöä, vaan voit tehdä videon esimerkiksi Canvalla (tietokoneella) tai InShotilla (puhelimella).
        1. Canva on ilmainen graafisen suunnittelun työkalu, joka toimii netissä. Tutustu: canva.com.
        2. InShot on ilmainen videonmuokkausohjelma puhelimelle. Lataa se sovelluskaupasta. Videon vesileiman saa pois katsomalla mainoksen. Videoiden muokkauksen lisäksi InShotilla pystyy muokkaamaan myös pelkkiä valokuvia ja tekemään kuvakollaaseja.
        3. Hyvä tapa lähestyä uutta sovellusta on lähteä rohkeasti kokeilemaan, mitä tapahtuu mistäkin nappulasta ja tehdä harjoitteluvideo! Canvan tai InShotin käytöstä löytyy myös monenlaisia ohjevideoita. Voit etsiä niitä hakukoneella tai YouTubessa.

       

      Työhaastattelu

      1. Työhaastattelu on paras mahdollisuutesi vakuuttaa työnantaja siitä, että olet sopivin henkilö työhön. Haastattelu on myös sinun mahdollisuutesi selvittää, sopiiko hakemasi työpaikka sinulle. Katso Duunitorin YouTube-video Miten valmistautua ennen työhaastattelua (3 min). Pohdi, mikä oli sinusta paras vinkki. Keksitkö itse lisää vinkkejä tai hyviä valmistautumistapoja?
      2. Katso Duunitorin YouTube-video Miten onnistua työhaastattelussa (4 min). Pohdi, millaisilla keinoilla sinä voisit tehdä hyvän ensivaikutelman.
      3. Katso Duunitorin YouTube-video Mitä tehdä työhaastattelun jälkeen (3 min). Opitko jotakin uutta?
    • Hyvä paha some 

      Eri somekanavat

      1. Pohdi seuraavia kysymyksiä: Mitä sosiaalisen median kanavia tiedät? Mitä somekanavia käytät itse eniten? Mikä somekanava on sinulle tärkein? Miksi?
      2. Tee Ylen Digitreenien testi somesta ja nettipuheluista. Miltä testin tekeminen tuntui?

       

      Sisällöntuotanto

      1. Pohdi, miten voit luoda sisältöä someen. Julkaisetko itse esimerkiksi kuvia, videoita, tekstejä tai striimejä?
      2. Kokeile sisällöntuotantoon sopivaa ohjelmaa tietokoneella tai puhelimella! a. Tietokoneella on mukava käyttää Canvaa. Canvalla voit tehdä monenlaisia kuvia ja videoita. Mene osoitteeseen canva.com ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään. Etsi esimerkiksi Instagram-postauksen pohja ja kokeile muokata sitä! b. Puhelimella on mukava käyttää InShotia. Lataa InShot laitteesi sovelluskaupasta. InShotilla voit muokata videoita ja kuvia sekä tehdä kuvakollaaseja. Kokeile sovellusta!
      3. Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, miten tekijänoikeudet vaikuttavat siihen, mitä saat julkaista somessa? Lue Ylen Digitreenien artikkeli tekijänoikeuksista. Artikkelissa on myös visa! Oliko visa vaikea vai helppo?
      4. Tee Ylen Digitreenien testi kuvien käyttöoikeuksista. Miltä testin tekeminen tuntui?

       

      Tiedonhaku

      1. Monet sosiaalisen median palvelut mielletään viihteellisiksi, mutta ne ovat myös hyödyllisiä tiedon lähteitä. Pohdi, millaista hyödyllistä tietoa voit löytää seuraavista kanavista:
        1. Facebook, Instagram tai X (entinen Twitter)
        2. YouTube tai TikTok
        3. LinkedIn
        4. Jokin muu somekanava, mikä?
      2. Etsi YouTubesta sinua kiinnostava ohjevideo ja katso se. Oliko ohjevideo hyödyllinen?
      3. Kokeile ChatGPT:tä! ChatGPT auttaa esimerkiksi näkökulmien etsimisessä ja tekstin rakenteen hahmottelussa. Ihmiskäyttäjälle jää tietojen ja lähteiden tarkistaminen, tekstin muokkaaminen sekä varsinainen ajattelutyö. Miltä tuntui jutella tekoälyn kanssa?

       

      Somehuijaukset

      1. Katso Digi- ja väestötietoviraston YouTube-video Diggaatko digihurmurista (1,5 min). Mitä ajatuksia video herätti?
      2. Epäiletkö olevasi rakkauspetoksen kohteena? Testaa Rikosuhripäivystyksen testin avulla, tunnistatko rakkauspetoksen.
      3. Tee Ylen Digitreenien testi Pärjäätkö nettiajan huijareille, jossa kohtaat tavallisimpia huijausmuotoja. Opitko jotakin uutta?

       

      Lähdekriittisyys

      1. Somessa on paljon hyödyllistä ja oikeaa tietoa, mutta myös harhaanjohtavaa informaatiota sekä suoria valheita. Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä.
      2. Ylen Trollitehdas-pelissä pääset testaamaan, kuinka ihmisten mielipiteisiin on mahdollista vaikuttaa netin välityksellä ja kuinka trollit toimivat. Kokeile Trollitehdasta!
      3. Katso Kavin YouTube-video Tutustu ilmiöön: Misinformaatio (3,5 min). Videolla tutkija kertoo, millaisia seurauksia virheellisen tiedon leviämisellä voi olla ja miten misinformaatiota voi torjua. Opitko jotakin uutta?
      4. Auta toimittaja pakoon trollibunkkerista! Trollibunkkeri on virtuaalinen pakopeli, jossa toimittaja on joutunut ansaan trollitehtaaseen. Kokeile Trollibunkkeria!

       

      Sopivasti somea

      1. Pohdi seuraavia kysymyksiä: Mikä mielestäsi on sopiva määrä somea? Mistä tietää, mikä on itselle sopiva määrä?
      2. Pohdi, millaisia vinkkejä antaisit läheisellesi, joka haluaa vähentää somen käyttöä. Voit kurkata inspiraatiota Ylen uutisjutusta: Näillä kuudella keinolla pääset eroon somekoukusta.
      3. Aktiivinenkaan somen käyttö ei ole katastrofi, mutta jos se lipsahtaa riippuvuuden puolelle ja alkaa rajoittaa muuta elämää, on syytä pysähtyä. Tee Ylen testi ja havainnoi sen avulla, oletko somekoukussa. Miltä testin tekeminen tuntui?
      4. Kokeile Päihdelinkin Nettiriippuvuus-testiä. Testi sopii erityisen hyvin silloin, jos olet huolissasi omasta netin käytöstäsi.
    • Tietoturva 

      Omat tiedot

      1. Katso Digi- ja väestötietoviraston YouTube-video Huolellisuutta henkilötiedoissa (1 min). Pohdi, mitä muita tietoja ei kannata kertoa julkisissa ympäristöissä, kuten netissä. Miksi?
      2. Myös kuvat voivat kertoa sinusta sellaisia asioita, joita et haluaisi. Kurkkaa Nuortennetin testi Kuvien ABC ja hoksaa, mikä kuvissa on mennyt pieleen.
      3. Katso Opetushallituksen YouTube-video Datatalouden pelinappula (1,5 min). Video johdattelee seuraavan tehtävän Digiprofiilitestiin.
      4. Tee Sitran Digiprofiilitesti. Tuloksena saat parhaiten sinua kuvaavan digiprofiilin ja yksilöllisiä vinkkejä omien tietojesi hallintaan.

       

      Salasanat

      1. Nykyään tarvitsemme salasanoja opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla. Pohdi, missä kaikkialla sinä käytät salasanoja.
      2. Tutustu hyvän salasanan vinkkeihin Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla. Voit lukea tekstin tai katsoa videon. Opitko jotakin uutta?
        1. Teksti: Pidempi parempi - Näin teet hyvän salasanan 
        2. Video: Pidempi parempi: Näin teet kestävän salasanan (2 min)
      3. Kokeile Ylen Digitreenien salasanakonetta. Älä kirjoita kenttään oikeaa salasanaasi!
      4. Tee Ylen Digitreenien testi salasanoista ja tunnistautumisesta. Miltä testin tekeminen tuntui?

       

      Liitteet ja linkit

      1. Katso Digi- ja väestötietoviraston YouTube-video Vaarat viestissä (1 min). Muistele, onko sinun puhelimeesi tai sähköpostiisi lähetetty epäilyttäviä linkkejä tai liitetiedostoja. Mistä huomasit, että viesti on epäilyttävä?
      2. Katso Digi- ja väestötietoviraston YouTube-video Luotatko laskuun (2 min). Pohdi, mikä oli sinusta videon tärkein oppi.
      3. Katso Traficomin YouTube-video #tietoturvatorstai: Huijaussivustot (2,5 min). Videolla Kyberturvallisuuskeskuksen työntekijä kertoo huijaussivustoista ja niille päätymisestä. Opitko jotakin uutta?

       

      Huijaukset

      1. Pohdi, miksi internetin ja digimaailman huijauksilta on tärkeää suojautua.
      2. Kokeile Ylen ja Kuluttajaliiton testiä Pärjäätkö nettiajan huijareille. Testissä kohtaat tavallisimpia huijausmuotoja. Opitko jotakin uutta?
      3. Tee Ylen Digitreenien testi yksityisyydestä ja huijauksista. Miltä testin tekeminen tuntui?
      4. Digihuijatut on sarja, jossa kerrotaan tositarinoita digihuijauksista. Katso yksi tai useampi jakso oman kiinnostuksesi mukaan Yle Areenasta. Miksi päähenkilön oli vaikea huomata huijausta?

       

      Tietoturvaohjelmat

      1. Lue Ylen Digitreenien artikkeli haittaohjelmista ja niiden tunnistamisesta. Mitä jäi päällimmäisenä mieleesi?
      2. Tarkista virustorjunta- ja palomuuriohjelmistosi. Olit sitten tietokoneella tai puhelimella, avaa laitteen asetukset hammasrattaasta ja etsi jotakin seuraavista otsikoista: Suojaus, Päivittäminen ja suojaus, Security tai Turvallisuus.
      3. Tutustu eri tietoturvaohjelmiin. Voit pohtia, haluaisitko jonkun näistä käyttöösi: Malvarebytes Avast F-Secure

       

      Muut ohjelmat

      1. Katso Digi- ja väestötietoviraston YouTube-video Piinaavat päivitykset (1 min). Pohdi, miten itse suhtaudut päivityksiin.
      2. Tarkista Kyberturvallisuuskeskuksen artikkelista, mitä kaikkea on hyvä muistaa päivittää. Ovatko sinun laitteidesi ja sovellustesi päivitykset ajan tasalla?
      3. Tee Ylen Digitreenien testi sovellusten hallinnasta. Testi käsittelee esimerkiksi sovellusten pyytämiä oikeuksia ja päivityksiä.
      4. Oletko kuullut tietokoneen tai puhelimen puhdistus- ja siivoussovelluksista? Sovellukset auttavat esimerkiksi poistamaan roskatiedostoja ja vapauttamaan tilaa. Tutustu eri puhdistussovelluksiin: CCleaner Avast Cleanup
  • Oppimispelit 

    WordWall-pelit 

     

    SomeSeppo- ja TyönhakuSeppo-pelit

    Löydät meidän pelimme Sepon pelikirjastosta. Kun sinulla on käytössäsi Seppo-lisenssi, pääset käsiksi Sepon pelikirjastoon ja sieltä löydät meidän työhön ja sosiaaliseen mediaan liittyvät pelit hakusanoilla "työnhaku" ja "someseppo".

     

    Blooket-peli

    Löydät meidän Digivälineitä ja -sovelluksia -pelin Blooketin kohdasta “discover” kirjoittamalla hakukenttään hakusanat "sovelluksia" tai "digivälineitä" . Voit tallentaa tämän pelin klikkaamalla pelin ensin auki ja etsimällä sieltä tähden kuvan jossa lukee “favourite”. Tämän jälkeen tulet löytämään pelin aina omasta favourites-kansiostasi.

     

 

Yhteyshenkilö: