- Pohdi seuraavia kysymyksiä: Mitä sosiaalisen median kanavia tiedät? Mitä somekanavia käytät itse eniten? Mikä somekanava on sinulle tärkein? Miksi?
- Tee Ylen Digitreenien testi somesta ja nettipuheluista. Miltä testin tekeminen tuntui?
Sisällöntuotanto
- Pohdi, miten voit luoda sisältöä someen. Julkaisetko itse esimerkiksi kuvia, videoita, tekstejä tai striimejä?
- Kokeile sisällöntuotantoon sopivaa ohjelmaa tietokoneella tai puhelimella! a. Tietokoneella on mukava käyttää Canvaa. Canvalla voit tehdä monenlaisia kuvia ja videoita. Mene osoitteeseen canva.com ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään. Etsi esimerkiksi Instagram-postauksen pohja ja kokeile muokata sitä! b. Puhelimella on mukava käyttää InShotia. Lataa InShot laitteesi sovelluskaupasta. InShotilla voit muokata videoita ja kuvia sekä tehdä kuvakollaaseja. Kokeile sovellusta!
- Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, miten tekijänoikeudet vaikuttavat siihen, mitä saat julkaista somessa? Lue Ylen Digitreenien artikkeli tekijänoikeuksista. Artikkelissa on myös visa! Oliko visa vaikea vai helppo?
- Tee Ylen Digitreenien testi kuvien käyttöoikeuksista. Miltä testin tekeminen tuntui?
Tiedonhaku
- Monet sosiaalisen median palvelut mielletään viihteellisiksi, mutta ne ovat myös hyödyllisiä tiedon lähteitä. Pohdi, millaista hyödyllistä tietoa voit löytää seuraavista kanavista:
- Facebook, Instagram tai X (entinen Twitter)
- YouTube tai TikTok
- Jokin muu somekanava, mikä?
- Etsi YouTubesta sinua kiinnostava ohjevideo ja katso se. Oliko ohjevideo hyödyllinen?
- Kokeile ChatGPT:tä! ChatGPT auttaa esimerkiksi näkökulmien etsimisessä ja tekstin rakenteen hahmottelussa. Ihmiskäyttäjälle jää tietojen ja lähteiden tarkistaminen, tekstin muokkaaminen sekä varsinainen ajattelutyö. Miltä tuntui jutella tekoälyn kanssa?
Somehuijaukset
- Katso Digi- ja väestötietoviraston YouTube-video Diggaatko digihurmurista (1,5 min). Mitä ajatuksia video herätti?
- Epäiletkö olevasi rakkauspetoksen kohteena? Testaa Rikosuhripäivystyksen testin avulla, tunnistatko rakkauspetoksen.
- Tee Ylen Digitreenien testi Pärjäätkö nettiajan huijareille, jossa kohtaat tavallisimpia huijausmuotoja. Opitko jotakin uutta?
Lähdekriittisyys
- Somessa on paljon hyödyllistä ja oikeaa tietoa, mutta myös harhaanjohtavaa informaatiota sekä suoria valheita. Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä.
- Ylen Trollitehdas-pelissä pääset testaamaan, kuinka ihmisten mielipiteisiin on mahdollista vaikuttaa netin välityksellä ja kuinka trollit toimivat. Kokeile Trollitehdasta!
- Katso Kavin YouTube-video Tutustu ilmiöön: Misinformaatio (3,5 min). Videolla tutkija kertoo, millaisia seurauksia virheellisen tiedon leviämisellä voi olla ja miten misinformaatiota voi torjua. Opitko jotakin uutta?
- Auta toimittaja pakoon trollibunkkerista! Trollibunkkeri on virtuaalinen pakopeli, jossa toimittaja on joutunut ansaan trollitehtaaseen. Kokeile Trollibunkkeria!
Sopivasti somea
- Pohdi seuraavia kysymyksiä: Mikä mielestäsi on sopiva määrä somea? Mistä tietää, mikä on itselle sopiva määrä?
- Pohdi, millaisia vinkkejä antaisit läheisellesi, joka haluaa vähentää somen käyttöä. Voit kurkata inspiraatiota Ylen uutisjutusta: Näillä kuudella keinolla pääset eroon somekoukusta.
- Aktiivinenkaan somen käyttö ei ole katastrofi, mutta jos se lipsahtaa riippuvuuden puolelle ja alkaa rajoittaa muuta elämää, on syytä pysähtyä. Tee Ylen testi ja havainnoi sen avulla, oletko somekoukussa. Miltä testin tekeminen tuntui?
- Kokeile Päihdelinkin Nettiriippuvuus-testiä. Testi sopii erityisen hyvin silloin, jos olet huolissasi omasta netin käytöstäsi.