Lempeä hoiva - Hyvinvointia hoivakotien henkilökunnalle ja asukkaille
Hoivatyöhön tarvitaan toimintamalleja, jotka mahdollistavat työntekijöiden osallistumisen oman työnsä kehittämiseen sekä vahvistavat lääkkeettömien ja luovien menetelmien osaamista ja käyttöönottoa hoivatyön arjessa. Lempeä hoiva -hankkeessa luodaan hoivatyöntekijöitä osallistaen ja palvelumuotoilun keinoin lääkkeettömien menetelmien käyttöönoton malli hoivayksiköiden käyttöön. Mallin kehittämisessä on mukana kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijoita sparraamassa luovien ja taidelähtöisten menetelmien avulla hoivahenkilöstön työpajoja ja hoivayksiköissä järjestettäviä toimintakokeiluja. Lääkkeettömien menetelmien käyttöönoton malli mahdollistaa lääkkeettömien menetelmien käytön tunnistamisen, kehittämisen ja käyttöönoton hoivakodin arjessa mahdollisimman helposti ja mahdollisimman pienin ajallisin panostuksin. Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Hankkeessa ovat mukana Laurean avainkumppanit Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Betesda-säätiö sr.
- Toteutusaika:1.9.2023 - 30.6.2025
- Rahoittaja:Ukke- / Akke-rahoitus
- Tutkimusohjelma:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
- Teemat:Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen, Eettinen osaaminen ja ennakointiosaaminen
- Projektipäällikkö:Anniina Honkonen
Hankkeen lähtökohta, tarkoitus ja tavoitteet
Tarve hankkeelle on noussut hoivayksiköiden esihenkilöiltä ja hoitohenkilökunnalta saadun palautteen pohjalta. Kesällä 2021 toteutettu kysely ja haastattelu vahvistivat näkemystä siitä, että hoivakodeissa lääkkeettömien menetelmien osaaminen on vaihtelevaa ja paikoin puutteellista. Jatkuvan oppimisen tukeminen, osaamisen jakaminen sekä oman työn kehittäminen nähdään haasteellisena hoivatyön kärsiessä työvoima- ja vetovoimapulasta, kiireestä sekä työntekijöiden vaihtuvuudesta. Lisäksi haasteena nähdään myös muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvan henkilöstön suuri määrä hoivapalveluissa.
Hoivatyöhön tarvitaan toimintamalleja, jotka mahdollistavat työntekijöiden osallistumisen oman työnsä kehittämiseen sekä vahvistavat lääkkeettömien ja luovien menetelmien osaamista ja käyttöönottoa hoivatyön arjessa. Muistisairauksien Käypä hoito -suosituksessa (Duodecim 2021) esitetään omaisten ja hoitavien henkilöiden tukemista, koulutusta ja ohjausta lääkkeettömiin menetelmiin. Lisäksi Hoitotyön Tutkimussäätiö Hotuksen hoitosuosituksessa (Parisod ym. 2019) tuodaan esille, että työntekijöiden koulutuksella, osaamisella sekä osaamisen päivittämisellä ja täydentämisellä on merkitystä laadukkaan ja potilasturvallisen hoitotyön toteutumisessa myös lääkkeettömien menetelmien näkökulmasta.
Hankkeen päämääränä on, että hoivayksikön henkilökunnan tunnistettu ja uusi lääkkeettömien menetelmien osaaminen ja niiden käyttöönotto edistävät hoivakotien henkilökunnan ja asukkaiden hyvinvointia.
Tavoitteena on
- tunnistaa hoivakotien henkilöstön lääkkeettömien menetelmien osaamista
- lisätä hoivakotien esihenkilöiden ymmärrystä lääkkeettömien menetelmien käytöstä ja osaamisen kehittämisestä hoivayksiköissä
- vahvistaa hoivakotien henkilöstön osallistumista, osallisuutta ja osaamista yhteiskehittämällä toimintatapoja lääkkeettömien menetelmien käyttöön
- edistää ja tukea lääkkeettömien menetelmien käyttöä hoivakodin arjessa yhteistyössä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijoiden kanssa
- luoda lääkkeettömien menetelmien käyttöönoton malli, jonka avulla hoivayksiköt voivat kehittää toimintaansa myös jatkossa, ja jota voidaan levittää laajasti myös muihin hoivayksiköihin
Lähteet:
Duodecim 2021. Muistisairauksien Käypä hoito -suositukset. Muistisairaudet (kaypahoito.fi)
Parisod ym. 2019. Muistisairaan henkilön päivittäistoiminnoista suoriutumisen tukeminen - Lääkkeettömät menetelmät hoitotyössä. Hotus, Hoitotyön tutkimussäätiö.
Hankkeen toiminta ja aikajana
Hankkeen työpaketit:
TP1: Yhteisen ymmärryksen luominen, osaamiskartoitus
Työpaketissa toteutettiin alkukartoitus mukana olevien hoivakotien henkilöstölle (hoivahenkilöstö + esihenkilöt) syksyllä 2023. Kartoitus sisälsi sähköisen kyselyn sekä osallistavat havainnoinnit hoivakodeissa. Kartoituksen tarkoituksena oli selvittää ja ymmärtää lääkkeettömien menetelmien käyttöä hoivakotien päivittäisessä työssä, kuulla henkilöstön näkemyksiä lääkkeettömien menetelmien käytön hyödyistä asukkaille sekä tunnistaa jo käytössä olevia hyviä käytänteitä hoivayksiköissä.
Tulokset jaettiin hoivakodeille tammikuussa 2024 järjestetyssä webinaarissa ja lisäksi niitä hyödynnettiin työpakettien 2 ja 3 sisältöjen suunnittelussa. Tuloksista kirjoitetaan useampi julkaisu syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana.
TP2: Esihenkilöiden muutosvalmennus
Esihenkilöiden muutosvalmennus toteutettiin kevään 2024 aikana kahdessa osassa. Ensimmäiset tapaamiset pidettiin hoivakotien omien esihenkilöiden kesken ja toinen tapaaminen yhdessä kaikkien hoivakotien esihenkilöiden kanssa.
Valmennuksessa käsiteltiin mm. motivaation ja tiimin muodostumista, psykologista turvallisuutta monimuotoisessa työyhteisössä sekä tiimiroolien tunnistamista. Yhteisen valmennuskerran tavoitteena oli tukea eri hoivakotien esihenkilöiden verkostoitumista, tuottaa vertaistukea jakamalla kokemuksia päivittäisen johtamisen haasteista sekä jakaa hyväksi koettuja toimintamalleja lääkkeettömien hoitomuotojen käytössä monikulttuurisissa työyhteisöissä.
TP3: Hoivahenkilöstön muutosvalmennus
Hoivakodeille järjestettiin tammikuun lopussa 2024 työntekijöiden, asukkaiden ja omaisten yhteiset aloitustapahtumat, joiden tavoitteena oli innostaa lääkkeettömien menetelmien käyttöön lisäämällä niihin ja hankkeen tavoitteisiin liittyvää tietoa.
Aloitustapahtumien jälkeen järjestettiin hoivahenkilöstölle suunnatut työpajat hoivakodeittain. Työpajan ensimmäinen tunti oli kohdennettu koko henkilöstölle ja sen tavoitteena oli herätellä luovaa ajattelua, orientoitua lempeään hoivaan ja lisätä yhteisöllisyyttä. Yhteisen osuuden jälkeen hankkeen toimenpiteisiin mukaan lähteneille pilottihoitajille järjestettiin vielä kahden tunnin valmennus, jossa orientoiduttiin aluksi lääkkeettömiin menetelmiin näyttöön perustuvaan tietoon ja hoitotyön suosituksiin viitaten. Tämän jälkeen käynnistettiin lääkkeettömien menetelmien kokeilut.
Kokeiluissa pilottihoitajat ovat valinneet asukkaat, joiden kanssa kokeillaan lääkkeettömiä menetelmiä. Kokeiluista ja niiden kokemuksista raportoidaan erillisellä lomakkeella. Pilottihoitajien tueksi on lähetetty “sparrausviestejä”, jossa tarjotaan samalla mahdollisuutta henkilökohtaiseen tukeen.Huhtikuussa 2024 järjestettiin kaksi kaikille pilottihoitajille kohdennettua virtuaalista vertaistukituntia. Kokeilut päättyvät syyskuussa 2024, jonka jälkeen järjestetään päätöskeskustelut, joissa kuullaan, minkälaisia kokemuksia ja ajatuksia hankkeessa mukana oleminen ja lääkkeettömien menetelmien kokeilut ovat tuoneet osallistujille.
Kevään ja syksyn 2024 aikana järjestetään yhteensä kolme lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittämistä tukevaa webinaaria. Osaamisen kehittämistä tukee myös kaikki muu hankkeessa tuotettu materiaali, kuten blogit, koulutusmateriaalit, opiskelijoiden tuottamat oppimistehtävät ja opinnäytetyöt, joka kootaan yhteen materiaalipaketiksi.
TP4: Lääkkeettömien menetelmien käyttöönoton malli
Hankkeessa saatujen kokemusten sekä tiedon perusteella kehitetään Lääkkeettömien hoitomuotojen käyttöönoton malli, jonka tarkoituksena on tarjota hoivayksiköille jäsennelty tapa kehittää omaa toimintaansa lääkkeettömämpään suuntaan. Malli sisältää käytännön ohjeita ja työkaluja sekä esihenkilöille että hoivahenkilöstölle. Mallia kehitetään yhteiskehittämisen työpajoissa syksyn aikana. Yksi osa mallia on em. lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittämiseen liittyvä materiaalipaketti.
Julkaisut, tiedotteet, uutiset ja opinäytetyöt
-
Blogitekstit
11.10.2023, Carita Hand & Kati Ylikahri: Lempeää vai armotonta hoivaa?
9.1.2024, Anniina Honkonen: Hankepuu - näin havainnollistat hankkeen osa-alueet
9.2.2024, Sanna Soini: Askelmerkit onnnnistuneen tutkimuslupahakemuksen tekoon hankkeissa
29.5.2024, Carita Hand, Anniina Honkonen, Marja Immonen, Johanna Kauranen, Sanna Soini, Piia Tiilikallio ja Kati Ylikahri: Yhteisöllisyyttä, luovuutta ja avoimuutta - Yhteinen alku lempeään hoivaan
25.6.2024, Anniina Honkonen: Vanhassa vara parempi - muistisairaan kohtaaminen sananlaskujen opein
10.10.2024, Anniina Honkonen: Hankkeiden välinen yhteistyö Hyvä ikä -messuilla: Yhdessä enemmän!
22.10.2024, Anniina Honkonen: Kehittyvässä vanhustyössä kohtaavat ihmislähtöisyys, luovuus ja yrittäjyys
24.10.2024, Anniina Honkonen: Kuuluuko hoivakodin toiminnan olla asukaslähtöistä vai työntekijälähtöistä?
-
Artikkelit
31.1.2024 Sanna Soini, Anniina Honkonen ja Piia Tiilikallio: Tuntemattomat ja tunnistamattomat - lääkkeettömät hoitomuodot ikääntyneiden muistisairaiden hoivatyössä
1.3.2024 Anniina Honkonen - Lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittäminen hoitotyössä
20.5.2024 Marja Immonen ja Johanna Kauranen: Hoivakotien esihenkilötyön tukeminen yhteiskehittämisen avulla
4.6.2024 Anniina Honkonen: Hyvin valittu ohjausryhmä tukee ja ohjaa hanketta eteenpäin
10.6.2024 Anniina Honkonen: Osallistavalla ohjausryhmätyöskentelyllä hyötyjä hankkeelle
17.6.2024 Anniina Honkonen ja Anne Suvitie: TKIO:n tuloksena innovaatioita lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittämiseen
2.9.2024 Anniina Honkonen: Ohjausryhmän toiminnan arviointi ja kehittäminen
-
Tiedotteet
12.9.2023 Lääkkeettömiä menetelmiä hoivakoteihin - Lempeä hoiva -hanke käynnistyy
2.1.2024 Lempeä hoiva -hankkeen syksyn kuulumiset
1/2024 GeroMetron uutiskirje: Laurean, Metropolian ja Haaga-Helian Lempeä hoiva -hanke keskittyy lääkkeettömien menetelmien lisäämiseen muistisairaiden hoidossa
19.4.2924 Lempeä hoiva -hanke: "Koko hoivakodin henkilöstö voi hyödyntää lääkkeettömien menetelmien osaamista"
26.4.2024 Lempeä hoiva -hanke: kohti lempeämpää hoivaa
4/2024 Sosiaali- ja kuntatalouslehti (s. 8): Lempeä hoiva -hanke luo lääkkeettömien menetelmien käyttöönoton mallin hoivayksiköiden kanssa
9.10.2024 Elinvoimaa ikääntyneille -mainosliite (ilmestynyt mm. Länsiväylä ja Kirkkonummen Sanomat -lehtien välissä): Lääkkeettömillä menetelmillä kohti lempeämpää hoivaa
28.10.2024 RyhmäRengin verkostoviesti (tilaajille): Toiminnallisia ja helppoja ideoita somesta
-
Opinnäytetyöt
Puurunen, P. & Rytkönen, R. 2024. Kirjallisuuskatsaus hoitohenkilökunnan kokemuksista lääkkeettömien hoitomuotojen käytöstä hoivakodeissa
TULOSSA:
Lindroos: Kirjallisuuskatsaus luovista menetelmistä ja muistisairaan merkityksellisestä arjesta
Tammelin: Hoivakodin ammattilaisten lääkkeettömien menetelmien osaamisen kehittäminen yhteiskehittämisen avulla
Kuutsa & Lähdemaa: Opas hoivakotiin lääkkeettömistä hoitomuodoista toimintakyvyn tukemiseksi
Malmberg: Lääkkeettömät menetelmät sairaanhoidon koulutuksessa, opiskelijoiden näkökulma
Kuikka, Degerman & Kuikka: Opetuksessa hyödynnettävä video lääkkeettömien hoitomuotojen hyödyntämisestä käytösoireisilla muistisairailla
Lindström & Nelimarkka: Ymmärtävän kohtaamisen kortit hoivakodeille
Manninen, Palmu & Laine: Opetuksessa hyödynnettävä video lääkkeettömien hoitomuotojen hyödyntämisessä ADL-toiminnoissa
Savolainen & Kupsu: Posteri lääkkeettömien menetelmien hyödyistä muistisairaille
Meklin & Jämsen: Mitä lääkkeettömillä menetelmillä hoidetaan hoivakotiympäristössä? Kirjallisuuskatsaus
Qiu & Turtiainen: Asiakaskohtaisen lääkkeettömien hoitomuotojen hoitosuunnitelmapohjan rakentaminen hoivakotien käyttöön
Suvanto: Opas lääkkeettömistä hoitomenetelmistä muistisairaan käytösoireisiin
Kivimäki: Valmentavan johtamisen hyödyntäminen monimuotoisen työyhteisön johtamisessa
Seuraa hanketta somessa
Hankkeen toimijat
Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Hankkeessa ovat mukana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta hoivakoti Marttila ja palvelukeskus Hopeahovi, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Kauklahden elä ja asu -seniorikeskus sekä Betesda-säätiön palvelukoti Hopea.
Yhteyshenkilö:
- Anniina Honkonen
- Asiantuntija
- anniina.honkonen@laurea.fi
- Puh 0406739875
- Sanna Soini
- Lehtori
- Sanna.Soini@laurea.fi
- Puh 0469234892
- Piia Tiilikallio
- Asiantuntija
- Piia.Tiilikallio@laurea.fi
- Puh 0504520639
- Heidi Bucht
- Asiantuntija
- Heidi.Bucht@laurea.fi
- Puh +358503275490