Empowering People towards Socially Inclusive Society
VoimaProfi-hanke tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja konkreettisia ratkaisuja sosiaalisen syrjäytymisen ja eriarvoistumisen haasteisiin sekä kehittää Laurean henkilöstön ja opiskelijoiden tutkimus- ja kehittämistyön osaamista. Hankkeessa luodaan uusia metodisia ratkaisuja ja kokemusasiantuntijat toimivat kanssatutkijoina. Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä alueellisten ja valtakunnallisten avaintoimijoiden kanssa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja sosiaalisen kestävyyden varmistamiseksi. Hankkeessa on neljä osatutkimusta, joiden teemoina ovat haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus, mielenterveyden vertaistuki, rikostaustaisten kokemusasiantuntijoiden ammatillinen kehitys ja vanhustenhuollon henkilöstön työhyvinvointi.
- Toteutusaika:1.1.2022 - 30.6.2024
- Rahoittaja:OKM Erityisrahoitus
- Tutkimusohjelma:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Muu / Other project
- Teemat:Digitalisaatio ja tiedon hallinta yhteiskunnassa, Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen, Eettinen osaaminen ja ennakointiosaaminen
- Projektipäällikkö:Sari Heikkinen
Laurean VoimaProfi-hanke vahvistaa asiakkaiden ja kansalaisten osallisuutta toimintatutkimuksen keinoin
Sosiaalinen syrjäytyminen ja eriarvoistuminen saavat uusia muotoja, jotka niin haastavat kansalaisia ja yhteisöjä kuin uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Kokemusasiantuntijuus ja vertaistuki ovat esimerkkejä kansalaislähtöisistä toimintatavoista, joita tutkimalla ja kehittämällä löydetään uusia ratkaisuja ajankohtaisiin ja tulevaisuuden haasteisiin. Kansalaisten ja asiakkaiden odotukset ja kokemukset ovat vaikuttavan kehittämistyön tärkeä resurssi. He ovatkin aktiivisia kumppaneita tässä hankkeessa. Kansalaisten ja asiakkaiden kokemukset ovat vaikuttavan kehittämistyön keskeisin resurssi. Tämä edellyttää toimintatutkimuksellisen otteen vahvistamista ja uutta metodista osaamista, jossa keskiössä on kansalaisten ja asiakkaiden voimaantuminen ja valtaistaminen.
Laurean VoimaProfi-hankkeessa on neljä osatutkimusta, joiden teemoina ovat haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus, mielenterveyden vertaistuki, rikostaustaisten kokemusasiantuntijoiden ammatillinen kehitys ja vanhustenhuollon henkilöstön työhyvinvointi. Hanke tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja konkreettisia ratkaisuja sosiaalisen syrjäytymisen ja eriarvoistumisen haasteisiin sekä kehittää Laurean henkilöstön ja opiskelijoiden tutkimus- ja kehittämistyön osaamista. Hankkeessa luodaan uusia metodisia ratkaisuja ja kokemusasiantuntijat toimivat kanssatutkijoina. Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä alueellisten ja valtakunnallisten avaintoimijoiden kanssa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja sosiaalisen kestävyyden varmistamiseksi.
Empowering People Towards Socially Inclusive Society (VoimaProfi) on Laurea-ammattikorkeakoulun hanke, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö vuosina 2022–2024. Profilointirahoitus on OKM:n jakamaa korkeakoulujen ja yliopistojen kehittämis- ja tutkimustoimintaan suuntautuvaa rahoitusta, jonka turvin on tarkoitus tukea ja nopeuttaa korkeakoulujen ja yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista tutkimuksen laadun kehittämiseksi. VoimaProfi-hankkeen projektipäällikkö on FT Sari Heikkinen ja tieteellinen johtaja VTT Soile Juujärvi (sähköpostit etunimi.sukunimi@laurea.fi).
Osatutkimukset:
- Study1: Haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus (Virpi Lund, Soile Juujärvi, Birgitta Tetri)
- Study2: Mielenterveyden edistäminen ja vertaistuki (Tiina Putkuri, Mikko Häkkinen, Irene Latva-Korpela)
- Study3: Rikostaustaisten kokemusasiantuntijuus palvelujärjestelmässä (Janika Lindström, Karoliina Nikula)
- Study4: Kokemustiedon hyödyntäminen työhyvinvoinnin edistämisessä ikäihmisten palveluissa (Tarja Kantola, Soile Juujärvi, Sari Heikkinen)
Lue lisää hankkeen tuloksista
Lisää tietoa hankkeesta
-
Osatutkimukset
Study 1: Haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus
Osatutkimuksen tavoitteena on ehkäistä haavoittuvien ryhmien digisyrjäytymistä monipuolisin keinoin. Sen tavoiteltuja vaikutuksia ovat esimerkiksi:
- Digitaitojen vahvistuminen
- Paikallisen digitukiverkoston vahvistuminen
- Digituen kehittäminen
- Tuottaa lisää tietoa mm. digituesta vertaistoiminnan muotona, muutoslaboratoriotyöskentelystä ja haavoittuvien ryhmien digituen haasteista
Study 2: Mielenterveyden edistäminen ja vertaistuki
Osatutkimuksen tavoitteena on kehittää lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen tarjottavaa tukea tilanteissa, joissa lapsella tai nuorella on mielen hyvinvointiin liittyviä haasteita. Sen tavoiteltuja vaikutuksia ovat esimerkiksi:
- Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin paraneminen
- Vanhempien osallisuuden vahvistuminen
- Moniammatillinen lähestymistapa
- Toimintamalli mielenterveyden edistämiseksi
- Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen kehittyminen
- Kokemusasiantuntijoiden osallisuuden vahvistuminen tutkimus- ja kehittämistyössä
- Palveluiden asiakaslähtöisyyden lisääntyminen
Study 3: Rikostaustaisten kokemusasiantuntijuus palvelujärjestelmässä
Osatutkimuksen tavoitteena on tukea rikostaustaisten kokemusasiantuntijoiden ammatillista kehitystä. Sen tavoiteltuja vaikutuksia ovat esimerkiksi:
- Kokemusasiantuntijoiden kouluttautuminen
- Kokemusasiantuntijoiden työllistyminen
- Kokemusasiantuntijoiden työelämäaseman vahvistaminen
- Työnantajien asennemuutoksen edistäminen
- Kanssatutkijuuden vahvistaminen
- Haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten osallisuuden vahvistaminen
Study 4: Kokemustiedon hyödyntäminen työhyvinvoinnin edistämisessä ikäihmisten palveluissa
Osatutkimuksen tavoitteena on työntekijöiden hyvinvoinnin edistäminen ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sen tavoiteltuja vaikutuksia ovat esimerkiksi:
- Työhyvinvoinnin ja työilmapiirin paraneminen
- Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden yhteisöllisyyden toimijuuden vahvistuminen työhyvinvoinnin edistämisessä
- Henkilöstön vaihtuvuuden vähentyminen
- Uusia tapoja työn tekemiseen ja kehittämiseen
- Hoivan laadun paraneminen
- Tuottaa lisää tietoa eettisestä kuormituksesta ja kokemustiedon hyödyntämisestä työhyvinvoinnin edistämisessä
-
Julkaisut
Study 1:
- Lund Virpi, Närvä, Tuula, Rantala Hanna, Ziessler Nina, Digituen saavutettavuutta kehittämässä - digituen symboli yhtenä ratkaisuna?
- Lund, Virpi, Rantala, Hanna & Marttila, Maria (2022). Muutoslaboratoriossa® ratkaistaan ristiriitoja kollektiivisesti. Laurea Journal.
- Rantala, Hanna, Marttila, Maria & Lund, Virpi (2022). Toteutuuko kaikkien oikeus käyttää digitaalisia palveluita? Digituen yhteisöpajoissa esitettiin älypuhelimen sisällyttämistä osaksi toimeentulotukea. Laurea Journal.
- Berg, Jutta & Kähkönen, Laura (2022). Mistä löytyy digituki? – Muutoslaboratotiotyöskentelyn® osallistuva havainnointi. Eetvartti, Espoon toimintaympäristökatsaus s.20–26.
- Digituen symboli (Seniorsurf.fi).
- Laurea-ammattikorkeakoulun lausunto toimeentulotukilain uudistamiseen liittyvästä hallituksen esityksestä (2022)
- Mihailov, Andrei & Grba, Marija (2023). Digituen mahdollisuudet sosiaalialan järjestöissä. Opinnäytetyö.
- Lund, Virpi, & Juujärvi, Soile (2023). Monipaikkaisen digituen ristiriidat ja ekspansiivinen oppiminen yhteisöpajoissa. Kasvatus, 54(3), 221–236.
- Community Workshops (video)
- Cultural-historical activity theory (video)
Study 2:
- Putkuri, Tiina (2023). Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämiseen tarvitaan asiakaslähtöisyyttä. Turun yliopisto.
- Putkuri, Tiina (2023). VoimaProfi-hanke ajankohtaisten asioiden äärellä: Mielen hyvinvointia yhteiskehittämisen avulla. Laurea Journal.
- Putkuri, Tiina; Latva-Korpela, Irene & Häkkinen, Mikko (2023). Alaikäiselle tarjottava tuki mielen hyvinvoinnin ollessa uhattuna - kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä. Kasvun tuki 3(2).
Study 3:
- Nikula, Karoliina (2022). Kestävyys ja toivo. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Kinnunen, Vilma (2022). Rikostaustaiset kokemusasiantuntijat peräänkuuluttavat yhteisvastuuta nuorisorikollisuuden torjumisessa. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Kinnunen, Vilma (2022). Kokemusasiantuntijat ammattilaisten työparina nuorisotyössä. Laurea Journal.
- Nikula, Karoliina (2022). Miten ja miksi hyödyntäisin kanssatutkijuutta työssäni ammattikorkeakoulussa? Laurea Journal.
- Lindström, Janika, Nikula, Karoliina & Salo, Tepi (2022). Katujen asiantuntijat korkeakoulussa. AMK-lehti/UAS Journal.
- Nikula, Karoliina & Lindström, Janika (2022). Kokemusasiantuntijat ja ammattilaiset kanssatutkijoina. Kreodi – Ammattikorkeakoulukirjastojen verkkolehti.
- Nikula, Karoliina (2023). Oikeus ja mahdollisuus osallistua tutkimuksen tekemiseen – kanssatutkijuus sosiaalieettisenä kysymyksenä. Sosiaalietiikka.fi.
- Aalto, Marika & Nikula, Karoliina (2023). Voimavaraistavien työtapojen avulla kohti kehittäjäkumppanuutta. Laurea Journal.
- Aalto, Marika (2023). Elämäntarinoiden esille nostaminen ja vaikutusmahdollisuuksien vahvistaminen sosiaalisessa kuntoutuksessa. Opinnäytetyö.
- Pöyry, Pauliina (2023). Millaista on dokumentin tekeminen ja miksi se kannattaa? Kokemuksia Katujen asiantuntijat -lyhytdokumentista. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Nikula, Karoliina (2023). Kokemusasiantuntijuus, kanssatutkimus ja kansalaistiede - kokemusasiantuntijoiden päiväkirjoja tutkimassa. Kreodi - ammattikorkeakoulukirjastojen verkkolehti.
- Nikula, Karoliina & Lindström, Janika (2024). Kanssatutkimus yhteiskunnallisen diakonian edistäjänä? Diakonian tutkimus (1S).
- Lindström, Janika & Nikula, Karoliina (2024). Näkökulmia vankilaturvallisuudesta: vankilasulut ja ammattilaisten kohtaamistavat. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Nikula, Karoliina (2024). Näkökulmia vankilaturvallisuudesta: sidosryhmät ja vankilan prosessien hitaus. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Nikula, Karoliina (2024). Näkökulmia vankilaturvallisuudesta: yhteisöllisyys ja osallistuminen. Laurea Journal.
Study 4:- Ranta, Liisa & Makkonen, Anne (2022). Työ ikääntyneiden hoidossa – miten kehittää työntekijöiden työhyvinvointia? Laurea Journal.
- Makkonen, Anne & Ranta, Liisa (2022). Palkitseva ja arvokkaaksi koettu työ ikääntyneiden hoitotyössä koostuu monista tekijöistä. Laurea Journal.
- Juujärvi, Soile, Nummela, Olli & Sinervo, Timo (2023). Aspects of Ethical Conflicts and their Implications for Work-Related Well-Being: A Cross-Sectional Study among Health and Social Care Professionals. Scandinavian Journal of Work and Organizational Psychology, 8(1): 1, 1–15.
- Bahne, Rita (2023). "Joka tilanteessa pitää tehdä joku valinta ja rämpiä ristiriidoissa": eettinen stressi työ- ja elinkeinoasiantuntijan työssä. YAMK-opinnäytetyö.
- Kumpulainen, Niina (2024). Eettisen stressin hallinta vapaaehtoistyössä ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi. YAMK-opinnäytetyö.
- Maunu, Eveliina (2024). Etiikka-kortit eettisen keskustelun työvälineenä ikääntyneiden palveluja tuottavissa työympäristöissä. YAMK-opinnäytetyö.
- Ylönen, Sanna (2024). Henkilöstön sitoutuminen ja pitovoima. Kokemustietoa pysyvyyden elementeistä kotihoidon toimintaympäristössä. YAMK-opinnäytetyö.
Kestävä kehitys hankkeessa:
- Heikkinen, Sari & Leppälahti, Teppo (2023). Kestävän kehityksen silmäkarkkia. Laurea Journal.
-
Kokemustiedon keskus
Tervetuloa mukaan kehittämään Kokemustiedon keskusta!
Keväällä 2023 osana VoimaProfi-hanketta lanseerataan digitaalinen Kokemustiedon keskus -palvelualusta. Kokemustiedon keskus tukee yhteiskehittämistä ja kanssatutkijuutta, vahvistaa kokemusasiantuntijoiden ammatillisuutta ja edistää kokemusasiantuntijoiden työhyvinvointia sekä edistää sidosryhmäyhteistyötä kokemustiedon saralla. Alustaa rakennetaan kevään ja kesän aikana materiaalia keräten ja sivustolle syöttäen. Perusrakenne ja saavutettavuutta edistävä chatbot ovat käytössä alkusyksyyn mennessä.
Saavutettavalta alustalta kokemustoimijat, ammattilaiset ja muut käyttäjät löytävät juuri heille hyödyllistä tietoa kuten eettiset ohjeet kokemustoimijoiden työn tueksi, työkaluja tukemaan kehittämistä, tutkimustuloksia hankkeista, kokemusasiantuntijakoulutukseen liittyvää tietoa sekä sidosryhmien tuottamaa materiaalia.
Kutsumme sidosryhmät mukaan yhteiskehittämään Kokemustiedon keskusta ja tuottamaan alustalle sisältöä. Sisältö voi olla esimerkiksi:
- blogikirjoituksia ja julkaisuja
- videoita ja podcasteja
- kehittämisen työkaluja
- tietoa kokemustoimintaan liittyvistä tapahtumista ja koulutuksista.
Lisää tietoa Kokemustiedon keskuksesta ja sen hyödyistä löydät täältä.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä projektiasiantuntija Birgitta Tetriin,
Birgitta.Tetri@laurea.fi niin keskustellaan tarkemmin, miten organisaationne palvelut voisivat näkyä alustalla. -
Kestävän kehityksen tavoitteet
VoimaProfi-hanke edistää kokonaisuudessaan erityisesti neljää kestävän kehityksen tavoitetta. Nämä SDG-tavoitteet ovat SDG 8 (Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu), SDG 10 (Eriarvoisuuden vähentäminen), SDG 11 (Kestävät kaupungit ja yhteisöt) ja SDG 16 (Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto). Alla on kuvattu tarkemmin, miten eri osatutkimukset ja Kokemustiedon keskus tavoitteita edistävät.
Study 1:
Eriarvoisuuden vähentäminen (SDG 10)
- Osatutkimus edistää digitaalisesti syrjäytyneiden parempaa pääsyä palveluiden ääreen ja lisää digiosaamista monin keinoin
Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu (SDG 8)
- Vahvistamalla digitaitoja osatutkimus vahvistaa myös työllistymisen mahdollisuutta
Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (SDG 16)
- Osatutkimus sujuvoittaa digituen toimijoiden yhteistyötä ja lisää ammattilaisten tietoisuutta digituen tarpeellisuudesta
- Osatutkimus vahvistaa ihmisten osallisuutta ja asemaa päätöksenteossa ja palvelujärjestelmässä
Kestävät kaupungit ja yhteisöt (SDG 11)
- Osatutkimus kokoaa alueellisia toimijoita yhdelle alustalle ja edistää näin tiedon leviämistä sekä eri toimijoiden yhteistyötä
Study 2:Eriarvoisuuden vähentäminen (SDG 10)
- Tavoitteena on kehittää lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen tarjottavaa tukea tilanteissa, joissa lapsella tai nuorella on mielen hyvinvointiin liittyviä haasteita ja näin ehkäistä eriarvoisuutta
- Kokemustiedon vahvistaminen ja huomioiminen tukee haavoittuvia ryhmiä
Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu (SDG 8)
- Osatutkimus auttaa työpoissaolojen vähentämisessä
Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (SDG 16)
- Osatutkimuksessa tuetaan eri toimijoiden yhteistyötä kehittämällä monialainen toimintamalli yhteistyöalueelle.
- Osatutkimus vahvistaa ihmisten osallisuutta ja asemaa päätöksenteossa ja palvelujärjestelmässä edistämällä palvelujen asiakaslähtöisyyttä
Study 3:
Eriarvoisuuden vähentäminen (SDG 10)
- Osatutkimus edistää haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten osallisuutta
- Kokemustiedon aseman vahvistaminen ja huomioiminen tukee haavoittuvia ryhmiä
Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu (SDG 8)
- Osatutkimus tuottaa tietoa, jonka tavoitteena on vahvistaa kokemusasiantuntijoiden asemaa työelämässä
- Osatutkimus vahvistaa kokemusasiantuntijoiden työllistymisen mahdollisuutta
Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (SDG 16)
- Osatutkimus vahvistaa kokemusasiantuntijoiden osallisuutta ja asemaa päätöksenteossa ja palvelujärjestelmässä
Study 4:Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu (SDG 8)
- Osatutkimuksen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden yhteisöllistä toimijuutta työhyvinvoinnin edistämisessä
- Osatutkimus edistää työhyvinvointia tuottamalla uutta tietoa työhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä työyhteisöissä
Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (SDG 16)
- Osatutkimus vahvistaa kokemustiedon merkitystä ja sote-alan työntekijöiden toimijuutta työhyvinvoinnin edistämisessä
Kokemustiedon keskus:Eriarvoisuuden vähentäminen (SDG 10)
- Kokemustiedon aseman vahvistaminen ja huomioiminen tukee haavoittuvia ryhmiä
Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu (SDG 8)
- Kokemustiedon keskus tukee kokemusasiantuntijoiden ammatillisuutta ja työhyvinvointia
Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (SDG 16)
- Osatutkimus vahvistaa ihmisten osallisuutta ja asemaa päätöksenteossa ja palvelujärjestelmässä
Kestävät kaupungit ja yhteisöt (SDG 11)
- Osatutkimus kokoaa alueellisia toimijoita yhdelle alustalle ja edistää näin tiedon leviämistä sekä eri toimijoiden yhteistyötä
-
Kuvia
VoimaProfin hanketiimi Tikkurilassa keväällä 2023. Kuvasta puuttuu Mikko Häkkinen. Kuvaaja: Juha Takanen.
Digitukisymboliryhmä yhteisöpajassa 13.10.2022 (Kuvat: Virpi Lund)
-
Tapahtumat
Digi, digi, digi: Ratkaisuja digisyrjäytymisen haasteisiin -webinaari
Aika: 25.4. klo 9-12
Paikka: Zoom
-
Yhteistyökumppanit
Children of the Station
City of Espoo
City of Vantaa
Criminal Sanctions AgencyEdistia
Elderly care institutions
Employment office
Valo-Valmennusyhdistys
Yhteyshenkilö:
- Sari Heikkinen
- Tutkimusohjelmajohtaja
- sari.heikkinen@laurea.fi
- Puh 040 743 1315