Empowering People towards Socially Inclusive Society
VoimaProfi-hanke tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja konkreettisia ratkaisuja sosiaalisen syrjäytymisen ja eriarvoistumisen haasteisiin sekä kehittää Laurean henkilöstön ja opiskelijoiden tutkimus- ja kehittämistyön osaamista. Hankkeessa luodaan uusia metodisia ratkaisuja ja kokemusasiantuntijat toimivat kanssatutkijoina. Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä alueellisten ja valtakunnallisten avaintoimijoiden kanssa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja sosiaalisen kestävyyden varmistamiseksi. Hankkeessa on neljä osatutkimusta, joiden teemoina ovat haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus, mielenterveyden vertaistuki, rikostaustaisten kokemusasiantuntijoiden ammatillinen kehitys ja vanhustenhuollon henkilöstön työhyvinvointi.
- Toteutusaika:1.1.2022 - 30.6.2024
- Rahoittaja:OKM Erityisrahoitus
- Tutkimusalue:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
Laurean VoimaProfi-hanke vahvistaa asiakkaiden ja kansalaisten osallisuutta toimintatutkimuksen keinoin
Sosiaalinen syrjäytyminen ja eriarvoistuminen saavat uusia muotoja, jotka niin haastavat kansalaisia ja yhteisöjä kuin uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Kokemusasiantuntijuus ja vertaistuki ovat esimerkkejä kansalaislähtöisistä toimintatavoista, joita tutkimalla ja kehittämällä löydetään uusia ratkaisuja ajankohtaisiin ja tulevaisuuden haasteisiin. Kansalaisten ja asiakkaiden odotukset ja kokemukset ovat vaikuttavan kehittämistyön tärkeä resurssi. He ovatkin aktiivisia kumppaneita tässä hankkeessa. Kansalaisten ja asiakkaiden kokemukset ovat vaikuttavan kehittämistyön keskeisin resurssi. Tämä edellyttää toimintatutkimuksellisen otteen vahvistamista ja uutta metodista osaamista, jossa keskiössä on kansalaisten ja asiakkaiden voimaantuminen ja valtaistaminen.
Laurean VoimaProfi-hankkeessa on neljä osatutkimusta, joiden teemoina ovat haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus, mielenterveyden vertaistuki, rikostaustaisten kokemusasiantuntijoiden ammatillinen kehitys ja vanhustenhuollon henkilöstön työhyvinvointi. Hanke tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja konkreettisia ratkaisuja sosiaalisen syrjäytymisen ja eriarvoistumisen haasteisiin sekä kehittää Laurean henkilöstön ja opiskelijoiden tutkimus- ja kehittämistyön osaamista. Hankkeessa luodaan uusia metodisia ratkaisuja ja kokemusasiantuntijat toimivat kanssatutkijoina. Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä alueellisten ja valtakunnallisten avaintoimijoiden kanssa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja sosiaalisen kestävyyden varmistamiseksi.
Empowering People Towards Socially Inclusive Society (VoimaProfi) on Laurea-ammattikorkeakoulun hanke, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö vuosina 2022–2024. Profilointirahoitus on OKM:n jakamaa korkeakoulujen ja yliopistojen kehittämis- ja tutkimustoimintaan suuntautuvaa rahoitusta, jonka turvin on tarkoitus tukea ja nopeuttaa korkeakoulujen ja yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista tutkimuksen laadun kehittämiseksi. VoimaProfi-hankkeen projektipäällikkö on FT Sari Heikkinen ja tieteellinen johtaja VTT Soile Juujärvi (sähköpostit etunimi.sukunimi@laurea.fi).
Lisää tietoa löydät hankkeen julisteesta.
Tutkimusosiot:
- Study1: Haavoittuvien ryhmien digitaalinen osallisuus (Virpi Lund, Soile Juujärvi, Birgitta Tetri)
- Study2: Mielenterveyden edistäminen ja vertaistuki (Tiina Putkuri, Mikko Häkkinen, Irene Latva-Korpela)
- Study3: Rikostaustaisten kokemusasiantuntijuus palvelujärjestelmässä (Janika Lindström, Karoliina Nikula)
- Study4: Kokemustiedon hyödyntäminen työhyvinvoinnin edistämisessä ikäihmisten palveluissa (Tarja Kantola, Soile Juujärvi, Sari Heikkinen)
Julkaisut:
Study 1:
- Lund, Virpi, Rantala, Hanna & Marttila, Maria (2022). Muutoslaboratoriossa® ratkaistaan ristiriitoja kollektiivisesti. Laurea Journal.
- Rantala, Hanna, Marttila, Maria & Lund, Virpi (2022). Toteutuuko kaikkien oikeus käyttää digitaalisia palveluita? Digituen yhteisöpajoissa esitettiin älypuhelimen sisällyttämistä osaksi toimeentulotukea. Laurea Journal.
- Berg, Jutta & Kähkönen, Laura (2022). Mistä löytyy digituki? – Muutoslaboratotiotyöskentelyn® osallistuva havainnointi. Eetvartti, Espoon toimintaympäristökatsaus s.20–26.
- Digituen symboli (Seniorsurf.fi).
- Laurea-ammattikorkeakoulun lausunto toimeentulotukilain uudistamiseen liittyvästä hallituksen esityksestä (2022)
Study 2:
- Putkuri, Tiina (2023). Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämiseen tarvitaan asiakaslähtöisyyttä. Turun yliopisto.
Study 3:
- Nikula, Karoliina (2022). Kestävyys ja toivo. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Kinnunen, Vilma (2022). Rikostaustaiset kokemusasiantuntijat peräänkuuluttavat yhteisvastuuta nuorisorikollisuuden torjumisessa. Laurea Journal.
- Lindström, Janika & Kinnunen, Vilma (2022). Kokemusasiantuntijat ammattilaisten työparina nuorisotyössä. Laurea Journal.
- Nikula, Karoliina (2022). Miten ja miksi hyödyntäisin kanssatutkijuutta työssäni ammattikorkeakoulussa? Laurea Journal.
- Lindström, Janika, Nikula, Karoliina & Salo, Tepi (2022). Katujen asiantuntijat korkeakoulussa. AMK-lehti/UAS Journal.
- Nikula, Karoliina & Lindström, Janika (2022). Kokemusasiantuntijat ja ammattilaiset kanssatutkijoina. Kreodi – Ammattikorkeakoulukirjastojen verkkolehti.
- Nikula, Karoliina (2023). Oikeus ja mahdollisuus osallistua tutkimuksen tekemiseen – kanssatutkijuus sosiaalieettisenä kysymyksenä. Sosiaalietiikka.fi
Study 4:
- Ranta, Liisa & Makkonen, Anne (2022). Työ ikääntyneiden hoidossa – miten kehittää työntekijöiden työhyvinvointia? Laurea Journal.
- Makkonen, Anne & Ranta, Liisa (2022). Palkitseva ja arvokkaaksi koettu työ ikääntyneiden hoitotyössä koostuu monista tekijöistä. Laurea Journal.
- Juujärvi, Soile, Nummela, Olli & Sinervo, Timo (2023). Aspects of Ethical Conflicts and their Implications for Work-Related Well-Being: A Cross-Sectional Study among Health and Social Care Professionals. Scandinavian Journal of Work and Organizational Psychology, 8(1): 1, 1–15
Kuvia
Digitukisymboliryhmä yhteisöpajassa 13.10.2022 (Kuvat: Virpi Lund)
Yhteyshenkilö:
- Sari Heikkinen
- Tutkimusohjelmajohtaja
- sari.heikkinen@laurea.fi
- Puh 040 743 1315