Siirry sisältöön

Yliopettaja Jorma Jokelalle kansainvälisesti arvostettu Florence Nightingale -mitali

Kansainvälisen Punaisen Ristin tunnustus myönnettiin esimerkillisestä toiminnasta sairaanhoitajakoulutuksen hyväksi.

Mitalin luovutti kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski Suomen Punaisesta Rististä.

Kansainvälinen Punainen Risti on myöntänyt Laurean yliopettaja, FT Jorma Jokelalle Florence Nightingale -mitalin. Florence Nightingale -mitali on korkein kansainvälinen huomionosoitus hoitotyössä.

Mitali myönnettiin tänä vuonna kaikkiaan 25 sairaanhoitajalle 18 eri maasta. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vuodesta 1921 lähtien myöntänyt joka toinen vuosi mitalin kansainvälisessä terveydenhoitotyössä ansioituneille koulutetuille sairaanhoitajille ja Punaisessa Ristissä vapaaehtoisina toimineille henkilöille. Jorma Jokela on kaikkiaan 24. suomalainen, jolle on tämä tunnustus myönnetty.

Sairaanhoitajana uransa vuonna 1979 aloittanut Jorma Jokela on tehnyt pitkän uran hoitotyön kouluttajana sekä koulutuksen kehittäjänä. Koulutustehtävissä hän aloitti opetusylihoitajana Puolustusvoimissa vuonna 1987. Työskennellessään Sotilaslääketieteen keskuksessa Jokela oli mukana kehittämässä 90-luvulla ensimmäistä eurooppalaista poikkeusolojen koulutusohjelmaa sairaanhoitajille.

Keskelle konfliktitilannetta Jokela joutui pohjois-Afganistanissa, jossa hän toimi opetushoitajana ja myöhemmin projektipäällikkönä kahden sairaalan kunnostusprojektissa vuonna 2004 osana Kansainvälisen Punaisen Ristin operaatiota. Afganistanin kokemusten perusteella hän oli kehittämässä ja pilotoimassa ensimmäistä eurooppalaista simulaatiokeskusta, joka on rakennettu taistelu- ja katastrofilääkinnän tarkoituksiin. Kansainvälistä huomiota sai myös tutkimus RFID-teknologian hyödyntämisestä suuronnettomuus- ja monipotilastilanteiden hoidon tarpeen arvioinnissa triagessa.

Laurea-ammattikorkeakoulussa Jokela aloitti vuonna 2009. Jo samana vuonna hän oli mukana rakentamassa Hyvinkään kampukselle simulaatiosairaalaa, joka oli silloin ensimmäinen simuloitu sairaalakokonaisuus Suomessa. Opetustyön lisäksi Jorma Jokela on ollut Laureassa mukana toteuttamassa useita kansainvälisiä ja kansallisia tutkimus- ja kehityshankkeita.

Kuluvan vuoden aikana eläkkeelle jäävä Jorma Jokela on erittäin kiitollinen saamastaan Florence Nightingale -mitalista:

-    Minusta tuntuu todelta hyvältä saada tämä arvokas tunnustus työstäni, hän kuvailee.

Alkusysäyksen sairaanhoitajan uralle Jokelalla antoi henkilökohtainen menetys, kun hänen äitinsä menehtyi Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä vuonna 1976. Orvoksi jäänyt Jokela sai silloin apua Punaisen Ristin katastrofirahastosta.

-    Koko urani ajan minulle on ollut tärkeää tehdä työtä, jossa olen voinut auttaa ihmisiä. Tämän työn kautta olen halunnut antaa takaisin hyvyyttä ja toivoa, jota olen itse tragedian keskellä saanut, hän sanoo.

Lisätietoja: