Siirry sisältöön

Villiyrttitietoudesta nostetta elämyspalveluihin

Villiyrtit – luonnon käyttökasvien turvallinen hyödyntäminen elämystaloudessa -koulutus antaa perustan ja ideoita lajien käyttöön turvallisesti ja luontoa kunnioittaen.

Luonnontuoteala on voimakkaassa kasvussa ja puhtaiden luonnonlajien hyödyntäminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia luoda tulevaisuuteen suuntaavaa liiketoimintaa. Luonto on täynnä villejä kasveja, joita voi hyödyntää niin kaupallisesti kuin matkailupalveluissa. Villiyrtit ovat nousseet suomalaisten suosioon ja niistä löytyy monipuolista makumaailmaa tukemaan suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria sekä lähimatkailun maailmaa.  

Jotta villiyrttejä voidaan hyödyntää, ne täytyy tuntea. Kun puhutaan villiyrteistä, puhutaan villiruuasta, joka on suoraan luonnosta saatavaa ruokaa: marjoja ja sieniä, villiyrttejä ja -vihanneksia sekä kalaa, riistaa ja poroa. Villiyrtit ovat kaikki luonnossa kasvavia ja niitä saa poimia vapaasti, osaa pienin rajoituksin. Suomessa on monisukupolvinen marjastus- ja sienestysperinne, jota jokamiehenoikeus tukee.  

Suomessa varsinkin katovuosien ja sotien aikaan, kun ruoasta oli pulaa, käytettiin korvaavia luonnosta saatavia tuotteita. Yhteiskunnan vaurastuessa ja kaupungistumisen vallatessa alaa villiyrttien keräys on jäänyt. 

Nyt villiyrtit kiinnostavat taas. Laurea on koonnut yhteen kaupallisen villiyrttitietouden tavalla, joka mahdollistaa kaikille elämystaloutta ammatikseen harjoittaville helpon ja kokonaisvaltaisen lähestymisen villiyrttien maailmaan, kaupallista näkökulmaa unohtamatta. Villiyrttien perusteet on helppo omaksua koulutuksessa, jossa oppia antavat villiyrttialan ammattilaiset.   

- Kun villiyrtteihin tutustuu, niitä voi käyttää suomalaisessa ruoka-, juoma- ja lähimatkailubisneksessä hyvin laajasti; osana fine dining-ravintoloiden annoksia, oluen ja tisleiden valmistuksessa, hyvinvointiruokatuotteiden osana tai lähimatkailussa vaikka ohjatussa villiyrttikeräyksessä, kertoo Anikó Lehtinen, yksi koulutuksen pitäjistä. 
- Kuluttaja saa erilaisia elämyksiä suoraan suomalaisesta luonnosta, ja yrittäjä erilaistaa tarjontansa villiyrttien avulla. 

Villiyrtit – luonnon käyttökasvien turvallinen hyödyntäminen elämystaloudessa -koulutus antaa perustan ja ideoita lajien käyttöön turvallisesti ja luontoa kunnioittaen. Koulutuksessa opit tunnistamaan ja käyttämään villiyrttejä räätälöidysti omassa liiketoiminnassasi. 

Lue lisää koulutuksen verkkosivuilta!