Siirry sisältöön

Vastuullinen uusimaalainen ruoka -hanke tukee elintarvikealan kasvua ja innovaatioita

Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, ja rahoituksen myöntää Uudenmaan ELY-keskus.

Uudenmaan ruokasektorin kehittäminen -hanke on saanut jatkoa uudesta Vastuullinen uusimaalainen ruoka –hankkeesta, joka käynnistyi marraskuussa 2021. Uudenmaan ELY-keskuksen ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittaman hankeen tavoitteena on tukea Uudenmaan ruokatuotannon kasvua ja alueen yrittäjyyttä, kasvattaa työllisyyttä sekä maaseutu- että kaupunkiympäristössä sekä yhdistää ja tukea näiden alueiden yhteistyötä. 

Hankkeen tarkoituksena on tukea uusia elintarvikealan innovaatioita sekä uusia ruokatuotteita ja toimintamalleja, nostaa esille menestyneitä yrityksiä ja konsepteja sekä verkottaa opiskelijat ja yrittäjät. Sen tavoitteena on myös välittää tietoa, innostaa uusia yrittäjiä alalle sekä kasvattaa opiskelijoiden osaamista ja ymmärrystä vastuullisesta ruokatuotannosta ja yrittäjyydestä.  

Tarvetta uusille yrityksille 

Kotimaisen ja lähiruoan kysyntä ja kulutus ovat jatkuvassa kasvussa Uudellamaalla. Kulutusmäärät ovat olleet ennätyslukemissa elintarvikeliikkeissä ja suoramyyntikanavien suosio jatkuu. Yleismaailman viime vuosien tilanne muun muassa epidemian aiheuttamien vaikutusten vuoksi on nostanut edelleen kotimaisen tuotannon ja omavaraisuuden arvostusta korkealle. 

Uusimaa on kompakti ja tehokas alue, jolla kuitenkin asuu noin 30 % suomalaisista. Elintarvikeyritysten kasvumahdollisuudet ovat hyvät, ja ruoka-alalla on potentiaalia ja tarvetta uusille yrityksille. Myös alan yrittäjien eläköitymisen takia tarvitaan koko ajan uusia jatkajia. 

Elintarvikeyrittäjyyden koulutuspaketti pilotoidaan Laureassa 

Uusia yrittäjiä voidaan innostaa alalle oppilaitosyhteistyöllä; vaikuttamalla opiskelijoihin kasvatetaan tietoisuutta mahdollisuuksista ja markkinoista sekä tuetaan tulevien yrittäjien vastuullisuusajattelua ja ymmärrystä. 

- Vastuullinen uusimaalainen hanke vastaa näihin tarpeisiin toteuttamalla elintarvikeyrittäjyyden pilottikoulutuspaketin (5 op), mikä toteutetaan Laureassa vuonna 2022, kertoo hankkeen projektipäällikkö Susanna Ahonen-Coly

Koulutus tulee sisältämään asiantuntijaluentoja, tehtäviä sekä yritys- ja tilavierailuja, ja siitä tuotetaan avoin työpaketti. 

Hanke jatkaa tuloksellista yhteistyötä alueellisten ja valtakunnallisten ruoka-alan kehittämishankkeiden kanssa, sekä tiedottaa ajankohtaisista asioista ja tilaisuuksista Lähiruokaa Uudeltamaalta -Facebook-ryhmässä. Hanke jatkuu vuoden 2023 maaliskuun loppuun. 

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoELY

Lisätietoja: